Dnevna misna čitanja

DNEVNA MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Današnja misna čitanja, ponedjeljak 20. lipnja

IMENDANI

Margareta, Naum Ohridski, Florencija, Cvijeta

ČITANJA:

2Kr 17,5-8.13-15a.18; Ps 60,3-5.12-13; Mt 7,1-5

Prvo čitanje

2Kr 17, 5-8.13-15a.18

Odbaci Gospodin Izraela ispred svog lica. Ostalo je samo pleme Judino.

Čitanje Druge knjige o Kraljevima

U one dane: Asirski kralj Salmanasar osvoji svu zemlju i krenu opsjedati Samariju. Opsjedao ju je tri godine. Devete godine Hošeine vladavine zauze asirski kralj Samariju i odvede Izraelce u Asiriju. Naselio ih je u Helahu, i na Haboru, rijeci u Gozanu, i u gradovima medijskim.

I tako se dogodilo zato što su Izraelci sagriješili protiv Gospodina Boga svoga, koji ih je izveo iz zemlje egipatske, ispod vlasti faraona, kralja egipatskog. Štovali su druge bogove, slijedili običaje naroda što ih je Gospodin protjerao pred sinovima Izraelovim, živjeli po običajima što su ih uveli kraljevi Izraelovi.

A Gospodin opominjaše Izraelce i Judejce preko svih svojih proroka i sviju vidjelaca: »Obratite se od zlog puta svoga — govorio je — i pokoravajte se naredbama i zapovijedima mojim prema Zakonu koji sam naložio ocima vašim i prema svemu što sam vam objavio preko slugu svojih — proroka.« Ali oni nisu poslušali, nego su ostali tvrdoglavi kao i njihovi oci, koji nisu vjerovali u Gospodina, Boga svoga. Prezreli su njegove zakone i Savez koji je sklopio s njihovim ocima, i opomene njegove koje im je upućivao.

Tada se Gospodin razgnjevi na Izraela i odbaci ga ispred svoga lica. Ostalo je samo pleme Judino.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

60, 3-5.12-13

Pripjev: Desnicom, Gospodine, pomozi, usliši nas!

Bože ti nas odbaci i bojne nam redove probi,
razjari se, a sad nas opet vrati!

Potrese zemlju, rasječe je,
zatvori joj usjeline, jer se poljuljala.
Zlu si kob na svoj narod navalio,
napio nas vinom omamnim.

Zar nećeš, ti o Bože, što nas odbaci?
Zar više nećeš, Bože, s četama našim?
Pomozi nam protiv dušmana,
jer ljudska je pomoć ništavna!

Evanđelje

Mt 7, 1-5

Izvadi najprije brvno iz oka svoga!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ne sudite
da ne budete suđeni!
Jer sudom kojim sudite
bit ćete suđeni.
I mjerom kojom mjerite
mjerit će vam se.
Što gledaš trun u oku brata svojega,
a brvna u oku svomu
ne opažaš?
Ili kako možeš reći bratu svomu:
‘De da ti izvadim trun iz oka’,
a eto brvna u oku tvom?
Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga
pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!«

Riječ Gospodnja.

Komentar


„Tada se Gospodin razgnjevi na Izraela i odbaci ga ispred svoga lica.”


Toliko mjesta u Svetom pismu govori kako je Bog, kad ga nisu poslušali, učinio baš ono što je Izraelcima govorio da će im učiniti. Pogledajmo samo Adama: bio je u savršenom odnosu s Bogom, promatrao je i uživao svu raskoš Božje osobe, razgovarao je s Bogom i on ga je upozorio rekavši mu da će umrijeti ako ne posluša, što mu se je i dogodilo nakon što je unatoč upozorenju jeo sa stabla spoznaje dobra i zla. I kroz cijelu povijest neposluh uvijek ima istu cijenu. Sjećam se jedne prilike kad sam imao oko dvadeset i dvije godine: Bog me je jasno pozvao na obraćenje, jasno sam čuo njegov glas koji mi je jasno rekao da se obratim. Ali tad sam ga odbio poslušati, i danas svjedočim da idućih deset godina nisam dobio nikakvu milost da to učinim, nisam Bogu mogao prići jer me nije pozivao, nisam dobivao milost. Već dugo svjedočim da je taj „ne” bio moj najveći promašaj u životu, da me je taj „ne” skupo stajao, skupo sam ga platio. Na vlastitoj sam koži osjetio svu srdžbu Božju (Bog je pustio da me snađu posljedice mog grijeha). Reći Bogu „ne” ima dugoročne posljedice a nekima će imati i vječne. Izbor je uvijek na nama.

Molitva


Gospodine, često te ne shvaćamo ozbiljno, često mislimo da kod tebe sve prolazi, često nam tvoje riječi ne znače puno! Često ne vidimo da su tvoje riječi i tvoj zakon neuništivi, i da oni unište one koji idu protiv njih. Molim te, daj mi krotko i ponizno srce! Amen.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh