Obitelj

IZ KNJIGE "VRUĆE TEME"

Čovjekov odnos prema materijalnim dobrima najvjerniji je odraz njegova duhovnog stanja Pred bogatima je kušnja da vjeruju svom bogatstvu a pred siromašnima da posumnjaju u Božju providnost

Čovjekov odnos prema materijalnim dobrima najvjerniji je odraz njegova duhovnog stanja

Foto: Pixabay

 

Biblija nam puno govori o novcu. Dr. John MacArthur, u osvrtu na Matejevo evanđelje kaže:

„Bez obzira je li čovjek bogat ili siromašan – ili negdje u sredini – njegov je odnos prema materijalnim dobrima najvjerniji odraz njegova duhovnog stanja. Na kušnji su i bogati i siromašni.

Stanje našeg duhovnog života ogleda se u načinu na koji se odnosimo prema novcu

Pred bogatima je kušnja da vjeruju svom bogatstvu a pred siromašnima da posumnjaju u Božju providnost. Bogati su u iskušenju da postanu samodostatni na temelju lažne sigurnosti svoga bogatstva dok bi siromašni mogli postati zabrinuti i preplašeni zbog nesigurnosti koju im donosi neimaština… Stanje našeg duhovnog života ogleda se u načinu na koji se odnosimo prema novcu.

Od 38 Isusovih prispodoba, njih 16 govori o upravljanju novcem. Svaki deseti redak Novoga Zavjeta bavi se ovim pitanjem. Sveto pismo sadrži pet stotina redaka o molitvi, više od pet stotina o vjeri i više od dvije tisuće redaka o novcu.“

Boga veoma zanima naš stav i upravljanje novcem

S obzirom na učestalost spominjanja novca u biblijskim tekstovima, možemo zaključiti da Boga veoma zanima naš stav i upravljanje novcem. Budući da nam je darovao toliko odlomaka vezanih za pitanje novca, zasigurno je veoma tužan kad se pogrešno tumače ili provode u praksu. Razmotrimo primjerice veoma poznat citat iz Prve poslanice Timoteju 6,10 koji se vrlo često pogrešno shvaća: Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje.

Nije „novac“ zlo nego ljubav prema njemu donosi nevolje

Premda je pogreška naizgled neznatna, može imati ozbiljne posljedice. Nije „novac“ zlo nego ljubav prema njemu donosi nevolje. Širi kontekst ovog odlomka upozorava što to oštećuje „mala gladna lisica“ te nam ukazuje na ono što nas može poštedjeti mnogih financijskih problema.

Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima! Ta ništa nismo donijeli na svijet te iz njega ništa ni iznijeti ne možemo! Imamo li dakle hranu i odjeću, zadovoljimo se time. Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje (1 Tim 6,6-10,17).

Vruće teme; Prvo izdanje; Autori: Steve i Annie Chapman; što supruznici ne govore jedno drugome; Izdavač: Figulus

Cijeli tekst pronađite u knjizi „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

KNJIGA JE NA RASPRODAJI! Kupiti ju možete za samo 45 kuna ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh