Svjedočanstva

SVJEDOČANSTVO POVJERENJA

Dirljiva oporuka trapista kojem su teroristi odrubili glavu Jedan od najvećih poražavajućih svjedočanstava povjerenja za mene je oporuka oca Christiana de Chergé, trapističkoga poglavara u Tibhirini u Alžiru. Ubili su ga teroristi 1995. godine sa šestero njegove braće. Ubila su ga braća s planine kako ih je nazivao. Odrubljene glave redovnika pronađene su viseći u vrećama na drvu pod Medeom. Otac Christian to je predosjećao. Zapravo, znao je da će do toga doći. Teroristi su ih već ranije posjećivali i prijetili im. Unatoč tome ili upravo zbog toga, zapisao je ove riječi:

Foto: Screenshot, iz filma „O ljudima i bogovima”


 

Kada bih jednog dana – makar i danas – postao žrtva terorizma koji, smatram, jednako tretira sve stanovnike Alžira, htio bih da moja zajednica, Crkva i obitelj zapamte da je moj život darovan Bogu i ovoj državi. Htio bih da razumiju da je jedini vladar života imao udjela u mojemu odlasku pa makar to bio i brutalan odlazak. Neka se mole za mene.

Moj život nije bio ni više ni manje vrijedan kao neki drugi… Živio sam dovoljno dugo da shvatim kako sam i ja surađivao sa zlom koje, čini se, pobjeđuje u svijetu

Neka povežu tu smrt s tolikima jednako mučenima, koji su za mnoge ostali anonimni. Moj život nije bio ni više ni manje vrijedan kao neki drugi… Živio sam dovoljno dugo da shvatim kako sam i ja surađivao sa zlom koje, čini se, pobjeđuje u svijetu. Osjećam se čak i sudionikom toga zla koje me slijepo udara… Naravno, nakon moje smrti pobijedit će oni koji su me smatrali naivnim idealistom. „Neka kaže sada tko je bio u pravu.” – reći će oni. Želim im odgovoriti, želi li Bog tako – smirit ću svoju neukrotivu znatiželju. Moći ću uroniti svoj pogled u Očevu pogledu i s Njime vidjeti Njegovu djecu koja ispovijedaju islam, vidjeti ih tako kako ih On vidi.

u ovo „hvala” uključujem i tebe, prijatelju moje posljednje minute, koji nećeš znati što činiš…

Zahvaljujem Bogu što je htio namijeniti cijeli moj život… upravo na tu radost… u ovo „hvala” uključujem i tebe, prijatelju moje posljednje minute, koji nećeš znati što činiš… hvala i doviđenja…

O ovoj priči, o alžirskim mučenicima, snimljen je film „O ljudima i bogovima” redatelja Xaviera Beauvoisa, jedan od najdojmljivjih filmova s religijskom tematikom uopće, a oporuka priora zajednice postala je moderni religiozni klasik.

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh