Duhovnost

STARAC EFREM

BUDI PAŽLJIV/A: Kad si sretan/a, prikrij, da zli ne oduzme iskušenjem Ako održavate uravnoteženo stanje kad ste sretni i kad ste tužni, đavao ne zna točno što se događa u vama, pa se shodno tome ne zna kako boriti s vama

Foto: Pixabay

 

Dijete moje, uvijek budi pažljiv, i kad si sretan i kad si tužan. Kad ste sretni, ne biste trebali izgubiti kontrolu kroz živahnost i smijeh, niti kada ste kao ti sada, ne biste trebali biti toliko mračni da se to vidi. Razlog tome je što Sotona na nas ispaljuje misli poput strijela, ali ne može procjeniti je li naše srce prijemčivo za njih.

Jednom kad ispuca strijelu – to jest, jednom kad nas napadne zlom misli – promatra naše lice i sve pokrete našeg tijela, te na temelju njih mjeri koliko je dobro strijela pogodila naše srce

No, budući da je stručnjak, jednom kad ispuca strijelu – to jest, jednom kad nas napadne zlom misli – promatra naše lice i sve pokrete našeg tijela, te na temelju njih mjeri koliko je dobro strijela pogodila naše srce.

…kad ste sretni, trebali biste to prikriti u sebi, kako to on ne bi otkrio vašom neopreznošću i oduzeo vam je nekim iskušenjem. Isto tako kad ste tužni…

Ako vidi da je duša pogođena, tada ispaljuje više strijela kako bi je ubio. Ali ako iz vanjskih znakova zaključi da duša nije ranjena, mijenja svoj napad itd. Stoga, kad ste sretni, trebali biste to prikriti u sebi, kako to on ne bi otkrio vašom neopreznošću i oduzeo vam je nekim iskušenjem. Isto tako, kad ste tužni, ne dopustite da se to pokaže kako vam ne bi povećao tugu nakon što je uvidio razlog vaše tuge.

Ako održavate uravnoteženo stanje kad ste sretni i kad ste tužni, đavao ne zna točno što se događa u vama, pa se shodno tome ne zna kako boriti s vama.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh