Osobni razvoj

ZAHVALI, MOLI, VOLI

DENZEL WASHINGTON Sve što poželiš možeš imati. A kad do toga dođeš, pruži svoju ruku nekome tko do toga još uvijek nije došao Možda će nam Bog dati ono za što ga molimo onda kada naše srce bude spremno da – to što želimo – ne potrošimo u svojoj sebičnosti, samo za sebe(?)

Poznati holivudski glumac: Sve što poželiš možeš imati. A kad do toga dođeš, pruži svoju ruku nekome tko do toga još uvijek nije došao

Foto: Shutterstock

 

Ovaj je govor poznati glumac Denzel Washington održao studentima američkog sveučilišta Dillard 2015. godine, prilikom dodjele diploma.

 

Sve što imam, imam zahvaljujući Božjoj milosti

»Prvo: stavite Boga ispred svega. Dajte Mu prvo mjesto u svemu što radite. Sve što mislite da vidite u mom životu, sve što sam postigao, sve što mislite da imam, a imam dosta toga – imam zahvaljujući Božjoj milosti.

Shvatite da je to dar! On me štiti, On me vodi, On me ispravlja. Držim se Njegove blizine, a on me čuva da ostanem skroman i ponizan.

Ja nisam uvijek bio s Njim, ali je On uvijek bio sa mnom. Držite se Njega u svemu što radite! Ako želite krenuti u ono u čemu mislite da sam ja uspio, onda to i uradite, ali držite se Boga.

Nije bitno koliko imamo, već što s time činimo

Jeste li ikada vidjeli mrtvačka kola da vuku prikolicu s pokojnikovim stvarima? Koliko god bogatstvo stekli, nećete ga odnijeti sa sobom u grob. Nije bitno koliko imamo, već što s time činimo. Svi imamo različite talente. Neki će od Vas biti liječnici, neki će biti pravnici, neki znanstvenici, neki profesori, neki zdravstveni djelatnici, neki učitelji, neki će biti svećenici. Najsebičnija stvar koju možete napraviti u svom životu jest da pomognete nekom drugom. Zašto je to sebično? Zato što od tog zadovoljstva, dobrote koja će vas preplaviti, predivnog osjećaja, koji sam i sâm iskusio pomažući drugima, ne postoji ništa bolje. Ni zlato, ni velika kuća, ni automobili… ništa od toga ne donosi takvu radost kao pomaganje drugima. U tome je pravi uspjeh.

Sve što poželiš, a dobro je, možeš i imati. Zato, traži to. A kad do toga dođeš, pruži svoju ruku nekome tko do toga još uvijek nije došao

Zahvalite za milost, za mudrost, za roditelje, za ljubav, za nježnost, za poniznost, za mir, za napredak. Unaprijed zahvalite za ono što je već vaše. Ja tako živim svoj život. To je jedan od razloga zašto sam danas ono što jesam. Unaprijed zahvalite za ono što vam već pripada. Istinska čežnja vašeg srca za bilo čim dobrim dokaz je da vam je Bog to unaprijed poslao i da vi to već imate u sebi. Ponovit ću: istinska čežnja tvog srca, taj unutarnji poriv u tvom srcu, bez obzira što želiš učiniti, ta želja da pomogneš drugima, da zaradiš novac, ta čežnja, taj poriv predstavlja dokaz od Boga koji ti On šalje unaprijed kako bi ti pokazao da ti to pripada. Sve što poželiš, a dobro je, možeš i imati. Zato, traži to. Potrudi se to dobiti. A kad do toga dođeš, pruži svoju ruku nekome tko do toga još uvijek nije došao. Svatko neka se pobrine za drugog.

Nemojte se samo boriti da preživite, već se borite da u svom životu ostavite trag.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh