Duhovnost

Božje poruke

Božje poruke book evangelizacija

Mnogo puta dok sam čitao Bibliju, iznenadilo bi me kako se je Bog uistinu pobrinuo da nam ona bude neiscrpan izvor. To je jedina knjiga koju možemo pročitati bezbroj puta, a da nas uvijek iznova nadahnjuje

Nakon jednog duhovnog seminara sa starijim sam čovjekom razgovarao o knjigama kršćanske tematike koje su ondje bile izložene. Tada mi je rekao: „Mladiću, svaku knjigu provjeravaj, osim jedne – Biblije”.


U početku mi je to bila tek jedna lijepa misao, ali kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam njezinu vrijednost. Mnogo puta dok sam čitao Bibliju, iznenadilo bi me kako se je Bog uistinu pobrinuo da nam ona bude neiscrpan izvor. To je jedina knjiga koju možemo pročitati bezbroj puta, a da nas uvijek iznova nadahnjuje. U njoj se nalaze odgovori na sva životna pitanja. U njoj su tekstovi za svaku životnu prigodu, za svako naše stanje, za sve naše dileme. Zanimljivo je kako su je pisali toliki pisci, toliko stoljeća a sve se savršeno slaže. Nigdje nema proturječja ili oprečnih tvrdnji. Mnoštvo pisaca, likovnih umjetnika i znanstvenika u njoj su pronašli i pronalaze inspiraciju za svoja životna djela. Pitate se zašto je ona toliki izvor nadahnuća mnogima? Pa upravo zato jer su je pisali ljudi koji su bili nadahnuti Duhom Svetim. Bog je na taj poseban način čovjeku prenio svoje poruke. Zato to djelo i zovemo „Sveto pismo”, jer ono ima osobine pisma: pošiljatelj Bog šalje ga primatelju čovjeku. Jedan od simbola Duha Svetoga je upravo golubica, a kad malo bolje razmislim, golubovi su poznati kao jedine ptice pismonoše. Oni su od davnina služili za prenošenje poruka na veće udaljenosti. Takvo je prenošenje bilo najuspješnije jer mogući neprijatelj nije poruke mogao ukrasti ili prepraviti, nego bi one primatelju stizale u izvornom obliku. Na sličan se način Duh Sveti kao treća božanska Osoba brine da Božja riječ sigurno stigne do odredišta – čovjekova srca.

Postoji kratka priča o bračnom paru koji se spremao za put. Muž je pakirao svoj kovčeg i prije nego što ga je zatvorio, u njegovu je kutu našao mali prostor. Zadovoljno je rekao: „Tu ću staviti vodič, ogledalo, povećalo, svjetiljku, knjigu izabranih pjesama, mnoštvo zanimljivih biografija, paket prekrasnih pisama, pjesmaricu i najbolji mogući priručnik za život”. Njegova žena, koja je to slušala, s čuđenjem ga upita: „Kako ćeš to uspjeti kad ti je ostalo samo malo slobodnog mjesta?” A muž će joj: „Jednostavno. Tu ću staviti Bibliju.” Da, Biblija je sve to! Izvrsna knjiga za svako putovanje. A još je bolje ako s njom putujemo svakog dana.

Živimo u vremenu kada su u pismima koja dobivamo običnom poštom najčešće računi, uplatnice, pozivi na sud ili pak kazne s porukom o pravnom lijeku. Nasuprot tome, Božje Pismo u sebi ne sadrži račune, već poruku kako Bog stalno računa na nas. Ne sadrži uplatnice, već obećanja o bogatstvu koje je Bog namijenio za svoje vjerne. Nema u njemu kazni, nego divna poruka kako smo Kristovom žrtvom otkupljeni. Nećemo u Svetom pismu naći ni poziv na sud, već poruku kako se dobro pripremiti za onaj Posljednji sud. I na koncu, nema ondje ni pouke o pravnom lijeku, već objava lijeka za besmrtnost duha, koji primamo vjerom u Isusa Krista. Zadivljujuće, zar ne? Stoga, uzmimo u ruke Bibliju – najljepše moguće Pismo i pročitajmo iznova poruke Autora koje nam šalje s ljubavlju.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh