Poučne priče

NEOČEKIVANO

Divna lekcija za očeve od ‘grubog i nepristupačnog’ čovjeka Kada se žrtvujete za svoju kćer, nema potrebe pritom izigravati mučenika. Istinska žrtva je jedino ona iz ljubavi. Isus je sebe žrtvovao za nas na križu ne postavljajući svoju žrtvu kao ultimatum niti želeći nas uvjetovati. Žrtvovao se za nas iz ljubavi. On nam je time pružio primjer što i kako pravi muškarac treba činiti

Neočekivana lekcija, očev poklon

Foto: Unsplash, Kira auf der Heide 

 

Moja mi je majka često pričala o svome ocu, mome djedu. S njime nije bilo lako živjeti. Kao djetetu, moj mi djed baš nije bio drag jer je uvijek o svemu i svakome govorio negativno. Ništa mu nije valjalo i nitko mu nije bio dovoljno dobar. Nikada mojoj majci nije rekao da je voli. Imao je uistinu težak život, trebao je prehraniti četvero djece, a novca nikada nije bilo dovoljno. Ne želim ga opravdavati: bio je kakav je bio jer je odabrao biti takav.

Pričala mi je da je jednom prilikom išla prespavati kod prijateljice, ali joj je bilo vrlo neugodno što je njezina jedina pidžama već stara i poderana

Međutim, moja je majka imala priliku doživjeti drugu stranu njegove osobnosti koja je bila skrivena njezinoj braći i sestrama. Pričala mi je da je jednom prilikom išla prespavati kod prijateljice, ali joj je bilo vrlo neugodno što je njezina jedina pidžama već stara i poderana, a znala je da će sve ostale djevojčice imati lijepe pidžame.
Već su se u prijateljičinoj kući spremale za spavanje kada su začule zvuk zvona na vratima. Nekoliko trenutaka kasnije, njezini su roditelji mojoj mami donijeli smeđu papirnatu vrećicu i rekli da joj je tata donio pidžamu jer ju je zaboravila kod kuće.

otac joj je kupio prekrasnu pidžamu i donio ju kako joj pred prijateljicama ne bi bilo neugodno u onoj staroj pidžami

Ona je u tom trenutku već imala poderanu pidžamu na sebi te se pitala što li je to u vrećici. Otvorivši ju, vidjela je da joj je otac kupio prekrasnu pidžamu i da ju je donio kako joj pred prijateljicama ne bi bilo neugodno u onoj staroj pidžami.
Obitelj moje majke je bila veoma siromašna, ali njezin je otac ipak nekako skupio dovoljno novca za novu pidžamu. Moja je mama uvijek govorila kako je to bio jedan od trenutaka u njezinu životu kada je shvatila koliko se njezin otac žrtvuje za nju i da je tim činom pokazao da brine o njezinim osjećajima.

Nije tražio da mu zahvaljuje i njegovo je jedino zadovoljstvo bilo vidjeti da mu je kći sretna

Otišao je iz kuće ne vidjevši kako je njegova kći reagirala na dar koji joj je ostavio. Nije čekao da mu zahvali za pidžamu. Samo je želio pomoći svojoj kćeri da bude barem malo sretna. Nije li to divna lekcija za sve nas očeve? Nije tražio da mu zahvaljuje i njegovo je jedino zadovoljstvo bilo vidjeti da mu je kći sretna.
Ovo nije priča o tome kako je otac kupio dar svojoj kćeri, nego o tome kako je pronašao način kako da je usreći ne očekujući ništa zauzvrat. Kada mi je mama to ispričala prvi put, bilo mi je žao što sam svoga djeda smatrao grubim i nepristupačnim čovjekom. Shvatio sam da je zapravo bio meka srca.

Kada se žrtvujete za svoju kćer, nema potrebe pritom izigravati mučenika. Istinska žrtva je jedino ona iz ljubavi. Isus je sebe žrtvovao za nas na križu ne postavljajući svoju žrtvu kao ultimatum niti želeći nas uvjetovati. Žrtvovao se za nas iz ljubavi. On nam je time pružio primjer što i kako pravi muškarac treba činiti.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh