Duhovnost

S. BOGNA MLYNARZ

Brine li se Bog za naše financije? „Poznajem mnoge ljude koji povjeravaju Bogu svoja financijska pitanja, a zajedno s njima i brigu o sebi i svojoj obitelji. Ponekada to čine na veoma radikalan način. Tako da i mene, posvećenu osobu, postidi njihovo povjerenje i vjera u Božju brigu.“

Brine li se Bog za naše financije?

Brine li se Bog za naše financije? (…) To je povezano s popularnom izrekom: „Predaj Bogu svoje financije!“ Budući da se Bog brine za sve, pobrinut će se i za to područje našeg života. S druge strane, mnogo ljudi smatra da vjera i novac nemaju ništa zajedničkoga.

 

Odgovor:

Boje se da se Bog u to ne razumije i da će bankrotirati… I u tome imamo posla s lažnom slikom Boga. S lažnom vizijom transcendentne Biti, koja je potpuno odijeljena od svega materijalnoga. Vidite li da se u ovom razgovoru, kod različitih tema, stalno moramo vraćati na otajstvo utjelovljenja? Radosna vijest glasi: Bog je postao jednim od nas i otad je tijesna podjela na sakralno i profano pala u smeće. Zavjesa se razderala.

Bog ne samo da se snalazi u našim financijama, već je i darivatelj svih materijalnih dobara

Poznajem mnoge ljude koji povjeravaju Bogu svoja financijska pitanja, a zajedno s njima i brigu o sebi i svojoj obitelji. Ponekada to čine na veoma radikalan način. Tako da i mene, posvećenu osobu, postidi njihovo povjerenje i vjera u Božju brigu. Jer u redovništvu, istina, ne zarađujem vlastiti novac, s obzirom na to da su sva materijalna dobra zajednička. Ali zato zajednica osigurava moje potrebe. A postoje obitelji koje ne samo da daju desetinu, već, posvećujući se evangelizacijskom radu, u velikoj mjeri žive samo od onoga što im drugi uplaćuju na račun. Bez zgrtanja kapitala za budućnost. To je veoma radikalno povjerenje u Božju providnost. Ne znam bih li i sama mogla tako!

Iako se takvo stajalište čini prilično ludo, iza tog privida ludosti krije se veoma razuman način mišljenja. Bog ne samo da se snalazi u našim financijama, već je i darivatelj svih materijalnih dobara. Čak ako i nismo pozvani na takvo radikalno izražavanje te istine, svi moramo čuvati njezin duh: moramo imati povjerenja u Oca, koji nam svakog dana daje kruh svagdašnji.

Moramo misliti na to što će biti sljedeći tjedan. Ali nismo više u tome sami

Isus nas podsjeća da nismo sposobni čak ni vlas na glavi učiniti crnom ili bijelom (no žene to danas možda i mogu (smijeh)), ili produžiti svoj život za samo jedan dan. Dakle, kad bismo upregli sve svoje snage i iskoristili sve svoje sposobnosti i mogućnosti, ne možemo ispravno osigurati svoj život. Ni s materijalne, ni sa zdravstvene niti s bilo koje druge strane. Nemamo vlast nad budućnošću i nikakvi depoziti ili osiguranja u pet stupova to neće promijeniti. To je teška istina, od koje često bježimo. Osjećaj da teret sigurnosti našeg života i života naše obitelji počiva isključivo na nama, ogromno je opterećenje i stres. To je odgovornost koju ne možemo podnijeti. Zbog toga povjeravanje financija Bogu nije rizik, već prigoda, jer se onda javlja Netko, tko nas sve grli.

Vratimo se na Isusove riječi: „Dođite k meni svi vi opterećeni … jaram je moj sladak i lagan.“ Mi moramo podići jaram, odnosno truditi se, raditi za dobro svoje obitelji. Moramo predviđati i sprečavati. Moramo misliti na to što će biti sljedeći tjedan. Ali nismo više u tome sami. Bog skida s naših ramena nesnosan teret potpune odgovornosti i podupire nas. Dovoljno je povjerovati mu.

Pozivanje Boga u svoj život i s materijalne strane iskustvo je koje oslobađa od tjeskobe i nemira pred budućnošću.

Ulomak iz knjige „Bog traži čovjeka“ autorice s. Bogne Młynarz koja izlazi uskoro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh