Mladi

DJEVOJKO, MOŽEŠ TO POBIJEDITI

‘Djevojke koje su postale mačo’ „Tinejdžeri koje viđam često kažu da ih djevojke tjeraju na seks i očekuju od njih da ih traže seks te će ga spomenuti ako ga momci ne traže. Došlo je do pomaka u kojem djevojke sada sebe gledaju kao seksualizirane i muškarcima pristupaju uglavnom sa stavom ʻOvo je sve što mogu ponuditi’.”

„Djevojke koje su postale mačo”

Foto: Shutterstock

 

„Pretpostavljam da je sada red na nas”

Dok je pisao članak za New York Times pod nazivom „Djevojke koje su postale mačo”, novinar je pitao ljude što misle o ovome novom soju zavodljivih djevojaka željnih moći koje hrabro ganjaju dečke i preuzimaju vodstvo u vezama. U tome članku, Tabi Upton, savjetnica koja prima na razgovor između dvadeset i trideset tinejdžera svakog mjeseca, citirana je kako kaže: „Tinejdžeri koje viđam često kažu da ih djevojke tjeraju na seks i očekuju od njih da ih traže seks te će ga spomenuti ako ga momci ne traže. Došlo je do pomaka u kojem djevojke sada sebe gledaju kao seksualizirane i muškarcima pristupaju uglavnom sa stavom ʻOvo je sve što mogu ponuditi’.”

Lila Zimmerman, šesnaestogodišnjakinja, rekla je da takav dogovor pogoduje momcima jer se ne moraju izlagati riziku od odbijanja. „Oni ne moraju biti oni kojima je neugodno”, rekla je. „Pretpostavljam da je sada red na nas.”

„Ona je to vidjela u filmovima, na MTV-u, i imala je spolne odnose s nekoliko tipova.” Upton je dalje kazala da je djevojka zatrudnjela i bila je poprilično sigurna da je otac bio jedan od dvojice muškaraca. Usto je dobila spolno prenosivu bolest. Gledajući unatrag…

Upton je također ispričala priču o petnaestogodišnjoj djevojci koja je prigrlila ulogu zavodnice kako je prikazuje pop kultura. „Ona je to vidjela u filmovima, na MTV-u, i imala je spolne odnose s nekoliko tipova.” Upton je dalje kazala da je djevojka zatrudnjela i bila je poprilično sigurna da je otac bio jedan od dvojice muškaraca. Usto je dobila spolno prenosivu bolest. Gledajući unatrag, djevojka se pitala: „Ajme, zašto sam ovo učinila?” Upton je zaključila da je tinejdžerica samo bila gladna ljubavi i da je htjela izgledati hrabro i pustolovno. „Ovakav stil života izgleda tako uzbudljivo u video spotovima i tako divno u filmovima, ali nije.” Tinejdžerka je bebu dala na posvajanje.

Čak i ako te tvoja potraga za moći ne dovodi u takvu dilemu, sigurno te može dovesti do toga da sniziš svoje standarde odnosa u pokušaju da natjeraš momka da radi ono što ti želiš. Carrie nam je rekla:

Odlučila sam kako ne moram sjediti i čekati da momak dođe k meni. Ako želim momka, mogu preuzeti inicijativu i krenuti za njim. Kad sam imala sedamnaest godina, upoznala sam jednog momka u grupi za mlade za kojeg sam mislila da je savršen za mene jer je bio sladak i kršćanin. Iako je postojala obostrana privlačnost, propustio je zatražiti moj broj telefona. Prijateljica i ja odlučile smo ga potražiti u imeniku i nazvati ga. Četrdeset ljudi imalo je isto prezime! Mrzim to priznati, ali zvale smo svakog dok ga nismo pronašle.

„Tako sam ga ja zvala preko telefona. Ja sam ga pozivala van. Ja sam odlučivala o svemu. Vozila sam nas na spojeve. Često sam plaćala za cjelonoćni izlazak i uvijek sam ja inicirala sve“

Tijekom te jednogodišnje veze doživjela sam mnoge frustracije, poteškoće i suze jer sam stvarno željela da me on vodi, ali što sam ga jače pokušavala natjerati da preuzme vodstvo i bude romantičan, on je više težio tome da „sjedne na zadnje sjedalo” i dopusti meni da budem „vozač”. Tako sam ga ja zvala preko telefona. Ja sam ga pozivala van. Ja sam odlučivala o svemu. Vozila sam nas na spojeve. Često sam plaćala za cjelonoćni izlazak i uvijek sam ja inicirala sve – uključujući i intimne dodire. Nije se prema meni ponašao onako kako sam željela da se prema meni ponaša pa sam ga pokušala na to natjerati. Kakva greška!

Nekad je jedino prikladno vrijeme da djevojka pozove momka van bio ples Sadie Hawkins.  Sada mlade žene ne samo da ulaze momcima u trag i pozivaju ih van, već i iniciraju spolni odnos. U prošlosti, ako bi djevojka popustila spolnom pritisku, osjećala se žrtvom i iskorištenom. Sada sve više i više djevojaka viktimizira i iskorištava momke.

Što dečki misle o tome

Pitali smo nekoliko momaka što misle o djevojkama koje ganjaju dečke i preuzimaju vodstvo u vezi. Evo što su nam rekli:

Brent, 16 godina: Djevojke su mnogo agresivnije od momaka i previše se trude imati kontrolu nad svime. To je zastrašujuće.

Victor, 17 godina: Kada djevojka krene za mnom, poželim pobjeći. Jednom mi je jedna djevojka pisala poruke i stavljala ih u moj ormarić gotovo svaki dan. Nikad joj nisam odgovorio, nadajući se da će shvatiti mig, ali onda je počela zvati i čak se voziti pored moje kuće. Stalno me pokušavala natjerati da igram njezinu igru, ali ja to nisam htio. Valjda se konačno umorila od čekanja jer više ne piše i ne zove. No sad se pomalo bojim da će me neka druga djevojka, kad se počne malo zanimati za mene, početi tako uhoditi. Radije bih imao djevojku koja će mi dopustiti da vodim našu vezu.

Chad, 19 godina: Danas jednostavno osjećam kako moje djevičanstvo ništa ne znači… Toliko me djevojaka dovodi u iskušenje da učinim nešto loše da sam konačno popustio jedne noći i našao se na centimetar od gubitka fizičke nevinosti. Toliko želim sve sačuvati za brak, sve – držanje za ruku, zagrljaje, poljupce – no shvaćam da izlazim s pogrešnim tipom djevojaka i čini se da im ne mogu uteći.

Nijedan ugledan momak ne želi biti igračka za djevojčice. Kao i ti, dečki žele da ih se tretira kao ljudska bića, s dostojanstvom i poštovanjem.

Iz knjige „Djevojko, možeš to pobijediti“ Shannon Ethridge i Stephena Arterburna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh