Osobni razvoj

DEBRA FILETA

ČESTO SE DAJE, A LOŠ JE Savjet za dobru vezu koji to zapravo uopće nije! Ovaj savjet smo sigurno svi čuli barem jednom, a neki su možda i pokušali tako djelovati na početku veze. No, ako ga slijedimo, suočit ćemo se s dva problema.

Foto: Shutterstock

 

Debra Fileta, licencirana savjetovateljica i autorica brojnih knjiga o vezama i braku, govori nam o savjetima koje često dobivamo od drugih kada započinjemo novu vezu.

Sigurno ste, kaže Debra, barem jednom čuli jedan od ovih savjeta za „bolju vezu“:

Nemoj izgledaj zainteresirano.

Ne zovi ga/ju barem tri dana.

Potrudi se da se ne ‘kuži’ kako ti je stalo.

Ne odgovori odmah na poruku.

No, jesu li to zaista savjeti za bolju vezu?

Još jedan od savjeta koji je Debra okarakterizirala kao loš je: „Pravi se nedostižnim/nedostižnom!“

Još jedan od savjeta koji je Debra okarakterizirala kao loš je: „Pravi se nedostižnim/nedostižnom!“

Ovaj savjet smo sigurno svi čuli barem jednom, a neki su možda i pokušali tako djelovati na početku veze. No, ako ga slijedimo, suočit ćemo se s dva problema.

Prvi problem s kojim ćeš se susresti ako nekoga ignoriraš, i praviš se nedostižnim, jest taj da ćeš doći do krivog rezultata. U ljudskoj je prirodi da želimo nešto što nemamo, i što moramo „osvajati“. Podsvijest nas „gura“ prema nečemu što ne možemo imati. Ali to sve na kraju postaje igra. Igra u kojoj se trudimo doći do nagrade. Upravo tu dolazi do problema. Kada se nagrada osvoji, igra prestaje, a igrač kreće u osvajanje nove nagrade. U takvim vezama, cilj je bila igra, a ne povezanost, veza.

…povodite za savjetom o nedostižnosti, čime mu šaljete krive signale. On tada misli da vi uopće niste zainteresirani za vezu, te će se na kraju povući!

Drugi problem u ovom savjetu jest taj što on izaziva zbrkanost. Možda vaš partner želi povezanost u vezi, a vi se povodite za savjetom o nedostižnosti, čime mu šaljete krive signale. On tada misli da vi uopće niste zainteresirani za vezu, te će se na kraju povući!

 

Budi iskren/a prema sebi i drugima. Daj svojoj djevojci / svom dečku do znanja da želiš zdravu vezu i iskrenu povezanost.

Prestani glumiti. Budi iskren/a, autentičan/na, svoj/a.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh