Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, srijeda 7. prosinca Gospodin svemogući umornome snagu daje. Knjiga proroka Izaije 40

ČITANJA

od dana: Iz 40,25-31; Ps 103,1-4.8.10; Mt 11,28-30

II. tjedan došašća, srijeda, 7. 12. 2022., sveti Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj, spomendan

IMENDANI

Ambrozije, Ambroz, Sabina, Urban

Prvo čitanje

Iz 40,25-31

Gospodin svemogući umornome snagu daje.

Čitanje Knjige proroka Izaije
»S kime ćete mene prispodobit, tko mi je ravan?« govori Svetac. Visoko podignite oči i gledajte: tko je to stvorio? Onaj, koji na broj izvodi vojsku njihovu, i koji ih sve zove po imenu. Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoriš: »Moj put skriven je Gospodinu, Bogu mom izmiče moja pravica?« Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Gospodin je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv. Umornome snagu daje, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al’ onima što se u Gospodina uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 103,1-4.8.10

Pripjev: Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
On ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

Evanđelje

Mt 11,28-30

Dođite k meni svi koji ste izmoreni!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoriš: „Moj put skriven je Gospodinu, Bogu mom izmiče moja pravica?” Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Gospodin je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj.”

Vjerujem da su mnogi vjernici barem jednom u životu, kad su se našli u teškim i za njih bezizlaznim situacijama, govorili ili u sebi mislili upravo kao Izraelci: da Bog ne vidi njihov put i da mu izmiče njihova pravica. Mislili su da Boga nije briga za njih jer da jest, ne bi dopustio da im se to događa. Ili, još gore, mislili su da on ne može utjecati na njihovu situaciju. Zanimljiv je Božji odgovor: Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Ja sam Bog koji je oduvijek i bit ću zauvijek, Bog. U biti Bog tu jednim dijelom otkriva kakav je On. Možda je upravo zbog onoga što smo mislili ili govorili došlo do toga da je Bogu naš život izmakao iz ruku – jer ga nismo poznavali ovakvoga. Ali oni koji poznaju Boga i pouzdaju se u njega, kako i piše u Izaiji, vjerujem da su imali iskustva da su se za vrijeme molitve čudesno odmorili i da im se snaga vratila. Ako se pouzdajemo u Boga, ovakvog kakav se ovdje objavio, uvijek postoji mogućnost da nas On iznenadi na sebi svojstven način. Kad se pouzdajemo u Boga, ne ‘predlažemo’ mu rješenje problema, već ne znamo rješenje, ali vjerujemo da će On već naći način, naći rješenje.

Molitva

Gospodine Bože, oprosti nam što smo toliko vremena potrošili na razne stvari, od kojih poslije nismo imali koristi. Gospodine, oprosti što smo, kad su došle teške situacije u naš život, tada mislili da ti je on izmaknuo iz kontrole. Pomozi nam da si dozovemo u pamet da je poznavati tebe za nas neprocjenjivo dobro. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: remotevfx.com; d.ee_angelo; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh