Mladi

SVE SE VIŠE MLADIH ODLUČUJE NA OVO

Brak na probu? ...nađu mali stan, svatko donosi nešto osobnih stvari, zajedno namiještaju , a na vrata stave dva imena odijeljena kosom crtom

Foto: Pixabay


 

Statističari objavljuju u tromjesečnim intervalima: brak, savez za život, postaje vrlo neizvjesna okolnost. Za tri od deset parova ljubav i san završavaju rastavom nakon, prosječno, deset godina. (Ovaj tekst je nešto stariji pa su se podaci u zadnje vrijeme dramatično pogoršali, moja opaska).

Mladi kritički promatraju zajednički život svojih roditelja

Mladi kritički promatraju zajednički život svojih roditelja i vrlo jasno opažaju sve što je loše u njihovu braku. Svojevremeno su se oni ipak oženili iz ljubavi. Što se to s njima događa? Što su oni to krivo učinili?
Mladi kažu: Mi nećemo napraviti takve greške. Nećemo dopustiti da brak uništi našu ljubav. U ovom slučaju mudriji. Mi nećemo stupati u brak…

Ako ispadne tijekom vremena, pa uočimo da nismo jedno za drugo, onda se možemo rastaviti u bilo koje vrijeme. Dakle, brak na probu!

A onda nađu mali stan, svatko donosi nešto osobnih stvari, zajedno namiještaju , a na vrata stave dva imena odijeljena kosom crtom.
Oni misle ako želimo živjeti zajedno, onda ćemo tako živjeti, jer želimo živjeti zajedno, a ne zato što nam to naređuje vjenčani list. Možda je tu i misao: Ako ispadne tijekom vremena, pa uočimo da nismo jedno za drugo, onda se možemo rastaviti u bilo koje vrijeme. Dakle, brak na probu!

Ima li u pokusnim brakovima, više ljubavi za izdržavanje svagdašnjice?

Svagdanji život, život uz rad ili studij, doručak, kuhanje, uređivanje, usisavanje, pranje posuđa, organiziranje svagdanjeg života, sklonosti, nemarnost. Stvarnost zahvaća u ljubav. Pojedinačne potrebe se moraju zajedno dogovarati i koordinirati, zajednički trebaju biti razvijeni i rasti u zajedništvu, a ne samo za jedan trenutak. Nego za budućnost. Suživot je partnerstvo, a partnerstvo zahtijeva rad, trud, predanost.

Solidan, trajan odnos se ne temelji isključivo na seksualnosti, nego prije svega na nježnosti. To zahtijeva poštovanje, uzajamnu odgovornost i zajedničke interese. Naša vlastita sposobnost odnosa može sazrijevati samo uz pomoć drugih.

Razlika između normalnog braka i braka na probu?

Kakva je onda razlika između normalnog braka i braka na probu? Samo nepostojeći vjenčani list?
Možda postoji još i nešto drugo. – Nepriznata – želja za slobodom od obveza. ‘Volim te i ja ću ostati s tobom , ali ..’

Brak nije nikakva garancija vječne sreće, ni prozračnog sklada. Brak je ,možda najbolje, definirati ovako: Ovaj je partner meni namijenjen. Ako ovo prepoznamo, onda mogu biti spremni zajednički rješavati probleme koji nastaju tokom vremena, a koji ne štede ni jedan brak. Tako shvaćen, brak je dug životni zadatak, cijeloživotni put.
Što se događa kada u braku na probu nastupe problemi i krize? Mi ćemo ih zajedno nadvladati, običavaju reći mladi.
Stvarno? No, tu je ipak onaj ‘ali’. Privremenost i neobvezatnost odnosa. Može se dogoditi da se kriza ovako riješi: on ili ona pokupe svoje stvari i odlaze. Ostaje razočaranje, ruševina, zbunjenost, osjećaj boli, očaja, svijest i spoznaja da si promašio..

…starinska, malograđanska ustanova zaruka zapravo prilično razumna

Možda je starinska, malograđanska ustanova zaruka zapravo prilično razumna. Poznato je da se vole, da žele živjeti i ostati zajedno. Sve se više upoznaju i uče jedno od drugoga da li su stvarno jedno za drugo i da li je zajednička budućnost pred njima. Razdoblje uzajamnog ispitivanja i dobrovoljne discipline, zove njemačka psihologinja Christa Meves, vrijeme zaruka. Ako se otkrije da drugi još ne posjeduje kvalitete koje se i očekuje od partnera za život, onda je sigurno da će uslijediti bolno odvajanje. No, možda to nije tako osobito destruktivno kao razbijanje braka na probni rok. Smiješno, kažu mladi ljudi. No, to se tako usko ne smije gledati.
Ipak, možda se isplati jednom o ovome razmišljati.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh