Duhovnost

PLAVA BOJA

Kako je Djevica Marija inspirirala kreatore Disneyjevih princeza Neki smatraju da plave haljine Disneyjevih princeza nose određenu duhovnu poruku. Što vi mislite?

Kako je Djevica Marija inspirirala kreatore Disneyjevih princeza

Disneyjeve princeze jako su popularne među djevojčicama. Zanimljivo je da mnoge od njih nose plavu boju; Ljepotica iz „Ljepotice i zvijeri“ nosi plavu haljinu u knjižnici, Aurora (Trnoružica) iz „Uspavane ljepotice“, Jasmina iz „Aladina“ dok se sukobljava s Jafarom, Pepeljuga na balu, čak i Wendy iz „Petra Pana“ dok leti u Nigdjezemsku. A i Elsina je odjeća u novijem crtiću „Frozen“ plava.


Ocean i nebo plave su boje, ali plava boja također asocira na putovanja i otkrivanje novih zemalja. Ona označava pouzdanost, postojanost i odanost.

Plavi plašt Djevice Marije

Što ako plave haljine Disneyjevih princeza nose određenu duhovnu poruku? U religijskoj umjetnosti Djevica Marija gotovo je uvijek prikazana s plavim plaštem. Ta se tradicija proteže barem do srednjeg vijeka, razdoblja u kojem se marijanska pobožnost širi.

Jedno od objašnjenja je da su vjernici odlučili odjenuti Mariju u plavo jer je u to vrijeme plavi kamen bio toliko dragocjen da ga se smatralo vrijednim poput zlata, ako ne i više. Plava je boja mistična i kraljevska, boja koja se spominje u Bibliji i boja bizantske umjetničke tradicije.

Ova je boja dobila i nadnaravnu potvrdu, 11. veljače 1858. kada se mladoj Bernardici ukazala Djevica Marija u Lourdesu. „Vidjela sam Gospu odjevenu u bijelo, nosila je bijelu haljinu, bijeli veo, plavi pojas i žutu ružu na svakoj nozi“, opisala je.

Plava boja opušta, smiruje i poziva nas da pogledamo iznad svjetovnog.

Što vi mislite o tome?

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh