Svjedočanstva

O. ANGELOS

Čudesan život egipatskog svećenika o. Angelosa Preminuo je 2020. godine, a u bliskim je krugovima bio poznat po čudesnu životu i prisnom odnosu s Djevicom Marijom…

Čudesan život egipatskog svećenika o. Angelosa

Koptska pravoslavna crkva u Kairu/ foto: Shutterstock

 

I.

Bliski učenik javnosti manje poznatog, tj. praktički nepoznatog egipatskog svećenika Angela (na slici), preminulog 2020. godine, koji je u bliskim krugovima bio poznat po čudesnu životu i prisnom odnosu s Djevicom Marijom, prepričao je istiniti događaj vezan za svog duhovnog oca:

„Bila je jedna zla žena koja je mladićima prodavala otete djevojke, a nitko nije znao tu njezinu tajnu. Jednog dana srela je ljubaznu mladu ženu koju je od ranije poznavala. Ona ju je prevarila i rekla ovoj mladoj ženi da joj treba pomoć da donese namirnice do stana. Mlada žena je doista i pošla s njom, a kada je ušla kroz ulazna vrata, ostala je šokirana kada je zatekla skupinu muškaraca koji su je čekali.

Prije odlaska, vlč. Angelos neočekivano je rekao Presvetoj Djevici: ‘Dopusti mi da ošamarim ovu zlu ženu po licu, kako bi naučila da to nikada ne čini našim djevojkama!’

Počela je vrištati u suzama i zazivati ​​Svetu Djevicu Svetu Mariju: ‘O Djevice, spasi me!’ Zla žena se počela smijati: ‘Zaboravi. Nitko se neće potruditi doći ti u pomoć.`

Odjednom Sveta Djevica i o. Angelos su se pojavili pred svima i zgrabili mladu ženu svaki za jednu ruku i izveli je van žurnim korakom.

Prije odlaska, vlč. Angelos neočekivano je rekao Presvetoj Djevici: ‘Dopusti mi da ošamarim ovu zlu ženu po licu, kako bi naučila da to nikada ne čini našim djevojkama!’ I on ju je doista ošamario – jako.

Kasnije smo doznali od vlč. Angelosa, kada nam je ispričao ovu priču, da se upravo u trenutku kad je djevojka vrištala, ocu Angelosu ukazala Gospa i rekla: ‘Idemo. Moramo obaviti hitan zadatak!’

 

II.

Učenik vlč. Angela prepričava: „Prije nekoliko godina primili smo poruku od jedne Iračanke, koja nas je pitala o identitetu redovnika na fotografiji koju je vidjela na Facebook stranici samostana. Pitala je: ‘Tko je ovaj redovnik?!’ Potvrdili smo da se radi o fotografiji oca Angela, našeg župnika.

Jedne noći našao se izvan zatvora – bio je nošen iznad oblaka u zraku; Sveta Djevica držala mu je jednu ruku, a ovaj mršavi redovnik, s malom bradicom na fotografiji, držao je drugu ruku. Oslobodili su ga ropstva

Objasnila je sljedeće: ‘Moj brat je nepravedno zatvoren u Siriji. Svake je noći molio Gospodina da ga oslobodi ropstva i molio je zagovor Svete Djevice Marije. Molio je s neprestanim suzama.

Jedne noći našao se izvan zatvora – bio je nošen iznad oblaka u zraku; Sveta Djevica držala mu je jednu ruku, a ovaj mršavi redovnik, s malom bradicom na fotografiji, držao je drugu ruku. Oslobodili su ga ropstva i on se u tren oka našao ispred svoje kuće u Iraku.’

Kad smo otkrili  Angelosov identitet, bila je u šoku i pitala je kako doći do njega. U to je vrijeme bio u samostanu sv. Viktora u Al Khatatbi.

U subotu je dobila potvrdu Abouninog (očevog) identiteta. U utorak je s cijelom svojom obitelji iz Iraka doletjela u Egipat i posjetila samostan kako bi se osobno zahvalila vlč. Angelu na molitvama i pomoći. Tog su dana obišli samostan prepričavajući čudo svakom posjetitelju kojeg su vidjeli. Zatim su se u miru vratili u Irak.”

Egipatski svećenik, o. Angelos / foto: Facebook stranica ‘Izdavačka kuća Kyrios’

 

III.

Učenik vlč. Angelosa govori:

Kad govorite o odnosu o. Angelosa s njom, ne govorite samo o odnosu između člana klera i Majke Božje; o. Angelos je postao vrlo prisan prijatelj svete Djevice Marije. Bila je uz njega stalno, po cijeli dan. Mnogi od njegovih posjetitelja vidjeli su je s njim mnogo sati tijekom dana.

Pritišćući ga, pitao bih: „Je li došla k tebi danas? Odgovori mi, radi Bogorodičine ljubavi u svom srcu!”

Ponekad bih ga zadirkivao i pitao [je li ju vidio tog dana]. Izbjegao bi tu temu. Pobjegao bi, ili zašutio, ili se pretvarao da je odlutao u svojim mislima; ne bi ti posvetio nikakvu pozornost kad ga pitaš.

O. Angelos nikada nije volio otkrivati ​​takve stvari i morali bismo ga dobro pritisnuti da dobijemo i to malo! U rijetkim bi prilikama progovorio.

Pritišćući ga, pitao bih: „Je li došla k tebi danas? Odgovori mi, radi Bogorodičine ljubavi u svom srcu!” Gledao bi me intenzivno, kao da mi želi poručiti da mu je ta fraza slaba točka. Nastavio bih: „Molim te, oče, bilo bi nam tako drago čuti, kako bismo se mogli potaknuti da živimo kreposno! Zar ne želiš da težimo vrlini i odemo u raj?”

On bi uzbuđeno odgovorio: „Naravno da želim da pođete sa mnom u raj! Bit ću tako sretan da budete uz mene!”

„Recite nam onda”, odgovorio bih, „jeste li je danas vidjeli u crkvi ili u svetištu?”

On je odgovorio: „U svetištu, za vrijeme liturgije.“

Nastavio sam: „Nije mogla biti sama, zar ne? Tko je još došao s njom? Molimo te, reci nam radi ljubavi Djevice u svom srcu!”

Rekao je: „Sv. Viktor je bio prisutan, a i sveti Juraj. To je dovoljno! Neću više reći ni riječ!“

Uredio Petar Salečić, izdavačka kuća „Kyrios“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh