Duhovnost

DEREK PRINCE

Četiri istine Božjeg dara Prisvajajući Božja obećanja, po njima postajemo dionicima Njegove naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu

osoba se moli, nad biblijom

Foto: d.ee_angelo, Shutterstock

 

(…) Rezultate poznavanja Boga vidimo u Drugoj Petrovoj poslanici 1,3-4:

Doista, po spoznaji Njega, koji nas pozva slavom Svojom i krepošću, božanska nas je snaga Njegova obdarila svime za život i pobožnost. Time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima da po njima postanete zajedničari božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude.

Četiri istine Božjeg dara

U gornjem se odlomku nalaze četiri tvrdnje od velike važnost. Dvije od njih zapisane su u trećem, a dvije u četvrtom retku.

  1. Bog nas je Svojom snagom obdario svime što nam je potrebno za život i pobožnost.

Ovo je prva tvrdnja. Molim vas, obratite pozornost na glagolsko vrijeme koje je korišteno u ovom retku. Ne piše da će nas Bog obdariti nego da nas je već „obdario”. Bog nam je već dao sve što nam je potrebno za ovaj život, ali i za onaj koji dolazi. Danas i zauvijek, potpuno smo opremljeni Božjom silom. Važno je ovo shvatiti.

  1. Dobra dolaze kroz priznavanje Isusa Krista.

Drugi dio kaže: …po spoznaji Njega (Isusa Krista), koji nas pozva slavom Svojom i krepošću… U izvornom grčkom jeziku riječ koja je ovdje prevedena kao „spoznaja” ustvari znači „priznavanje”. Drugim riječima, moći ćemo napredovati samo u onoj mjeri u kojoj priznamo Krista. Crkvu ne sjedinjava rasprava oko nauke. Povijest nam, ustvari, potvrđuje da što više raspravljamo, to se više razdjeljujemo. Crkvu sjedinjava priznavanje Isusa Krista. Pavao je rekao: Dok svi zajedno ne dođemo k jedinstvu u vjeri i pravoj spoznaji Sina Božjega (Ef 4,13). I ovdje je korištena ista grčka riječ. Dakle, onoliko koliko priznajemo (spoznajemo) Krista, toliko ćemo i napredovati ti u jedinstvu vjere.

Jednostavnim rječnikom, svaki dio kršćanske nauke dio je Isusa Krista i Njegove službe. Spašavamo se spoznajom i priznavanjem Isusa kao svojeg Spasitelja. Ozdravljamo kroz priznavanje Isusa kao Iscjelitelja. Krstimo se u Duhu Svetomu, priznavajući Isusa kao Krstitelja. Oslobođeni smo potvrđujući Ga kao Osloboditelja. Napredak u kršćanskom životu i jedinstvu među vjernicima ne događa se kroz izoliranje nauka i prepiranje o njima, nego kroz priznavanje Gospodina Isusa Krista onakvim kakav On jest. Što Ga potpunije priznajemo, to smo sjedinjeniji s Njime, a što smo sjedinjeniji, više napredujemo u svojem duhovnom iskustvu. Drugi dio Druge Petrove poslanice 1,3 potvrđuje ovu istinu ulaska u Božju opskrbu putem priznavanja Isusa Krista.

  1. Obdareni smo Božjim obećanjima.

Druga Petrova poslanica 1,4 navodi ono čime ustvari ulazimo u ono što nam je Bog providio. Prvi dio stiha kaže: …time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima. Sva dobra koja nam je Bog providio nalaze se u Njegovim obećanjima. Vrlo je važno da ovo razumijemo.

Sve što trebamo nalazi se u Božjim obećanjima. Izmislio sam kratak slogan koji bih volio da pročitate naglas. Najprije ga pročitajte sami, a zatim ga izrecite naglas: „Dobra su u obećanjima”. Ponavljajte to uvijek iznova: „Dobra su u obećanjima”.

  1. Prisvajajući Božja obećanja, po njima postajemo dionicima Njegove naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu.

Pročitajmo drugi dio četvrtog retka Druge Petrove poslanice, u kojem jasno vidimo ishod prisvajanja Božjih obećanja. Petar je rekao da je prvi ishod prisvajanja obećanja da budemo dionicima božanske naravi… Znači da time sudjelujemo u Božjoj prirodi.

Zatim, na kraju četvrtog retka, piše: umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude. U onoj mjeri u kojoj sudjelujemo u Božjoj prirodi, u toj mjeri uzmičemo pokvarenosti stare adamovske, odnosno svoje pale naravi. Činjenica je da su grešna pokvarenost i božanska priroda posve neusklađene. Ondje gdje prevladava grešna pokvarenost, tamo nema mjesta božanskoj naravi. A gdje božanska narav prevlada, tamo neće biti mjesta pokvarenosti. Dakle, da ponovim: u onoj mjeri u kojoj sudjelujemo u božanskoj naravi, u toj ćemo mjeri izbjeći pokvarenosti naslijeđenoj od Adama.

 

 

Za Book.hr priredila I. A:, odabrala A. P.

 

Iz knjige „Odvojeni za Boga – divna tajna svetosti” autora Dereka Princea. Izdavač: „Kršćanska Udruga Derek Prince”, Karlovac

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh