Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

BRZINA MOLITVE Bitan je ritam Molitva se uvelike razlikuje, ovisno o ritmu molitve kojim molimo. Možda je vrijeme da malo promijenimo ritam?

Foto: Shutterstock


U pitanju su sekunde

Želimo li moliti istovremeno razumom i duhom, moramo zadovoljiti neke osnovne uvjete. Da bi razum procesuirao neku riječ ili dio molitvene fraze koju izgovaramo ili slušamo, tj. da bismo postali potpuno svjesni njezina značenja, potrebne su jedna do dvije sekunde tišine nakon što smo je izgovorili, čuli ili pročitali. Da bi se ta riječ polako spustila do našeg srca, potrebno je od pet do sedam sekundi. Svatko bi od nas trebao pronaći savršeni ritam u kojem će moći do kraja uroniti u molitvu. Ako želimo osloboditi duh, osloboditi našeg nutarnjeg čovjeka za molitvu, uvelike će nam pomoći ako u molitvi zadržimo jednak ritam pauza.

Ako želimo osloboditi duh, osloboditi našeg nutarnjeg čovjeka za molitvu, uvelike će nam pomoći ako u molitvi zadržimo jednak ritam pauza

Meni osobno, ovisno o trenutnom raspoloženju, najviše odgovara ritam od jedne i pol sekunde i ritam od šest i pol sekundi. Možda će nekome biti čudno što tu spominjem pola sekunde, no nakon dugotrajnog prakticiranja takve molitve i pola sekunde može biti vrlo bitno, baš kao što je i vrhunskim muzičarima bitan savršeni ritam.

Jedna i pol sekunda

U ritmu od jedne i pol sekunde pauze, imam taman vremena da postanem potpuno svjestan riječi i nebeske osobe kojoj te riječi izgovaram. Čitavo moje biće, moj vanjski i unutarnji čovjek, tj. moj razum i moje srce, potpuno se usredotoče na molitvu. U tome ritmu lako mogu isključiti bilo kakova ometanja i mogu lako ući u Božju prisutnost. Isus je utjelovljena Božja riječ i kad ulazimo u riječi molitve (potpuno se na njih usredotočujemo), ulazimo u njega.

Isus je utjelovljena Božja riječ i kad ulazimo u riječi molitve (potpuno se na njih usredotočujemo), ulazimo u njega.

Čim započnem molitvu, mogu iskusiti da sam u Božjoj ljubećoj prisutnosti. Dobar primjer tog ritma su Molitve svete Brigite u trajanju od 62 minute u aplikaciji Misa i molitve. Za vrijeme tog ritma molitve, Duh Sveti mi povremeno donosi osobe i nakane kojima namjenjujem dio molitve u kojem se te nakane očituju, a ostatak molitve ili molim za sebe ili sâm svjesno izabirem za koga ću ju namijeniti.

Šest i pol sekundi

To je ritam koji moju molitvu čini najučinkovitijom, tj. pomaže mi da najdublje uđem u Božju prisutnost. Šest i pol sekundi (prosječno) mi daje dovoljno vremena da postanem potpuno svjestan sadržaja molitve i da omogućim tom sadržaju da polako siđe do mojeg srca. Budući da se tu mogu najlakše otvoriti Duhu, on mi u takvoj molitvi u svjesnost (misli i vizije) donosi puno više određenih osoba i situacija kako bih ih uključio u svoju molitvu.

U tom ritmu najlakše mogu ostati potpuno sabran, tj. mogu najlakše isključiti tjelesnost, poput toga da prestajem biti svjestan prolaznosti vremena, vanjskih zvukova, promjene temperature, fizičke boli, umora… najlakše mogu isključiti lutanje misli

U tom ritmu najlakše mogu ostati potpuno sabran, tj. mogu najlakše isključiti tjelesnost, poput toga da prestajem biti svjestan prolaznosti vremena, vanjskih zvukova, promjene temperature, fizičke boli, umora… najlakše mogu isključiti lutanje misli.

Vrijeme za molitvu

Važno je da ako zaista želimo učinkovito moliti, da to činimo onda kad smo najodmorniji. Bogu bismo trebali dati svoje najbolje vrijeme, pa ćemo recipročno i od njega primiti najbolje što nam može i hoće dati. Možda bi trebalo razmisliti da s ozbiljnom molitvom započnemo u nedjeljno ili subotnje jutro, dok ostali ukućani još spavaju? Ako želite pronaći svoj ritam, u tome vam može pomoći aplikacija Misa i molitve (MiM za androide) u kojoj su pojedine molitve i meditacije dane u više različitih ritmova. Predlažem da započnete s Meditacijama za duhovni rast. Možda ćete za početak više voljeti brže ritmove, no ubrzo, kako ćete se privikavati ulaziti u Božju prisutnost, sve će vam više odgovarati sporiji ritmovi. Vjerojatno ćete brzo primijetiti da je puno učinkovitija molitva, tj. da je molitva koja mijenja srce ona u kojoj manje govorimo, ali zato ono što Bogu govorimo, govorimo čitavim svojim bićem.

Za početak predlažem da molitve slušate zatvorenih očiju, kako biste se što lakše usredotočili, u tjelesnom položaju u kojem se osjećate najudobnije. Želim vam obilje Božje prisutnosti u molitvi! I, napišite u komentarima kako ste iskusili nove ritmove.

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh