Aktualnosti

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ČEDE ANTOLIĆA

Dirljiv oproštaj sina Matije od oca Čede, poznatog duhovnog skladatelja: „Tata fališ već i falit ćeš jako“

Dirljiv oproštaj sina Matije od oca Čede, poznatog duhovnog skladatelja: „Tata fališ već i falit ćeš jako“

Foto: Screenshot, Youtube

 

U noći na petak, 23. kolovoza preminuo je Čedo Antolić, neumorni Božji umjetnik, kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar, koji je do posljednjeg trenutka stvarao.

Od voljenog se oca dirljivom porukom na društvenim mrežama oprostio sin Matija Antolić.

Ostavio je tragove jer je i najmanju stvar radio s toliko puno ljubavi i predanosti

S velikom žalošću vam želim reći da nas je noćas u svojoj 69-oj godini života napustio Čedo Antolić. Skoro tri i pol godine tata se borio s bolešću na način njemu svojstven, pjevajući i dalje, radeći jaslice u glini, slikajući i davajući opet sebe do kraja u sve što radi, bez obzira na bol, umor i na teške okolnosti.

Ostavio je tragove jer je i najmanju stvar radio s toliko puno ljubavi i predanosti, bio je veliko dijete, a ostario nije zapravo nikada jer mu je duša bila djetinja, uvijek spremna razveseliti se najiskrenije moguće, i uvijek spremna za korak naprijed, a najspremnija za nepredvidive korake.

Ostavio je iza sebe glazbu i poeziju što uzdižu dušu, radio je, hvala Bogu, na svoj način, tvrdoglavo, i na tome mu hvala, jer stvorio je legendaran opus, osoban, poseban, slojevit, genijalan, bio je Božji umjetnik.

Tata fališ već i falit ćeš jako, nek ti je mir.

Želio bih toliko toga reći i obuhvatiti, ali trenutno ne mogu još. Znajući njega, dok sada s nekim zborom pjeva, koji slučajno ne pjeva dovoljno strastveno, govori im već: „Dajte žvegnite to, kaj pjevate ko’ da ste na umoru!“… u jednom ne tako davnom razgovoru rekao je: „Mogu reći da sam živio“.

Tata fališ već i falit ćeš jako, nek ti je mir.«

»Čedek dragi, to ste vi, vi i vaša popevka!

Od Čede se je oprostila Eva Vukina crtežom preminulog umjetnika i porukom na svojoj stranici na Facebooku:

»Čedek dragi, to ste vi, vi i vaša popevka!
Hvala vam na svemu! Bogu hvala kaj su nam se životi susreli. Naučili ste me kak’ je umjetnost predivna kad je u Bogu, po Bogu i s Bogom! Znam da ste s Njim i da Mu sad pjevate i svirate i da Vam je veselo!«

Dirljiv oproštaj sina Matije od oca Čede, poznatog duhovnog skladatelja: „Tata fališ već i falit ćeš jako“

Eva Vukina /Facebook/

 

Čedo je objavio zbirku pjesama pod nazivom „Pjesnik Gospodnji“. Pored glazbe Čedo Antolić se bavio i slikanjem

Već kao srednjoškolac Čedo Antolić se priključuje zajednici „Kraljica Apostola” pri isusovačkom samostanu na zagrebačkom Fratrovcu. Sa skladbom „Pjesma svakodnevna” vrlo zapaženo, zajednica je nastupila i na prvom Uskrs festu 1979. godine. Sljedeće godine zbor mijenja ime u „Kyrios” i u nakladništvu Kršćanske sadašnjosti objavljuju prvu kasetu pod nazivom „Pjesma svakodnevna”. S Fratrovca, Čedo je otišao dominikancima na Koloniju i tamo je vodio zbor mladih. Nakon nekoliko godina preuzeo je zbor mladih „o. Ante Antić“ koji djeluje u crkvi Gospe Lurdske. Od 2004. godine vodio je zbor mladih Kefa u crkvi sv. Petra pet godina. Dolaskom patera Ante Bobaša, Čedo Antolić vratio se na Koloniju gdje je dvadesetak godina sa zborom Hrid animirao nedjeljna Misna slavlja.

Pored animiranja misnih slavlja koje je vodio pedeset godina svake nedjelje, Čedo Antolić je sam ili sa zborovima i sastavima održao mnoštvo koncerata. Nastupio je na mnogim festivalima duhovne glazbe: Bono fest u Vukovaru, Marija festu u Molvama, Krapina fest u Krapini, Stepinčeve note u Koprivnici te Hodočašće u došašće u Pakracu. Svakako treba istaknuti nastupe na našem najstarijem festivalu duhovne glazbe Uskrs festu na kome je osvojio desetak nagrada. Godine 2005. Čedo je objavio zbirku pjesama pod nazivom „Pjesnik Gospodnji“. Pored glazbe Čedo Antolić se bavio i slikanjem te je ove 2019. godine priredio i samostalnu izložbu svojih radova. Vrlo uspješnu suradnju imao je i s glumcem i redateljem Reneom Medvešekom s kojim je održao više od stotinu glazbeno-poetskih recitala „Grad“ posvećenog Siniši Glavaševiću.

Objavio je devet albuma od kojih su tri nagrađena Porinom. Ove je godine odlikovan Redom Danice hrvatske…

Čedo Antolić radio je i kao glazbeni urednik na Radio Mariji te na Hrvatskom katoličkom radiju.

Skladao je oko 120 pjesama za koje je u više navrata na Uskrs festu osvajao nagrade za glazbu ili tekst. Kao autor ili izvođač objavio je devet albuma od kojih su tri nagrađena Porinom u kategoriji duhovne glazbe.

Ove je godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. Odlikovanje mu je u prigodi Dana državnosti 27. lipnja 2019. uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Čedo Antolić rođen je 1. siječnja 1951. godine u Zagrebu.

Bit će pokopan danas, u utorak 27. kolovoza u 14:10 na zagrebačkom groblju Mirogoj. Čedo, pokoj ti duši.

U nastavku možete poslušati izvedbu Čede i Matije “Otec moj” s albuma “Bluz po domačem”, skladbu “Jutro” koju Čedo izvodi u pratnji kćeri Petre, te skladbu “Nakon svega” (“…nakon svega mogu mirno sklopit oči za nova buđenja”):

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh