Vijesti

DANAŠNJA OPĆA AUDIJENCIJA // Sveti Otac: Kristova nazočnost u svijetu događa se preko njegovih učenika

Sveti Otac Kristova nazočnost u svijetu događa se preko njegovih učenika

Foto: Shutterstock

 

Crkva postoji radi naviještanja Evanđelja što je njezino glavno i trajno poslanje koje je primila od Gospodina na svetkovinu Uzašašća – sažetak je nedjeljnoga nagovora Pape Franje, na Trgu Sv. Petra, u Vatikanu

Sveti Otac je opisao prizor iz Matejeva evanđelja, odnosno trenutak konačnog oproštaja Uskrsloga od učenikâ, koji se zbiva u Galileji, gdje ih je Isus pozvao da ga slijede i gdje je formirao jezgro svoje zajednice. Toj uplašenoj zajednici, Isus stavlja u zadatak evangelizaciju svijeta i to konkretizira nalogom da „poučavaju i krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“.

Crkva postoji radi navještanja Evanđelja

Isusovo Uzašašće na nebo znači svršetak poslanja primljenog od Oca te nastavak tog istoga poslanja od strane Crkve. Od toga trenutka, zapravo, Kristova nazočnost u svijetu događa se preko njegovih učenika, koji u njega vjeruju i koji ga naviještaju. To poslanje traje do konca povijesti svijeta i svakodnevno uživa Gospodinovu pomoć: „Ja sam s vama u sve dane, do svršetka svijeta“ (r. 20).

Njegova prisutnost daje snagu u progonima, utjehu u nevoljama, potporu u teškim situacijama koje priječe poslanje i naviještanje Evanđelja. Uzašašće nas podsjeća na Isusovu pomoć i na njegova Duha koji daje pouzdanje i sigurnost našem kršćanskom svjedočenju i otkriva nam radi čega Crkva postoji: radi naviještanja Evanđelja. „No, za Crkvu je naviještanje Evanđelja i radost. Crkva smo svi mi kršteni“ – rekao je Papa.

Bog dao veliko dostojanstvo i odgovornost da ga naviještamo svijetu

Danas smo pozvani bolje razumjeti da nam je Bog dao veliko dostojanstvo i odgovornost da ga naviještamo svijetu; da ga učinimo dostupnim Čovječanstvu. To je naše dostojanstvo i najveća čast! I dok upiremo pogled prema nebu, kamo je Krist uzašao i gdje sjedi s desne Očeve, ukrijepimo svoje korake, kako bismo nastavili s poletom i hrabro svoj put i poslanje svjedočenja i življenja Evanđelja, u svakoj situaciji – pozvao je Sveti Otac.

Ipak, svjesni smo da to ne ovisi u potpunosti o našim silama, organizacijskim sposobnostima niti o ljudskim resursima. Jedino u svjetlu i sili Duha Svetoga možemo učinkovito ispuniti svoje poslanje: da drugi upoznaju i iskuse uvijek više, Isusovu ljubav i nježnost. „Neka nam Djevica Marija pomogne motriti nebeska dobra, koja nam Gospodin obećava te postanemo sve vjerodostojniji svjedoci njegova uskrsnuća, istinskoga života“ – rekao je Papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio (prenosimo s dopuštenjem); Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh