Duhovnost

S. BOGNA MLYNARZ

Brine li se Bog za naše financije „Poznajem mnoge ljude koji povjeravaju Bogu svoja financijska pitanja, a zajedno s njima i brigu o sebi i svojoj obitelji. Ponekada to čine na veoma radikalan način. Tako da i mene, posvećenu osobu, postidi njihovo povjerenje i vjera u Božju brigu.“

Brine li se Bog za naše financije?

Foto: Shutterstock

 

Brine li se Bog za naše financije? (…) To je povezano s popularnom izrekom: „Predaj Bogu svoje financije!“ Budući da se Bog brine za sve, pobrinut će se i za to područje našeg života. S druge strane, mnogo ljudi smatra da vjera i novac nemaju ništa zajedničkoga.

 

Odgovor:

Boje se da se Bog u to ne razumije i da će bankrotirati… I u tome imamo posla s lažnom slikom Boga. S lažnom vizijom transcendentne Biti, koja je potpuno odijeljena od svega materijalnoga. Vidite li da se u ovom razgovoru, kod različitih tema, stalno moramo vraćati na otajstvo utjelovljenja? Radosna vijest glasi: Bog je postao jednim od nas i otad je tijesna podjela na sakralno i profano pala u smeće. Zavjesa se razderala.

Bog ne samo da se snalazi u našim financijama, već je i darivatelj svih materijalnih dobara

Poznajem mnoge ljude koji povjeravaju Bogu svoja financijska pitanja, a zajedno s njima i brigu o sebi i svojoj obitelji. Ponekada to čine na veoma radikalan način. Tako da i mene, posvećenu osobu, postidi njihovo povjerenje i vjera u Božju brigu. Jer u redovništvu, istina, ne zarađujem vlastiti novac, s obzirom na to da su sva materijalna dobra zajednička. Ali zato zajednica osigurava moje potrebe. A postoje obitelji koje ne samo da daju desetinu, već, posvećujući se evangelizacijskom radu, u velikoj mjeri žive samo od onoga što im drugi uplaćuju na račun. Bez zgrtanja kapitala za budućnost. To je veoma radikalno povjerenje u Božju providnost. Ne znam bih li i sama mogla tako!

Iako se takvo stajalište čini prilično ludo, iza tog privida ludosti krije se veoma razuman način mišljenja. Bog ne samo da se snalazi u našim financijama, već je i darivatelj svih materijalnih dobara. Čak ako i nismo pozvani na takvo radikalno izražavanje te istine, svi moramo čuvati njezin duh: moramo imati povjerenja u Oca, koji nam svakog dana daje kruh svagdašnji.

Moramo misliti na to što će biti sljedeći tjedan. Ali nismo više u tome sami

Isus nas podsjeća da nismo sposobni čak ni vlas na glavi učiniti crnom ili bijelom (no žene to danas možda i mogu (smijeh)), ili produžiti svoj život za samo jedan dan. Dakle, kad bismo upregli sve svoje snage i iskoristili sve svoje sposobnosti i mogućnosti, ne možemo ispravno osigurati svoj život. Ni s materijalne, ni sa zdravstvene niti s bilo koje druge strane. Nemamo vlast nad budućnošću i nikakvi depoziti ili osiguranja u pet stupova to neće promijeniti. To je teška istina, od koje često bježimo. Osjećaj da teret sigurnosti našeg života i života naše obitelji počiva isključivo na nama, ogromno je opterećenje i stres. To je odgovornost koju ne možemo podnijeti. Zbog toga povjeravanje financija Bogu nije rizik, već prigoda, jer se onda javlja Netko, tko nas sve grli.

Vratimo se na Isusove riječi: „Dođite k meni svi vi opterećeni … jaram je moj sladak i lagan.“ Mi moramo podići jaram, odnosno truditi se, raditi za dobro svoje obitelji. Moramo predviđati i sprečavati. Moramo misliti na to što će biti sljedeći tjedan. Ali nismo više u tome sami. Bog skida s naših ramena nesnosan teret potpune odgovornosti i podupire nas. Dovoljno je povjerovati mu.

Pozivanje Boga u svoj život i s materijalne strane iskustvo je koje oslobađa od tjeskobe i nemira pred budućnošću.

 

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh