Duhovnost

Čuvari misterija

Čuvari misterija book evangelizacija

Ispražnjenje

Svijet nam naizgled sve nudi. Svake godine stvaraju se neke nove atrakcije. Svake je godine sve bogatije… A zapravo bit stvari sve više postaje apstrakcija, dok sadržaj svega osiromašuje. Ne primjećujemo da nas ovaj svijet sve više ispražnjuje: rastače misterij sakriven u onome što živimo, što slavimo i radi čega smo ovdje. Misterij je sam nastanak čovjeka, a mi ga danas proizvodimo u laboratoriju. Misterij je obitelj, a mi ju danas sklapamo ugovorom na papiru. Misterij je život, a mi smo ga zatvorili u virtualni svijet. Misterij su odnosi, a mi smo ih sveli na Wi-Fi signale. Misterij je ljubav, a nju smo sveli na prolazne osjećaje. Misterij je Bog, ali mi smo ga izbacili i na njegovo mjesto stavili sebe – čovjeka. Zato je sve postalo potrošno, s rokom trajanja koji se samo skraćuje, da bi se još više proizvelo, pa bacilo, pa proizvelo… u neprekinutu nizu beskorisnosti.


Misterij, naprotiv, nema ograničenja, nema roka trajanja. Misterij dolazi iz vječnosti i pretače se u vječnosti. Misterij ostaje misterij uvijek. Misterij je Bog. I jedini način da ga donekle shvatiš jest da mu se pokloniš. A to ovaj oholi svijet ne može. Zato ne može razumjeti misterij. I zato, da bi opravdao svoju oholost, želi iz svijeta izgurati ono što tu oholost razotkriva, a to je veličina misterija, odnosno Boga. To pred nas vjernike postavlja najuzvišeniji od svih zadataka: da budemo ČUVARI MISTERIJA!

Ispunjenje

Svi znamo tko je „oholica od početka“. Tko je onaj tko ispija, rastače, ispražnjuje život i smisao iz stvorenja. Isus ga naziva arhon tou kosmo, što znači onaj koji vlada svijetom ili gospodar svijeta. On gradi svoja carstva i svoja gospodstva bazirana na oholosti. Ako malo bolje pogledamo medijske sadržaje, vijesti i događaje – vidimo da se svi ratovi, sva neslaganja i netrpeljivosti događaju jer nitko od svjetskih oholica ne želi prvi pognuti glavu.

Jedini put kojim se možemo suprotstaviti tomu putu oholosti svijeta jest put koji nam pokazuje neznatna službenica Božja, Bezgrješna Djevica Marija. To je njezin put, put malenosti i poniznosti, koji ona otkriva u svojem hvalospjevu Veliča kad slavi Boga koji gleda na neznatnost i koji raspršuje oholice umišljene („što pogleda na neznatnost službenice svoje“ i „iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene“ – Lk 1, 51)

Nova kalendarska godina započinje svetkovinom Marije Bogorodice. Ove godine više nego ikada Marija je tu da nam pokaže da je ona najveća, zato jer je znala biti najmanja, i da je najuzvišenija, jer je znala biti službenica.

Jedini put kojim se možemo suprotstaviti tomu putu oholosti svijeta jest put koji nam pokazuje neznatna službenica Božja, Bezgrešna Djevica Marija.

Bog nam ju daruje kao primjer, kao znak da je put spasenja – put poniznosti! Godina 2017. posvećena je i proslavi 100. obljetnice Gospinih ukazanja u Fátimi. Ukazanja u Fátimi trajala su od 13. svibnja do 13. listopada 1917. U svojim je ukazanjima malim pastirima Luciji, Franji i Jacinti BDM pozvala svijet na pokoru, obraćenje i zadovoljštinu za uvrede koje se nanose Bogu. U Fátimi Gospa je prenijela vidjelici Luciji da je „Gospodin odlučio dati svijetu dva posljednja sredstva (lijeka) protiv zla, a to su Sveta krunica i pobožnost Bezgrešnomu Srcu Marijinu. To su dva posljednja moguća lijeka, što znači da neće biti drugih.“ Također, po svjedočenju vidjelice Lucije, „Presveta Djevica htjela je dati u ovim posljednjim vremenima u kojima živimo novu djelotvornost molitvi Svete krunice. Ona je toliko ojačala njezinu djelotvornost da ne postoji problem, koliko god bio težak, materijalne ili osobito duhovne naravi, u privatnom životu svakoga od nas ili u životu naših obitelji, obitelji cijeloga svijeta, redovničkih zajednica ili čak u životu naroda i nacija da se ne može riješiti molitvom Svete krunice. Nema problema, kažem vam, koliko god bio teškim, koji se ne može riješiti molitvom Svete krunice. Sa Svetom krunicom ćemo se spasiti, posvetiti, utješit ćemo našega Gospodina i postići ćemo spasenje mnogih duša.“ (Usp. dnevnik sestre Lucije.)

Isijavanje

Ne dopustimo da nas vlastite slabosti, malenosti i krhkosti preplaše kad se svijet sa svojim umjetnim i fotošopiranim zahtjevima savršenstva postavi kao ogroman div Golijat ispred nas. Prisjetimo se da ga je Božjom snagom pobijedio maleni David. Fra Ante Vučković to izražava ovako: „Napukline u ljudskim životima i odnosima istovremeno su i otvori kroz koje dolazi božansko svjetlo.“ Zazovimo Mariju, kojoj će se cijeli katolički svijet sljedeće godine utjecati kao Gospi od Krunice. Nema poniznije molitve od Krunice. Put je poniznosti dakle put molitve!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh