Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Daj da shvatim da su boli moga supružnika i moje boli

RAZMATRANJE I MOLITVA


Jesam li svjestan da sve što radim odražava moj pogled na Krista i vjeru u njega? Da to vrijedi i za trenutke kada reagiram burno prema supružniku? Vjerujem li da moje nastojanje, odluka pokreće nebo i da kroz sve što se trudim, ti, Bože, dotičeš i moga supružnika? Vjerujem li, Bože, da mi se u tom smislu itekako isplati: slijediti naum tvoje Riječi; gledati u mome supružniku Krista, čak i onda kada ne dobivam odmah pozitivne reakcije, razumijevanje, ljubav i poštovanje, čak i ako moj supružnik ne vjeruje, ne moli ili ga ti uopće ne zanimaš? Vjerujem li da trebam ustrajati? Ta jedno smo tijelo po sakramentu! Možda sam mu/joj predložio/la da i on/a prolazi kroz ove molitve svaki dan, ili bih to volio/voljela, jer mislim da bi tako sve bilo lakše, no nastojim li više promijeniti njega/nju ili sebe? Vjerujem li da je rješenje problema u tome da se prvo on/a mijenja, ili ja mijenjanjem sebe i prihvaćanjem Božjih principa mogu promijeniti i njega/nju? Vjerujem li u to? Ili i dalje gledam svoje padove, supružnikove greške, njegovo/njezino ne htijenje, a ustvari ne vidim da je on/a izranjen/a isto koliko i ja, možda i više; vidim li više svoje boli, kojih zasigurno ima? Vjerujem li, Isuse, da ćeš mi ti zacijeliti i moje boli ako prije molim za supružnikove boli? Što mi govore moji prijatelji, možda i roditelji, kako me savjetuju? Što mnome upravlja?

Daj da mogu pred tebe prije svojih boli donijeti supružnikove boli

Zar zaista mislim da ću ako djelujem na način „svijeta“ i ako pritišćem supružnika grubim tonom i omalovažavanjem, išta riješiti, išta mu dokazati? Možda sam u pravu, ali Božja Riječ mi jasno govori da što ne želim da supružnik čini meni, neka ni ja to ne činim njemu/njoj (Mt 7,12). Volim li ja kada se supružnik ponaša prema meni grubo, kada mi nabraja greške, kada ispada da ne vidi ništa pozitivno? Kako se osjećam? Zašto onda mislim da takav način „godi“ mome supružniku?

Isuse, molim te danas za nešto na što me potičeš stalno, ali to očito ne vidim. Daj da shvatim da su boli moga supružnika i moje boli, daj da mogu pred tebe prije svojih boli donijeti supružnikove boli, daj da mnome ne upravlja ovaj svijet, kojeg vode sebičnost i bezboštvo, već da prihvatim snagu tvoje Riječi i postupaka na koje me pozivaš. Ali to sve želim s tobom, jer bez tebe to ne mogu, ni ne želim, ali niti ne moram! Slava ti, Isuse!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Barem kratko razmisli, opravdavaš li svoje grube postupke i ponašaš li se upravo na onakav način koji zamjeraš supružniku? Vjeruješ li Božjoj Riječi i uputama koje ti daje? Iskreno?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh