Osobni razvoj

CESTA ZA EMAUS

Jedino jamstvo sretnog i divnog života „Žalost je poput mrtvačkog pokrova visjela nad njihovim životima. Iznenada su postali svjesni stranca koji je hodao pored njih!”

Jedino jamstvo sretnog i divnog života

Cesta za Emaus krivuda oko padina brda uz Damašćanka vrata. Penje se krivudajući dok slijedi stjenovite obrise gore, a zatim jednako krivudajući skreće uz klanac dok ne stigne do račvanja puta. Jedna cesta vodi prema gore do udaljena mora i Hinterlanda, dok druga dolazi do pomalo iznenadnog kraja u malom selu Emaus. Ovom cestom su u one davne dane išla ona dvojica neutješenih učenika Isusa Nazarećanina. Bili su žalosni jer su bili svjedoci neljudske okrutnosti koju su Gospodinu Slave nanijeli oni pokvareni ljudi nadahnuti legijama pakla. Sunce na nebu nije doseglo njihova srca i žalost je poput mrtvačkog pokrova visjela nad njihovim životima.

Bio je tamo, pored njih, kad su ga najviše trebali…

Iznenada su postali svjesni stranca koji je hodao pored njih! Tema razgovora bili su događaji posljednjih nekoliko dana. Stranac je pažljivo slušao dok su razgovarali. A onda se dogodilo čudo tako divno da jedno vrijeme nisu bili u stanju shvatiti ljepotu značenja onoga što se dogodilo. Bili su u božanskoj prisutnosti, ali to nisu znali. Krist je svojim gorljivim srcem razotkrivao istine svoje vlastite nadahnute Riječi i blagoslivljao ih poput svježih kapi vode na jeziku koji se osušio od žeđi. Razmaknuo je zavjese mračne sobe njihova uma i pustio malo svjetlosti istine koju još nisu mogli razumjeti. A onda su došli do račvanja ceste.

S njima je bila Prisutnost. Do te točke imali su osjećaj da im se nametnuo u njihovu zajedništvu i razgovoru, ali sad su trebali donijeti odluku. Hoće li ga moliti da produži s njima? Hoće li ga pozvati da lomi kruh i sjedi s njima za stolom? Brzo je bilo donesena odluka. Prije nego ih je stranac mirno pozdravio i nestao iza okuke onoga malog brda, navalili su na njega da ostane i jede s njima u kući kamo su išli. Trojica muškaraca sjedila su za stolom da sudjeluju u večernjem obroku. Jesam li rekao trojica? Možda bih trebao reći dvojica, jer treći nazočan bio je Isus, Sin Božji. Je li trag čavla na njegovoj ruci doveo do konačnog znaka prepoznavanja? Je li to bio način na koji je molio nad hranom koja je bila položena pred njih? Ne znamo. Isus ima mnoge načine na koje se može otkriti. Ono što nas živo zanima jest činjenica da je bio tamo, pored njih, kad su ga najviše trebali.

Poslušaj glas „stranca” koji hoda uz tebe

Zemlja još uvijek ima svoje emauške ceste. I mi hodamo grubim, neravnim putovima dok još uvijek u našim ušima odzvanja rušenje naših ideala i razbijanje svih naših nada. Ponekad u pobuni protiv onoga što se čini kao nepravda odbijamo poslušati glas stranca koji hoda uz nas. Ponekad se sa željom za osamljenošću zabarikadiramo unutar zidina ljutnje i začepimo uši da ne čujemo glas koji bi govorio u nama. Međutim, kako je divno putovati od prizora žalosti i tragedije do Emausa novoga početka te znati da pored nas hoda vječni Krist. Ako zbog svoje velike ljubavi dolazi s nježnošću i suosjećanjem bez naše dozvole, kao što je to bilo i u njihovu slučaju, neće dugo proći kad će čekati naš poziv da ostane. Pjevaj, o srce moje, pjevuši divan refren; dišite, o usne moje:

Ostani sa mnom; brzo se spušta sumrak;
gusta postaje tama, Gospodine, ostani sa mnom!
Kad drugi pomagači malakšu, kad utjeha i pomoć
bježi od bespomoćnih, o, ostani sa mnom!

Jamstvo sretnog i divnog života

Ako molimo iskreno i ako ga u svom srcu želimo, naši će domovi biti počašćeni njegovom kraljevskom prisutnošću, a naši životi posvećeni njegovim božanskim glasom.

Prakticiranje Isusove prisutnosti jedan je od najuzvišenijih privilegija kršćanskog života. Slatko je to i divno. Čitanje o tome čini da srce jače zakuca čak i kad samo razmatra tu slavnu i divnu pomisao. Ali doista je tragična sudbina čovjeka kome to nije ništa više od teorije. Sretan i divan je život onoga koji je naučio prakticirati Isusovu prisutnost.

Kako ući u Isusovu prisutnost i kako u njoj prebivati? U tome je milijunima od velike pomoći knjiga „U Tvojoj prisutnosti”. (Misao dana iz knjige možete slušati i čitati ovdje.)

„Put života” je časopis za dublji duhovni život. Izlazi jednom mjesečno i besplatan je. Čitatelji ga mogu naručiti putem telefona, poštom i elektroničkom poštom.

Autor: Chuck Smith (mjesečnik „Put života”)
Put života, Ilica 200, Zagreb; 01/370-7628; [email protected].

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh