Duhovnost

MOLIMO ZAJEDNO

Devetnica svetom Šarbelu Donosimo vam devetnicu svetom Šarbelu. Ovaj moćan libabonski "svetac mira", zaštitnik je obiteljske molitve, a njegovim zagovorom postignuta su brojna obraćenja, ozdravljenja...

Foto: Shutterstock

Devetnica se može moliti tijekom cijele godine i u svakoj potrebi. Svečano se moli u samostanu u Annayi kao priprava za glavni blagdan svetoga Šarbela, u spomen na njegovo svećeničko ređenje, 24. srpnja 1859. godine.

Prvi dan

O veliki čudotvorče sveti Šarbele, iz čijeg se prečistog tijela širi miris neba, priteci mi u pomoć i zagovaraj me kod Boga, kako bi mi udijelio milost koju žarko želim (…navesti molitvenu nakanu), ako je na slavu Božju i spasenje moje duše. Amen.
Sveti Šarbele, moli za mene!
O Gospodine, koji si svetom Šarbelu dao milost vjere, molim te da mi po njegovu zagovoru udijeliš milost za koju te molim, ako je u skladu s tvojim zapovijedima i tvojim svetim Evanđeljem.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: život svetoga Šarbela bio je tako krepostan i snaga njegova duha takva da su svi u njemu vidjeli oruđe Božje ljubavi.

Drugi dan

O sveti Šarbele, mučeniče monaškog života, koji si upoznao patnju tijela i duše, Gospodin te učinio svijetlim svjetionikom. Obraćam ti se i molim Boga da mi po tvome zagovoru udijeli milost koju žarko želim (…navesti molitvenu nakanu). Sveti Šarbele, mirisna posudo nebeska, zagovaraj me!
O Bože neizmjerne dobrote, koji si počastio svetoga Šarbela udijelivši mu dar čudotvorstva, smiluj mi se i udijeli mi milost koju te molim po njegovu zagovoru.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: sva se svetost svetoga Šarbela sastoji u ljubavi prema Isusu Kristu, našem Otkupitelju.

Treći dan

O ljubljeni oče Šarbele, koji sjajiš na nebu Crkve, osvijetli moj put i ojačaj moju nadu. Molim te za milost (…navesti molitvenu nakanu).
Isprosi je za mene od Isusa raspetoga, kojega si neprestano častio. Amen. Sveti Šarbele, uzore strpljivosti i šutnje, zagovaraj me!
O Gospodine Isuse, koji si svetoga Šarbela posvetio i pomogao mu nositi križ, po njegovu mi zagovoru daj hrabrosti da strpljivo podnosim životne teškoće i prepustim se tvojoj božanskoj volji.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Sveti Šarbel, izvanredno prosvijetljen euharistijskim otajstvom, zauzvrat je prosvijetlio cijelu Crkvu.

Četvrti dan

O ljubljeni oče sveti Šarbele, utječem se tebi srcem punim povjerenja. Po tvojem snažnom zagovoru kod Boga očekujem milost (…navesti molitvenu nakanu).
Ponovno mi pokaži svoju ljubav. Sveti Šarbele, izvore kreposti, zagovaraj me!
O Bože, koji si svetom Šarbelu udijelio milost da bude sličan tebi, po njegovu mi zagovoru pomozi da rastem u kršćanskim krepostima; smiluj mi se, da te mogu slaviti dovijeka.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Bog je pozvao svetoga Šarbela da se iz ljubavi prema Njemu povuče od svijeta i da Mu se posveti u samoći, sabranosti i pokori, kako bi uživao samo u božanskim radostima.

Peti dan

O sveti Šarbele, od Boga ljubljeni, prosvijetli me, pomozi mi i nauči me činiti ono što je Bogu milo. Ljubljeni Oče, priteci mi u pomoć; molim te, posreduj kod Boga da mi udijeli milost (…navesti molitvenu nakanu).
Sveti Šarbele, prijatelju raspetoga Gospodina, zagovaraj me!
O Gospodine, čuj moju molitvu po zagovoru svetoga Šarbela. Izliječi moje srce i udijeli mi mir. Utješi moju dušu.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Sveti Šarbel, siromašan i ponizan na zemlji, ulazi u Nebo pun bogatstva i hvalospjevi anđela uzdižu se njemu u čast.

Šesti dan

Sveti Šarbele, moćni zagovorniče, molim te da mi isprosiš milost koju žarko želim (…navesti molitvenu nakanu). Samo jedna tvoja riječ dovoljna je da mi Isus oprosti, da mi se smiluje i da me usliši. Sveti Šarbele, slavo neba i zemlje, zagovaraj me!
O Bože, koji si izabrao svetoga Šarbela da nas zagovara pred Tvojim božanskim veličanstvom, po njegovoj mi molitvi udijeli milost koja mi je potrebna, kako bih te zajedno s njime mogao slaviti u vijeke vjekova. Amen.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Sveti je Šarbel tražio savršenstvo u zavjetu siromaštva koje je bilo bogatstvo njegova života.

Sedmi dan

Sveti Šarbele, ljubljeni sveče, pomoćniče potrebitih, uzdam se u tvoj djelotvorni zagovor kod Boga. Izmoli mi milost koju žarko molim (…navesti molitvenu nakanu). Sveti Šarbele, zvijezdo koja vodiš one koji lutaju, zagovaraj me!
O Bože, moji brojni grijesi priječe da tvoja milost dođe do mene. Pomozi mi da se pokajem i činim pokoru za svoje grijehe. Dobrostivo svrni svoj pogled na mene po zagovoru svetoga Šarbela. Čuj moju molitvu i rasprši tugu moga srca.
Oceane svih milosti, neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Bog je pozvao svetoga Šarbela da živi s Njim u samoći, molitvi, kontemplaciji i tišini.

Osmi dan

Sveti Šarbele, kada mislim na tebe kako klečiš ili postiš i mrtviš se ili si u zanosu pred Bogom, moja nada i moja vjera jačaju. Molim te, pomozi mi da od Gospodina zadobijem milost koju molim (…navesti molitvenu nakanu). Sveti Šarbele, u punini nebeske radosti, zagovaraj me!
O dobri Isuse, koji si svog ljubljenog Sveca uzdigao do evanđeoske savršenosti, molim te, udijeli mi milost da cijeli svoj život proživim po tvojoj volji. Ljubim te, Bože moj i Spasitelju moj.
Neka ti je slava u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: Sveti Šarbel je zasjao svojim primjerom hvalevrijednog i čestitog života. Kao svjetlo svijeta obasjao je svakoga sjajem svoga ponašanja i sjajem svoje svetosti.

Deveti dan

O oče sveti Šarbele, evo me na kraju devetnice. Moje srce se raduje što ti se obraća s povjerenjem. Vjerujem da ćeš od Isusa izmoliti milost za koju ga molim po tvom zagovoru (…navesti molitvenu nakanu). Kajem se za svoje grijehe i odlučujem da ću se boriti protiv napasti. O sveti Šarbele, slavom okrunjeni, moli za mene!
Gospodine koji čuješ molitve svetog Šarbela i koji si mu udijelio milost zajedništva s tobom, smiluj mi se u nevolji i spasi me od svakoga zla.
Neka ti je slava, hvala i milosno djelovanje u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Razmatranje: cijeli život svetoga Šarbela bio je odraz uzvišenih kreposti Presvete Djevice Marije. Neka pobožnost prema Majci Božjoj bude jamstvo i našega spasenja.

Litanije svetom Šarbelu

Gospodine, smiluj se, Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se, Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se, Gospodine, smiluj se.
Kriste, čuj nas, Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas, Kriste, usliši nas.

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se.
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se.
Sveto Trojstvo jedan, Bože, smiluj nam se.

Sveti Šarbele, moli za nas.
Vjerni prijatelju Božji, moli za nas.
Čudo trojstvene milosti, moli za nas.
Heroju pobožnosti, rada i ljubavi, moli za nas.
Čisti izvore koji tažiš svaku žeđ, moli za nas.
Lijeku tijela i duše, moli za nas.
Obilni izvore Božjega milosrđa, moli za nas.
Pustinjače, po čudima poznat, moli za nas.
Ti koji si se znao odreći sveg bogatstva ovoga svijeta, moli za nas.
Poslušno janje srca punog ljubavi, moli za nas.
Dragocjeni miomirise raširen po cijelome svijetu, moli za nas.
Službeniče Euharistije i Majke Božje, moli za nas.
Velikodušni dobročinitelju, koji blagoslivljaš sve stvoreno, moli za nas.
Mirisni tamjane libanonskih cedrova, moli za nas.
Svjetioniče koji osvjetljavaš Crkvu Božju, moli za nas.
Svjetlo sjajno koje izvire iz groba, moli za nas.
Ti koji posreduješ za sve, vjerne i nevjerne, moli za nas.
Čistoćo i poslušnosti vrijedna svake hvale, moli za nas.
Prijatelju sviju, moli za nas.
Uzore siromaštva, koji si ljubio neimaštinu, moli za nas.
Glasu koji budi savjesti, moli za nas.
Dragocjena kruno posvećenoga života, moli za nas.
Sveti Šarbele, naš uzore i blago naše, moli za nas.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!

Molitva svetom Šarbelu

O veliki čudotvorče sveti Šarbele, koji si život proveo u samoći u skromnom i skrivenom samotištu, odrekavši se svijeta i njegovih ispraznih zadovoljstava, a sada kraljuješ u slavi svetih, u sjaju Presvetog Trojstva, zagovaraj nas.
Prosvijetli nam razum i srce, umnoži nam vjeru i ojačaj našu volju. Uvećaj našu ljubav prema Bogu i bližnjemu. Pomozi nam činiti dobro i izbjegavati zlo. Brani nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i budi nam na pomoći tijekom cijeloga našeg života.
Ti koji činiš čuda onima koji te zazivaju i postižeš ozdravljenje od bezbrojnih zala i rješenje beznadnih ljudskih problema, pogledaj milosno na nas i, ako je to u skladu s Božjom voljom i na naše veće dobro, isprosi nam od Boga milost koju molimo…, ali prije svega pomozi nam nasljedovati tvoj sveti i kreposni život.
Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Iz nove knjige „Ovdje sam da te izliječim! Šarbel, sveti prijatelj“ Patrizije Cattaneo. Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh