Duhovnost

POZNATA 'POMPEJSKA DEVETNICA'

MOLITVA KOJU GOSPA NE MOŽE NE USLIŠATI Devetnica ružarija Kraljice Svete Krunice Autor: Marko Kornelije Glogović, OSPPE

Kako je ‘pompejska devetnica’ nastala

Pompeji su talijansko mjesto smješteno u podnožju poznatoga vulkana Vezuva. Ovaj je vulkan u rimsko doba eruptirao i svojim pepelom pretvorio cijeli grad u zgarište, a ljude i životinje u okamenjene ostatke koji se mogu vidjeti i danas. Osim po tome tragičnome događaju iz prošlosti grad je poznat po najslavnijemu svjetskome svetištu Marije, Kraljice svete krunice. Ta se slava raširila ponajviše zahvaljujući bl. Bartolu Longu koji je, kao apostol krunice i vjerni Gospin sluga, iz tadašnje pustoši i bijede uspio podići cijeli novi grad s kompleksom svetištâ, domovâ, školâ, sirotištâ i drugih ustanovâ kršćanskoga karaktera. Tako su Pompeji po nebeskoj milosti postali grad uskrsnuća i života.

Ovu je sliku nazvao »sredstvom ostvarenja jednoga od najvećih planova Božjega milosrđa«.

Naslikano prema slici Blažene Djevice od Ružarija, koja se nalazi u pompejskom svetištu.

Blaženi Bartolo bio je odvjetnik, u mladosti se ozbiljno odvojio od katoličke vjere te je godinama bio angažiran u razne paranormalne, magijske i okultne prakse, a služio je i kao zaređeni spiritistički svećenik, posvećen službi đavlu, što mu je donijelo mnoge bolesti i strahove te razne druge muke. Služeći Zlomu, prošao je tešku depresiju i tjeskobu te borbu sa suicidalnim mislima. Zamrzio je Crkvu, ismijavao sakramente, ocrnjivao papu i svećeništvo, sudjelujući i u pokretima masonerije. Međutim, Božja Providnost poslala mu je u Napulju svete vjernike i svećenike preko kojih je doživio oslobođenje i obraćenje. Bartolo se nakon mnogih kušnji i borbi potpuno predao molitvi i zauzetu širenju krunice osnivajući molitvene zajednice i bratovštine, uvjeren da je po Gospinoj krunici moguće sve izmoliti.

Pompeji su bili siromašno i zapušteno selo u kojemu se vjera gotovo nije prakticirala. Poslan od Majke Božje, nakon raznih i velikih problema (bez novca, s ljudskim nepovjerenjem, klevetama i ocrnjivanjima, teškim problemima sa zdravljem i u braku, zemljišnim i građevinskim nevoljama…) donosi onamo dotad nepoznatu i neuglednu, višestruko popravljanu sliku koja prikazuje Majku Božju s djetetom Isusom u krilu; oni oboje pružaju krunice sv. Dominiku i sv. Katarini koji kleče pred njima. Ovu je sliku nazvao »sredstvom ostvarenja jednoga od najvećih planova Božjega milosrđa«.

Od sotonista do gorljivog apostola krunice Blažene Djevice Marije: Bogu je, dakle, sve moguće!

Bartola su lažne optužbe za nemoralan život i financijske manipulacije dovele i do osude crkvenih autoritetâ što je rezultiralo i njegovim izgnanstvom iz Pompeja; jedno je vrijeme živio i kao beskućnik. Međutim, odbačene su sve optužbe protiv njega, a on je težinu prezrenosti i tereta što ga je nosio prikazivao Blaženoj Djevici Mariji neprestano moleći krunicu. Njegova je tiskara tiskala časopise u stotinama tisuća primjeraka, u 30 godina u Bratovštinu koju je osnovao upisalo se preko pet milijuna vjernika. Posljednje mu je djelo bilo osnivanje doma za samohrane majke i žene u životnim problemima. Osnovao je i žensku redovničku družbu.

Od sotonista do gorljivog apostola krunice Blažene Djevice Marije: Bogu je, dakle, sve moguće! Umro je na glasu svetosti 5. listopada 1926., u Marijinu mjesecu listopadu, nešto prije blagdana Kraljice svete krunice. Pripadao je dominikanskomu trećemu redu i ondje uzeo ime: brat Rosario.

Godine 1884. Majka Božja priopćila je način moljenja ove osobite devetnice Fortuni Agrelli…

Godine 1884. u kući zapovjednika Agrellija, Majka Božja priopćila je način moljenja ove osobite devetnice. Fortuna Agrelli punih je trinaest mjeseci strahovito trpjela i mučila se u grčevima. Od nje su digli ruke i najpoznatiji liječnici onoga vremena. Napaćena djevojka i njezina rodbina započinju 16. veljače 1884. devetnicu krunice Majci Božjoj. Kraljica svete krunice ukazuje joj se 3. ožujka. Sjedeći na prijestolju i obasjana svjetlom, držala je u naručju dijete Isusa, a u ruci krunicu. Oboje se bili odjeveni u zlatnu odjeću. Uz njih su stajali sv. Dominik i sv. Katarina Sijenska. Prijestolje je bilo ukrašeno cvijećem, a Marijin lik isijavao je čudesnom ljepotom. Marija je pogledala patnicu majčinskom nježnošću, a bolesnica joj ja zavapila riječima: »Kraljice svete krunice, budi mi milostiva, vrati mi zdravlje!

»Kraljice svete krunice, budi mi milostiva, vrati mi zdravlje! … Budući da si me sada zazvala meni tako dragim imenom ʻKraljica svete kruniceʼ, ne mogu ti odbiti milost koju tražiš. Taj naziv veoma mi je drag. Izmoli tri devetnice i bit ćeš uslišana.«

Molila sam te u devetnici, ali još nisam osjetila tvoju pomoć. Tako bih željela ozdraviti!« »Dijete«, odgovorila je Blažena Djevica, »ti si me zazivala različitim nazivima i dobivala si od mene milosti. Budući da si me sada zazvala meni tako dragim imenom ʻKraljica svete kruniceʼ, ne mogu ti odbiti milost koju tražiš. Taj naziv veoma mi je drag. Izmoli tri devetnice i bit ćeš uslišana.« Pri sljedećemu je ukazanju Marija Kraljica krunice rekla: »Tko god želi od mene dobiti kakvu milost, neka izmoli tri devetnice krunice kao molbu i k tome još tri devetnice u zahvalu.«

Ovaj događaj dojmio je papu Lava XIII. i on će u svojim okružnicama poticati vjernike da gorljivo mole krunicu. Tako je započela posebna pobožnost nazvana »devetnica koju Gospa ne može ne uslišati«.

Ovaj događaj dojmio je papu Lava XIII. i on će u svojim okružnicama poticati vjernike da gorljivo mole krunicu. Tako je započela posebna pobožnost nazvana »devetnica koju Gospa ne može ne uslišati«.

»Zazivaj Mariju! Ne ispuštaj Njezino ime sa svojih usana i nikada ga ne izbaci iz svoga srca! Nasljedujući Mariju, ne ćeš skrenuti s puta. Misleći na Nju, ne ćeš se izgubiti. Ako si blizu Marije, ne ćeš pasti. Ona će te štititi i nemaš se čega bojati. Ako te Marija vodi, ne ćeš se umarati, ako ti Ona pomaže, sigurno ćeš doći u Nebo!… Krunica je zbog naše Gospe molitva skromna, intimna, upravo obiteljska… Ne postoji više biblijska molitva od krunice.« (Bl. Bartolo Longo)

Kako molimo ovu devetnicu

Dan kada započinjemo devetnicu obilježavamo u kalendaru, kao i dan kada završavamo, odnosno 54. dan od početka molitve. Obilježavamo i dan kada počinjemo sa zahvalnim dijelom. Ako se devetnica prekine, počinjemo ispočetka. Uvijek pamtimo da molitva nije magija i da u duhovnosti nema automatizma! Svaka je iskrena molitva uslišana, možda samo na drugačiji način nego što očekujemo.

Uvijek pamtimo da molitva nije magija i da u duhovnosti nema automatizma! Svaka je iskrena molitva uslišana, možda samo na drugačiji način nego što očekujemo.

U svim tim danima molimo sva tri otajstva ružarija: radosno, žalosno i slavno. U zamjenu možemo moliti i otajstvo svjetla: važno je da se izmole dnevno tri različita otajstva krunice. Molitvu otajstva možemo podijeliti na više razdoblja u danu.

U prvih 27 dana molimo za jednu određenu milost koju smo prepoznali kao važnu potrebu našega života. Specifičnost je, dakle, ove devetnice da ne nabrajamo mnoštvo nakana, već izabiremo jednu važnu, preciznu i konkretnu nakanu. Prije početka tri dnevne krunice (ružarija) govorimo: »Ovaj ružarij molim na Tvoju čast i slavu, Kraljice svete krunice« te izgovaramo svoju odabranu nakanu. Najbolje bi bilo moliti za duhovnu preobrazbu nas i bližnjih, za svetost, za obraćenje srca…

Nakon izmoljenih krunicâ, svakodnevno molimo sljedeće: »Sjeti se, o milostiva Kraljice svete krunice iz Pompeja, kako se još nikada nije čulo da bi netko od Tvojih štovatelja s krunicom tražio Tvoju pomoć te bi od Tebe bio zaboravljen. Ne odbaci moju molitvu, Majko Vječne Riječi, nego me dobrostivo usliši po svojoj svetoj krunici i zbog Tvoje naklonosti prema svetištu u Pompejima. Amen.«

Ova se devetnica moli dulje nego ostale, iziskuje žrtvu i danas sigurno nije lako naći vremena, no ova molitva odmara, ne iscrpljuje! Nađimo prikladno mjesto i vrijeme: bez obzira na sve, krunicu moli srcem i tako sudjeluj u velikim Gospinim planovima za ovaj svijet i za tebe osobno!

U sljedećih 27 dana dnevno molimo tri krunice zahvale kao drugi dio devetnice. Nakon završene molitve tri otajstva krunice, svakodnevno govorimo sljedeću molitvu: »Što Ti mogu dati, o Kraljice puna ljubavi? Cijeli svoj život posvećujem i predajem Tebi. Koliko ću moći, širit ću Tvoju slavu, o Djevice svete krunice iz Pompeja jer kad sam zazvao/la Tvoju pomoć, pohodila me Božja milost. Svugdje ću svjedočiti milosrđe koje si mi iskazala! Koliko ću moći, širit ću pobožnost svete krunice. Svima ću naviještati kako si mi bila dobra, tako da bi i ostali, poput mene nedostojni grešnici, s pouzdanjem mogli doći k Tebi. O, kada bi cijeli svijet znao kako si dobra i koliko imaš smilovanja prema onima koji trpe, svi bi se ljudi utjecali k Tebi! Amen.«

Svaku pojedinu krunicu u oba dijela devetnice završavamo trostrukim vapajem Majci Božjoj: »Kraljice svete krunice, moli za nas!«

Ova se devetnica moli dulje nego ostale, iziskuje žrtvu i danas sigurno nije lako naći vremena, no ova molitva odmara, ne iscrpljuje! Nađimo prikladno mjesto i vrijeme: bez obzira na sve, krunicu moli srcem i tako sudjeluj u velikim Gospinim planovima za ovaj svijet i za tebe osobno!

MALI PODSJETNIK PAPÂ O KRUNICI

»Krunica je molitva koja govori o Mariji sjedinjenoj s Kristom u Njegovu poslanju spasenja. To je istovremeno molitva koju upućujemo Mariji, našoj najboljoj posrednici kod sina. To je također i molitva koju na poseban način molimo s Marijom, kao što su se zajedno s Njom molili apostoli u dvorani posljednje večere, pripremajući se na dolazak Duha Svetoga.

Krunica je molitva meditacije koja nas čini poniznima.

Marija u svim potvrđenim ukazanjima poziva upravo na molitvu krunice!

Krunica je kršćanska, evanđeoska i crkvena molitva, također i molitva koja oplemenjuje ljudske osjećaje.«
(sv. Ivan Pavao II.)

»Krunica je najljepša i molitva najbogatija milostima; ona najviše dira Srce Majke Božje… Ako želite da vlada mir u vašim domovima, molite krunicu kao obitelj.

Od svih pobožnosti koje priznaje Crkva ni jedno nije tako omiljeno zbog tolikih čuda kao pobožnost svetoga ružarija.

Krunica je moćno oruđe za izgon zloduha i zaštitu od grijeha…  Želite li mir u svojim srcima, u svojim obiteljima, u svojoj zemlji; okupite se svakoga dana i izmolite krunicu. Neka ne prođe ni jedan dan bez krunice, bez obzira na brige i poslove koji vas terete.«
(sv. Pio X.)

»Krunica je najizvrsnija molitva i najučinkovitiji način za postizanje vječnoga života. Ona je lijek za sva zla i korijen svih naših blagoslova. Ne postoji bolji način molitve.«
(Leon XIII.)

Na čast Kraljice svete krunice i Njoj u zahvalu za

nebrojene milosti,

pobožnost pompejske devetnice širi udruga »Betlehem«

moleći sve vjernike dobre volje da barem jednu

devetnicu izmole za poštovanje čovjekova života

od začeća do prirodne smrti, odnosno za sve potrebe i

borbe apostolata za život: u zajedništvu ili osobno.

Book.hr

Foto: Pixabay

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Najčitanije

Na vrh