Dnevna misna čitanja

DNEVNA MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Današnja misna čitanja, petak 15. srpnja

Sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj

IMENDANI

Bonaventura, Bono, Vlado, Dobriša, Vladimir, Vlatka, Časlav

ČITANJA:

Iz 38,1-6.21-22.7-8; Iz 38,10-12.16; Mt 12,1-8

Prvo čitanje

Iz 38, 1-6.21-22.7-8

Uslišio sam tvoju molitvu, vidio tvoje suze!

Čitanje Knjige proroka Izaije

U one se dane Ezekija razbolje nasmrt. Prorok Izaija, sin Amosov, dođe mu i reče: »Ovako veli Gospodin: Uredi kuću svoju, jer ćeš umrijeti, nećeš ozdraviti.« Ezekija se okrenu zidu i pomoli se Gospodinu: »Ah, Gospodine, sjeti se da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca, i činio što je dobro u tvojim očima.« I Ezekija briznu u gorak plač.

Tada dođe riječ Gospodnja Izaiji: »Idi i reci Ezekiji: Ovako govori Gospodin, Bog oca tvoga Davida: Uslišao sam tvoju molitvu, vidio tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u Dom Gospodnji. Dodat ću tvome vijeku petnaest godina. Izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja. Jest, zakrilit ću ovaj grad!«

Izaija naloži: »Donesite oblog od smokava, privijte mu ga na čir, i on će ozdraviti.« Ezekija upita: »Po kojem ću znaku prepoznati da ću uzići u Dom Gospodnji?« Izaija odgovori: »Evo ti znaka od Gospodina da će učiniti što je rekao: sjenu koja je sišla po stupnjevima Ahazova sunčanika vratit ću za deset stupnjeva natrag.« I vrati se sunce deset stupnjeva natrag po stupnjevima po kojima bijaše već sišlo.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Iz 38, 10-12.16

Pripjev: Gospodine, ti si spasio dušu moju od propasti.

Govorio sam: U podne dana svojih
ja moram otići.
Na vratima Podzemlja mjesto mi je dano
za ostatak mojih ljeta.

Govorio sam: Vidjet više neću Gospodina
na zemlji živih,
vidjet više neću nikoga
od stanovnika ovog svijeta.

Stan je moj razvrgnut,
bačen daleko,
kao šator pastirski;
poput tkalca moj si život namotao
da bi me otkinuo od osnove.

Gospodine, za tebe živjet će srce moje
i živjet će moj duh.
Ti ćeš me izliječiti
i vratiti mi život.

Evanđelje

Mt 12, 1-8

Sin Čovječji gospodar je subote.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje!

I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«

Riječ Gospodnja.

Komentar


»„Ah, Gospodine, sjeti se da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca, i činio što je dobro u tvojim očima.” I Ezekija briznu u gorak plač.«


Nije li kralj Ezekija upravo poput današnjih vjernika? Sve je dobro, dok se ne treba odvojiti od ovoga života, dok ne treba poći u nebo, dok se ne razbolimo… Možemo biti stari osamdeset godina, no mi trčimo doktorima da još malo poživimo u ovom životu punom muka. Kao da nitko ne čezne za nebom. Možemo sami sebe ispitati što bismo učinili kad bismo saznali da imamo, npr. još jedan sat života na zemlji? Kako bismo reagirali? Što bismo radili taj zadnji sat? Bismo li zvali svećenika da se ispovjedimo? Bismo li zvali roditelje, djecu, prijatelje da se oprostimo od njih? Bismo li opraštali? Bismo li razmišljali o svojem životu, o tome kako smo ga proveli? Mislim da svatko može doći do pravoga odgovora ako se zatvori u svoju sobu i – bez prisutnosti drugih ljudi, kada ne mora glumiti većeg vjernika nego što jest – odgovori sâm sebi, iskreno. Mislim da je to prevažno pitanje o kojem trebamo razmišljati s vremena na vrijeme. Koji može biti pravi odgovor? Sve ovisi o tome kakav odnos imamo sa Stvoriteljem neba i zemlje, svega vidljivog i nevidljivog.

Molitva


Gospodine, ako mi je tu bilo dosadno s tobom, kako da očekujem susret s tobom u vječnosti? Gospodine, za čim sam čeznuo na ovoj zemlji? Pitam se znam li što je u nebu? Ako se ne radujem nebu, mogu li doći u njega? Gospodine, pomozi mi da pročistim svoje motive, da mogu ući u nebo. Amen.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh