Svjedočanstva

MALA ŠPANJOLSKA MISIONARKA, TERESITA CASTILLO DE DIEGO

Djevojčica mjesec dana prije smrti postala misionarka: „Tata, sanjala sam blaženog Carla Acutisa i idem u nebo“ Sve svoje patnje i bol ova malena djevojčica prikazala je za svećenike, za djecu koja pate, za djecu da upoznaju Isusa, za sve one koji imaju teško razdoblje u životu

Foto: Društvene mreže, D. Angel Camino Lamela

 

Teresita Castillo de Diego djevojčica je čija se priča širi svijetom. Umrla je u nedjelju, 7. ožujka ove godine u bolnici La Paz u Madridu, zbog tumora na mozgu, u dobi od 10 godina. Samo mjesec dana prije smrti ispunila je svoj dječji san da postane katolička misionarka.

Naime, kako je biskupski vikar u Madridu, D. Angel Camino Lamela objasnio u pismu koje se proširilo društvenim mrežama, djevojčica mu je kazala kako jako voli Isusa te izrazila svoju želju da bude misionarka, a on, šokiran i dirnut njezinom molbom, odgovorio: „Teresita, ja ću te trenutno proglasiti misionarkom Crkve, a danas popodne donijet ću ti dokument kojim to potvrđujem i misijski križ“.

 

 

Posvojeno dijete

Teresita je bila jedino dijete, ruske nacionalnosti i usvojena je u Sibiru. Njezini su je roditelji, Teresa i Eduardo, usvojili kad je imala tri godine i kao što je RC obavijestio, morali su dva puta putovati da bi je doveli u Španjolsku, zbog problema s dokumentacijom.

Njezina majka je u razgovoru za portal Infomadrid kazala kako je njihova djevojčica od malih nogu pokazivala znakove pobožnosti. Svakodnevno je pohađala svetu misu u svojoj školi u Madridu koju vode redovnice Kćeri Svete Marije od Srca Isusova.

S četiri godine oboljela od tumora na mozgu

Tumor u Teresitinom mozgu prvi je put otkriven 2015. godine, a nakon početnog uspjeha operacije uklanjanja tumora i kemoterapija, 2018. godine tumor je ponovno počeo rasti, a mlada djevojka morala je na novu operaciju i liječenje.

U siječnju 2021. vratila se u bolnicu s jakim glavoboljama. Sebe je posvetila blaženom Carlu Acutisu i časnoj službenici Božjoj Montse Grasesu.

Operacija je u početku bila zakazana za 11. siječnja, međutim, nije se mogla provesti zbog komplikacija, uključujući hidrocefalus ili nakupljanje tekućine u mozgu i pozitivnog testa na koronavirus zbog kojeg su Teresita i majka morale u izolaciju.

Cijev za uklanjanje viška tekućine smještena u Teresitinoj glavi u jednom se trenutku začepila što joj je uzrokovalo veliku bol. U međuvremenu, tumor je nastavio rasti bez mogućnosti operacije.

Njezina je majka rekla da joj je živa vjera mlade djevojke pomogla u situaciji. „Dok je prinosila svoje patnje, došla mi je misao da ih Isus koristi kako bi spasio sve više i više duša“, rekla je, prisjećajući se riječi mlade djevojke: „Prikazujem ovo za ljude. Za one koje su bolesni i za svećenike.“

 

„Posljednjih tjedana bila je kao da je izgledala pomalo ‘raspeto’“, rekla je njezina majka nadbiskupu Madrida. „Zapravo, kad više nije mogla gutati, medicinske sestre stavile bi joj malo gaze s vodom u usta… bilo je to kao da jako pati.“

Svu svoju bol malena Teresita je prikazala za svećenike, za djecu koja pate, za djecu da upoznaju Isusa, za sve one koji prolaze teško razdoblje u životu…

Umrla je u 9 sati ujutro, 7. ožujka, a pokopana je sljedeći dan.

„Već je smatram svetom djevojčicom“

Još jedan od svećenika koji poznaje Teresitine roditelje, Eduarda i Terezu, je Santiago Cantera, prior iz ‘Doline palih’. „Već je smatram svetom djevojčicom, kao što su bile Pilina Cimadevilla, Maríe del Carmen González Valero ili Alexie González Barros. Na sprovodu proslavljenom u župi Los Arroyos de El Escorial, njezin otac je rekao nešto što me se dojmilo. Otac Eduardo, želio ju je ohrabriti prije operacije, a Teresita je odgovorila: ‘Ne tatice, idem u raj. Sanjala sam blaženog Carla Acutisa i idem u Nebo’.“

Otac Camino je svoje pismo odaslano svim vjernicima vikarijata zaključio tražeći od ljudi da se „mole za Teresitu i, prije svega, da joj se povjere“ jer je uvjeren da će na „poseban način zaštititi cijeli svoj vikarijat u kojem je proglašena misionarkom“.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh