Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Razumjeti jezik snova – jamac za nevjerojatne uspjehe „Biblija nam jasno govori da su snovi normalna komunikacija s duhovnim svijetom i most koji vodi u nebesko kraljevstvo. Zato trebamo naučiti više o snovima … Kada jednom razumijemo taj jezik snova, postižemo nevjerojatne uspjehe nakon što se probudimo i djelujemo u skladu s dobivenim noćnim spoznajama…”

Razumjeti jezik snova – jamac za nevjerojatne uspjehe

„… miljenicima svojim u snu on daje.“

(Ps 127, 2)


Bog čini nevjerojatne stvari u snovima. Oni su itekako važni! Jeste li znali da je Bog dao Salomonu njegovu legendarnu mudrost u snu? (Usp. 1 Kr 3, 5 – 15.) Bog je također uspostavio savez s Abrahamom u snu. (Usp. Post 15, 12 – 21.) Upozorio je faraona da spasi svoj narod od gladi u snu. (Usp. Post 41, 1 – 37.) Dao je Jakovu kreativnu poslovnu strategiju u snu. (Usp. Post 31, 11 – 13.) U snovima je uputio Izraela da ide u Egipat i potaknuo Gideona da pođe u rat. (Usp. Post 46, 1 – 7 i Sudci 7, 9 – 18.)

Ne bismo smjeli misliti da je tako bilo samo u Starom zavjetu. Prvo na što nailazimo u Novom zavjetu također su snovi i viđenja, počevši od Josipa, muža Marijina. Josip je primao poruke od anđela u snovima, a prva dva poglavlja Matejeva evanđelja bilježe čak četiri noćne vizije koje su snažno utjecale na njegov život (usp. Mt 1, 20 – 24; 2, 13 – 14, 19 – 21, 22 – 23). Takav početak Novog zavjeta veoma je značajan.

Prema Prvoj poslanici Korinćanima 10, 11, to su primjeri prema kojima trebamo živjeti. Svoje bismo živote trebali tomu prilagoditi. Uzimajući u obzir te primjere, jeste li se ikada pitali

Koliko blagoslova propuštamo zato što ne doživljavamo svoje sne onako kako Bog želi?

Biblija nam jasno govori da su snovi normalna komunikacija s duhovnim svijetom i most koji vodi u nebesko kraljevstvo. Zato trebamo naučiti više o snovima – ako ni zbog čega drugoga, onda zbog svojega vlastitog prosvjetljenja.

Cijela je Biblija, od Postanka do Otkrivenja, preplavljena snovima i viđenjima. Ustvari, ako zbrojimo sve snove, viđenja i priče o njima, kao i akcije koje proizlaze iz njih, otkrivamo da se otprilike jedna trećina Biblije sastoji od nadnaravnih vizija. To je otprilike dužina Novog zavjeta, što nam pokazuje da Bog konstanto i kontinuirano govori posredstvom takvih duhovnih slika. To ni u kojem slučaju nisu samo povremene prigode. Snovi su, zapravo, Božji modus operandi.

Najuzbudljivije od svega jest to što ćemo otkriti što se događa onima koji slušaju Boga u svojim snovima. Kada jednom razumijemo taj jezik snova, postižemo nevjerojatne uspjehe nakon što se probudimo i djelujemo u skladu s dobivenim noćnim spoznajama. Nakon što se jednom uvjerimo što sve Gospodin čini po snovima, zauvijek ćemo htjeti ostati dio toga!

Bog razgovara i govori nam cijelo vrijeme, bilo da smo budni ili da spavamo

U 21. stoljeću zapadna je kultura potpuno zanemarila snove i ne pridaje im nikakvu važnost. Budući da nemaju nikakva smisla za nas, lako ih je odbaciti kao nevažne. Oni nas samo zbunjuju, jer ne poznajemo Božji jezik snova. A to je ono što ćemo naučiti u ovoj knjizi – kako razumjeti jezik kojim Bog govori noću.

Ako ni zbog čega drugoga, onda bismo trebali slušati svoje snove samo zato da udovoljimo Bogu. Jer on je Bog koji razgovara i govori nam cijelo vrijeme, bilo da smo budni ili da spavamo. Rekao nam je da „bez prestanka molimo“, što znači da želi s nama imati neprekidan razgovor (1 Sol 5, 17). Želi da su naša srca spojena s njegovim cijeli dan i noć, bez prekida.

Unutarnji mehanizam koji nam omogućava emocionalnu ravnotežu

(…) istraživači u laboratorijima spavanja utvrdili su kada osoba sanja i koliko vremena sanja tijekom noći. Također su ustanovili da ako se osoba svaki put probudi u trenutku kad započne faza REM i na taj način se njezin san prekine, nakon otprilike triju noći počinje pokazivati znakove živčanog sloma.

Dakle jasno je da su snovi unutarnji mehanizam koji nam omogućava emocionalnu ravnotežu i ostajanje pri zdravoj pameti. Snovi se mogu smatrati čuvarima našega mentalnog i emocionalnog zdravlja. (…)

Iz knjige Čuti Boga u snovima – razumijevanje jezika kojim nam Bog govori noću autorâ dr. Marka Virklera i dr. Charity Virkler Kayembe. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh