Duhovnost

ČIN ‘PRANJA NOGU’ // Gesta koju su mladenci učinili na vjenčanju dirnula cijeli svijet „Sakrament braka sakrament je služenja i možda upravo čin 'pranja nogu', više nego ikoji drugi, pokazuje pravu bit bračnog zajedništva…“

Na svadbenim svečanostima postoje razni običaji. Jedna lijepa simbolična gesta mogla se vidjeti prije par dana, na vjenčanju mladog bračnog para u Americi.

Poziv na služenje

Mladenci su naime, za vrijeme svadbene večere, upriličili čin ‘pranja nogu’ – liturgijski čin koji se u Crkvi vrši na Veliki Četvrtak. To je čin koji je učinio Isus na svojoj Posljednjoj večeri, kada je oprao noge apostolima, pokazujući im da on nije došao da bude gospodar, nego da bude sluga i da su Kristovi apostoli također pozvani služiti drugima.

Snažna poruka

Sakrament braka sakrament je služenja i možda upravo čin ‘pranja nogu’, više nego ikoji drugi, pokazuje pravu bit bračnog zajedništva; supružnici pozvani služiti jedno drugom i zajedno služiti Bogu. Bilo bi lijepo kad bi taj simboličan čin snažne poruke (Ljubit ću te kao što je Krist ljubio Crkvu), postao sastavnim dijelom i naših svadbenih večeri.

Vjerojatno bi i brakovi, vođeni željom služenja, a ne hedonizmom, potrajali zauvijek…

Izvor:  Medjugorje-info.com; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh