Brak i odnosi

BRAK: OTAJSTVO VJERNE LJUBAVI

Brak je ekskluzivan i nepovratan Tjelesno sjedinjenje supruga i supruge tvori takvu uzvišenu intimnost između njih da je u njegovoj biti predanje važeće jednom zasvagda

Foto: Pixabay

 

Ta odlučna bračna karakteristika braka, na čijoj se snazi odvija promjena koja je miče izvan dosega našeg utjecaja, također ima kvalitativnu analogiju u tjelesnom predanju. Tjelesno sjedinjenje supruga i supruge tvori takvu uzvišenu intimnost između njih da je u njegovoj biti predanje važeće jednom zasvagda. To nije samo prolazna intimnost koja ne uspostavlja objektivni odnos. Ona implicira definitivnu odluku najveće važnosti. To je istinsko predanje jedne osobe drugoj i implicira u biti istu ekskluzivnost koju pronalazimo u bračnoj ljubavi.

taj se čin može konzumirati samo s jednom osobom, jer, prema riječima našega Gospodina, „dvoje njih bit će jedno tijelo‟

Po samom svome značenju i prirodi, taj se čin može konzumirati samo s jednom osobom, jer, prema riječima našega Gospodina, „dvoje njih bit će jedno tijelo‟. On uspostavlja poveznicu takve beskrajne nježnosti i duboke bliskosti, toliko trajne u svojoj biti, implicirajući takvo radikalno predanje da se ono ne može ponoviti s drugom osobom sve dok je ta osoba kojoj se u potpunosti predao živa. Svi su ti elementi sadržani u tom najdubljem sjedinjenju.

Kakvo poniženje i obeščašćenje tog sjedinjenja predodređena kao krajnjeg ostvarenja zajedništva ljubavi koje po braku postaje stvarnim!

No to sjedinjenje samo postaje potpuna stvarnost kada slijedi kao posljedica uzvišenog sklapanja braka. Koliko je stoga strašna svaka zloupotreba tog uzvišenog i najintimnijeg predanja! Kakvo poniženje i obeščašćenje tog sjedinjenja predodređena kao krajnjeg ostvarenja zajedništva ljubavi koje po braku postaje stvarnim!

Ulomak iz knjige „Brak: otajstvo vjerne ljubavi“, autora Dietrich von Hildebranda. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

 

Više o knjizi pročitajte ovdje, a kupiti ju možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh