Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Čini mi se da vjernicima trebaju svjedočenja njihovih pastira o doživljajima vjere Potičem svećenike da svojim svjedočenjem ohrabre, i svoje vjernike još više zainteresiraju za misu

Foto: Pixabay


 

Nedavno sam držao predavanje o misi grupi od dvjestotinjak katolika jer mi je cilj zainteresirati vjernike ne samo da misi prisustvujemo u što većem broju i što redovitije nego i da misu razumijemo i da o njoj razgovaramo. Kako ne razgovarati, raspravljati, izmjenjivati iskustva i kako ne učiti o nečemu tako važnom za naš život?!

Zborna molitva

Nekima je na misi dosadno a razlog tome može biti i taj da ih nitko nije uveo u misu na dovoljno zanimljiv način. Naveo sam samo dva primjera, koji su potaknuli zanimljivu raspravu. Prvi je zborna molitva. Većina je vjernika ne zna pod tim imenom, tu molitvu kojom završavaju uvodni obredi i koju svećenik moli prije nego krenu misna čitanja. Svećenik kaže: „Pomolimo se“, i tada smo svi neko vrijeme u šutnji da bismo se sabrali i mogli čuti zbornu molitvu.

Po svim ćemo tim molitvama, ako ih slušamo i zadržimo u srcu, biti blagoslovljeni

Prva rečenica te molitve govori ili o Bogu ili o onome što Bog čini za nas, a druga je molba sastavljena na osnovi prve rečenice. Po svim ćemo tim molitvama, ako ih slušamo i zadržimo u srcu, biti blagoslovljeni. Neke su sastavljene tako genijalno da zaslužuju da ih se pažljivo sluša i zadrži u srcu (usp. Lk 11,27-28). Ponekad mi je žao što ih svećenik ne može ponoviti nekoliko puta, da ih bolje upamtimo.

Većina je prisutnih potvrdila da do sada nisu obraćali posebnu pažnju na zbornu molitvu i da su je više puta prečuli, tj. nekoliko minuta poslije nisu je se mogli sjetiti. Odlučili su na sljedećim misama obratiti više pažnje na zbornu molitvu.

Blagovanje Tijela Kristova

A sad ono drugo: rekao sam im kako mi je jedan čitatelj poslao e-mail u kojem me upozorio da kad pišem o blagovanju Tijela Kristova u pričesti, trebam napisati o kojem se tu tijelu radi.

blagujemo li u pričesti Isusovo mistično tijelo, tijelo koje je rođeno od Marije (nepreobraženo), ili preobraženo (proslavljeno) uskrsno tijelo?

Zapitao sam prisutne zna li netko od njih – sa sigurnošću (može li odgovor potkrijepiti važećim službenim crkvenim dokumentom) – blagujemo li u pričesti Isusovo mistično tijelo, tijelo koje je rođeno od Marije (nepreobraženo), ili preobraženo (proslavljeno) uskrsno tijelo? Budući da nitko od njih nije znao odgovoriti na to pitanje, zapitao sam ih je li to važno znati, no ni na to mi pitanje nisu znali odgovoriti.

Nisam im htio dati odgovor, nego sam im predložio da odgovor na to pitanje pokušaju potražiti sami i na taj način uvedu u raspravu što više drugih; u tim će raspravama neki od njih možda prvi put razgovarati sa živim zanimanjem o jednoj od tako važnih stvari u životu kao što je blagovanje Tijela Kristova u pričesti. Tko zna što će se po tim razgovorima još otkriti kao vrlo zanimljivo, a što do sada možda nismo držali tako zanimljivim ili važnim.

Svjedočanstva pastira

Netko je od prisutnih primijetio da nikad nije čuo svećenika kako u propovijedi govori ili svjedoči o svom doživljaju mise te o svojim duhovnim iskustvima s misom. Svi smo se složili da bi to bilo vrlo korisno

U jednoj smo drugoj prilici razgovarali o tome što je na misi pojedinome od nas važno, drago, zanimljivo, što nam misa znači te kako je osobno doživljavam. Ipak je to sat vremena, koji provedemo u zajedništvu s Bogom i s braćom i sestrama u vjeri.

Čini mi se da vjernicima trebaju svjedočenja njihovih pastira o doživljajima vjere, i da iskreno svjedočanstvo vlastite duhovne borbe, vjernicima ponekad više vrijedi od mnogo učenja, upozoravanja i tumačenja

Netko je od prisutnih primijetio da nikad nije čuo svećenika kako u propovijedi govori ili svjedoči o svom doživljaju mise te o svojim duhovnim iskustvima s misom. Svi smo se složili da bi to bilo vrlo korisno, pa ovime potičem svećenike da svojim svjedočenjem ohrabre, i svoje vjernike još više zainteresiraju za misu. Čini mi se da vjernicima trebaju svjedočenja njihovih pastira o doživljajima vjere, i da iskreno svjedočanstvo vlastite duhovne borbe, vjernicima ponekad više vrijedi od mnogo učenja, upozoravanja i tumačenja.

U mjesecu svibnju bilo bi posebno lijepo čuti s ambona osobna svjedočanstva o povjerenju u pomoć i zagovor Blažene Djevice Marije. Znam da bez njezine pomoći mnogi svećenici ne bi mogli ustrajati; ovime ih potičem da u ovom mjesecu govore u propovijedima o svojim iskustvima s njom.
Vama, čitatelji, želim da vas Book potakne na zanimljive razgovore o Bogu, Crkvi, molitvi i misi kao najsavršenijoj žrtvi i molitvi.

Glavni urednik, Josip Lončar

Ovo je uvodnik 65. broja Booka (za svibanj 2015.) Nadamo se da će vas ovaj blast from the past potaknuti na nove razgovore o Bogu, Crkvi, molitvi, misi, pa i na vlastita svjedočanstva (slobodno ih podijelite i s nama 🥰)

NOVI BROJ BOOKA_Evo nekoliko preporuka iz novoga Booka, bogatog sadržajem!

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se pretplatite (ovdje).

Ne možeš si priuštiti pretplatu?! Ili bi ju htio pokloniti onome tko si ju ne može priuštiti?! Javi nam se!  +385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected]

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh