Svjedočanstva

KOMUNISTIČKI REŽIM

Čudo iz Čihošta zbog kojega je češki svećenik Josef Toufar izgubio život Tijekom adventa 1949. godine, župljani su ispričali župniku Toufaru da su vidjeli kako se križ na oltaru pomiče s jedne strane na drugu. Događaj je postao poznat kao čudo iz Čihošta…

Čudo iz Čihošta zbog kojega je češki svećenik Josef Toufar izgubio život

 Foto: wiez.com.pl

 

Josef Toufar, svećenik koji je služio u komunističkoj Čehoslovačkoj 1940-ih godina, mučen je i pretučen na smrt jer je odbio poreći ono što su vidjeli njegovi župljani. Katolici diljem Češke i Slovačke nadaju se da će biti proglašen mučenikom.

Na okupljanju u Čihoštu 2015. godine, u crkvi u kojoj je o. Toufar bio župnik, o. Tomas Fiala rekao je da je zahvalan na prekidu desetljećima duge šutnje o zločinima protiv katolika u 20. stoljeću:

„Naravno, drago mi je da se slučaj o. Josefa Toufara počinje razotkrivati i sretan sam što će se pokazati kakav je doista bio politički režim u našoj zemlji.“

Čudo iz Čihošta

Tijekom adventa 1949. godine, župljani su ispričali župniku Toufaru da su vidjeli kako se križ na oltaru pomiče s jedne strane na drugu. Događaj je postao poznat kao čudo iz Čihošta.

S obzirom da je država službeno bila ateistička (vladao je komunistički režim), bilo kakvi prikazi vjerskih čuda bili bi izbrisani iz zapisnika.

Komunistima nije odgovaralo da taj događaj iziđe u javnost pa je stoga tajna policija uhitila o. Toufara i zahtijevala da prizna da je on pomicao križ. Svećenik je odbio to učiniti pa su ga toliko jako pretukli da nije mogao pričati, sjediti ni hodati. Kasnije su ga mučili sve dok nije potpisao dokument u kojem priznaje da je pomicao križ na oltaru. Ubrzo nakon toga umro je od posljedica premlaćivanja. Nakon njegove smrti, snimljen je i dokumentarni film u kojem se „dokazuje“ da je čudo iz Čihošta krivotvoreno.

„Ali šteta se sada popravlja. Željeli bismo da se o. Josef Toufar prepozna kao mučenik“, rekao je velečasni Fiala.

Misno slavlje u Čihoštu

22. veljače 2015. godine, oko 500 ljudi okupilo se na svetoj misi u Čihoštu, povodom 65. godišnjice smrti o. Toufara. Praški nadbiskup, kardinal Dominik Duka, predvodio je misno slavlje. Svetu je misu vidio kao čin potpore kanonizaciji oca Toufara, koja je još uvijek u preliminarnoj fazi uz odobrenje Češke biskupske konferencije.

Povjesničar i postulator kauze za proglašenje o. Toufara mučenikom, otac Tomas Petraček, rekao je na češkom radiju kako je misa dokaz da njegov angažman u beatifikaciji oca Josefa Toufara nije uzaludan. Svećenikovi ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u blizini Praga.

Izvor: ChurchPOP

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh