Mladi

PREDAJ GOSPI DAR

Čednost je borba – zamoli Njezinu pomoć Čednost utječe na cijelo vaše biće – način na koji se ponašate, razmišljate i odijevate. Potiče vas da se obratite drugima kako biste im darovali ljubav, da ih nikad ne koristite za vlastito zadovoljstvo

Čednost je borba; zamoli Njezinu pomoć

Foto: Pixabay

 

Bog je znao moju Ahilovu petu: potrebu da budem posebna u očima drugih i želju da budem dio usko povezane obitelji. Da nije bilo Gospodinovog podsjećanja da čekam na čovjeka koji je bio pravi za mene, možda bih se već opet zadovoljila „gospodinom Dovoljno Dobrim“ i skliznula izvan Božje volje u ruke onoga kojega On nije izabrao za mene. Moje su me misije natjerale da dobro shvatim da nisam bila potpuno sama u svojim iskušenjima, pa sam počela uključivati temu čistoće i čednosti u svoje govore – i svaki put sam se osjećala kao da razgovaram sama sa sobom.

Sveta Filomena

Dok sam jednog dana surfala internetom, Bog me upoznao s novom prijateljicom na Nebu, svetom Filomenom. Iz njezine priče vidjela sam jasnije nego ikad prije kako je čednost bila borba.

Bila je grčka princeza, rođena 291. godine. U nježnoj dobi od trinaest godina odrekla se života kako bi sačuvala svoju čistoću.
Nakon brutalnog mučenja, rimski joj je car Dioklecijan odrubio glavu jer ju je želio za sebe. Filomena je izdržala Dioklecijanove osujećene pokušaje da je ubije bičevanjem, utapanjem sidrom oko vrata, vučenjem po ulicama i gađajući je vatrenim strijelama. Dovoljno je reći da nije dobro podnio odbijanje. Filomenina odanost Kristu i spremnost da prođe kroz pakao da bi sačuvala čednost duboko su me osudile. Sveta Filomena je bila sve što ja nisam i sve što sam željela biti.

Čednost utječe na cijelo vaše biće – način na koji se ponašate, razmišljate i odijevate. Potiče vas da se obratite drugima kako biste im darovali ljubav, da ih nikad ne koristite za vlastito zadovoljstvo

Čednost sam prvi put uključila u svoje govore u crkvi u Meksiku, pred malom grupom od osamdeset tinejdžera, u dobi od četrnaest do devetnaest godina. Zazivajući molitve svete Filomene, stala sam pred kip Gospe od Guadalupe i počela slobodno govoriti u Duhu: „Gospa je naš najveći primjer čistoće i želi vam pomoći. Ona traži vašu čednost, koja nije puka disciplina poput apstinencije, već način života. Čednost utječe na cijelo vaše biće – način na koji se ponašate, razmišljate i odijevate. Potiče vas da se obratite drugima kako biste im darovali ljubav, da ih nikad ne koristite za vlastito zadovoljstvo. Tko god želi biti hrabar, tko god želi dati Gospi ovaj dar, neka joj sad priđe i zamoli za Njezinu pomoć.“ Svako pojedino mlado biće došlo je naprijed. Jedan po jedan, ustali su iz klupa i spustili se na koljena oko Marije.

U ozračju duboke svečanosti i molitve, predali su joj svoju čednost. Tada to nisam znala, ali jedna od tinejdžerica koja je došla naprijed bila je tek zatrudnjela i trebala je uskoro pobaciti. Tog je dana spašena njezina beba, a možda i njezina duša.

Eksplozija radosti

Poslije govora sam svjedočila eksploziji radosti. Tinejdžeri su bili ispunjeni srećom. Opkolili su me, grlili i izvukli svoje telefone kako bi snimili mnogo slika. Mnogi su se vratili natrag na oltar snimajući selfije kraj kipa Gospe od Guadalupe. Jedna petnaestogodišnjakinja, koja je bila iz El Salvadora i studirala u Meksiku, odmah je nazvala pro-life organizacije iz svoje zemlje i u roku od tri sata organizirala je da govorim na tamošnjoj konferenciji. Druga je djevojka poslije mog govora ušla u ured svog ravnatelja u školi i rekla: „Nikada ne bismo povjerovali u moralne istine o pobačaju i seksualnosti kroz udžbenike i školske sate. Patricijin govor bio je jedan od načina na koji smo to mogli razumjeti. Hvala Vam što ste je doveli ovdje.“

Ulomak iz nove knjige „Preobražena”, autorica Christine Watkins i Patricie Sandoval. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u izdanju izdavačke kuće Kyrios možete kupiti ovdje.

Zašto je svjedočanstvo gospođe Sandoval, od jedne države do druge, neprestano začuđivalo, nadahnjivalo i mijenjalo čak i najzbunjenije i najtvrđe srce? Zašto, kada govori, teku iscjeljujuće suze, um se mijenja, duše izbavljaju, nerođeni životi spašavaju i nastaje nalet apostolskog djelovanja? Zato što njezina priča nije još samo jedan iskaz nekoga tko je izliječen od ovisnosti o drogama. Ovo je u konačnici priča o Onome iza kulisa: Bogu

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh