Brak i odnosi

TREBAM PRIJATELJA

Deset savjeta kako obnoviti bračno prijateljstvo Donosimo vam 10 kratkih savjeta za koje se nadamo da će vas potaknuti na obnovu bračnog prijateljstva. Cijeli tekst s detaljima pronađite u odličnoj knjizi „Vruće teme“, Stevea i Annie Chapman

Foto: Pixabay

 

Čini se da su bračni partneri koji su prestali biti prijatelji emocionalno izoliraniji od drugih usamljenih osoba. Možda će vas sljedećih deset savjetâ potaknuti da ponovno počnete zajedno planirati; u njima vam predlažemo kako obnoviti bračno prijateljstvo kao važnu sastavnicu vaše veze.

Pronađite nešto zabavno što možete raditi zajedno

Netko je jednom rekao: „Prijateljstvo je kao bankovni račun. Ne možeš ga koristiti ako nema ulaganja.“

Poštujte jedno drugo svojim riječima

Nesmotren govori kao da mačem probada, a jezik je mudrih iscjeljenje. Upamtite rečenicu iz Izreka 18,21 koja kaže: Smrt i život u vlasti su jezika.

Kada nešto planirate, uvažite supružnikovo mišljenje

Pravi prijatelji popuštaju jedni drugima. „Ne činite ništa iz sebičnosti ili tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedan drugoga većim od sebe! Ne gledajte pojedini samo na svoju vlastitu korist nego i na korist drugih“.

Uživajte u životu otkrivajući radost

Životne poteškoće mogu iz nas izvući svu energiju. Mrk pogled može zavladati, ako ne pripazimo, čak i u razdobljima bezbrižnosti.

Primjećujte male stvari koje vaš supružnik uradi

Ne poznajem ni jednu osobu koja ne bi htjela biti priznata i cijenjena zbog onoga što radi. Kada smo muževe i žene upitali što ih čini sretnima u braku, njihovi su se odgovori najčešće odnosili na jednostavne male stvari koje su njihovi supružnici zamijetili te im zatim na njima zahvalili.

Dijelite troškove

Kako bi supružnici uspješno raspolagali novcem, trebaju biti pošteni. Ako muž i žena nemaju jednak pristup zajedničkom novcu, velika je mogućnost da će osjećaji jednog od njih biti povrijeđeni.

Suosjećajte jedno s drugim

„Radujte se s onima koji se raduju! Plačite s onima koji plaču!“ (Rim 12,15).

Pomažite jedno drugome

Što se tiče pomaganja u kućanskim poslovima, pitanje kojim bi supružnici mogli usrećiti jedno drugog je „Što danas mogu učiniti da bi tvoj život bio manje stresan?“ Kada dobijete odgovor, učinite to!

Odvojite se od drugih

Jedan od pokazateljâ jesu li dvoje ljudi pravi prijatelji može biti odgovor na pitanje „Uživamo li u vremenu koje provedemo sami, daleko od drugih?“

Pokažite zahvalnost pred drugima

Ranije smo naznačili da će dobar supružnik/prijatelj primijetiti male stvari koje je uradio njegov partner te će ga/nju zatim pohvaliti. Takve su pohvale većinom upućene privatno i to je dobro. Međutim, povremeno je dobro da supružnik, i to će za nj biti velik blagoslov, „slučajno čuje“ kad ga pohvalite pred drugima.

Vruće teme; Prvo izdanje; Autori: Steve i Annie Chapman; što supruznici ne govore jedno drugome; Izdavač: Figulus

Ulomak je iz knjige „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh