Duhovnost

365 DANA S DUHOM SVETIM

Čak i pobožnost može biti odlazak od Boga

Čak i pobožnost može biti odlazak od Boga

Foto: Shutterstock

 

Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. Govoriš: ‘Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba!’ A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol (Otk 3, 15–17).

Znate li grčki mit o Narcisu zaljubljenome u sebe? Narcis se utopio u zdencu jer se zagledao u svoje lijepo lice. Duboko poniranje u sebe samoga, neprestani popravci i osvježavanje svoje duhovnosti, stalno osvajanje novih stupnjeva, faza ovoga ili onoga razvoja, brojanje duhovnih vježbi i teoloških rasprava u kojima sudjelujemo – sve zbog sebe, i samo zbog sebe, iako u Božje ime. Na kraju oduševljenost zbog svoje duhovnosti, svojih karizmi, svojega čistoga habita, svojega svetoga načina života… Čak i pobožnost može biti odlazak od Boga!

(…)

Mnogi ljudi traže Boga u mirnu i zadovoljnu životu, u osmijehu sudbine. Zbog toga bježe od onoga što je teško, što unosi nemir, što rađa strah koji ledi krv u žilama – ali to je obmana. Bog se rađa u onome što je najteže.

Iz knjige „365 dana s Duhom Svetim“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

LJETNI POPUSTI Do 31. srpnja knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni za 77 umjesto 110 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh