Preporučamo

POKLONI NEŠTO POSEBNO

Božićna tradicija Islanđana koju bi vrijedilo kopirati. Pokušaj ove godine Mnoge obitelji na Badnjak razmjenjuju poklone - možda da ove godine uveselimo najmilije s nekim trajnim poklonom, dobrim za dušu - kao što je dobra duhovna knjiga?

Foto: Figulus

 

Islanđani imaju jednu zanimljivu božićni tradiciju. Ove godine možda bi ih mogli iskopirat 🙂 Novo je, fora je, zabavno je, i posebno.

Tradicija nastala u siromaštvu

Sve je počelo u Drugom svjetskom ratu. Nakon što je Island proglasio neovisnost od Danske 1944. godine, novca je bilo malo. Strani uvoz bio je ograničen, ali domaći papir bio je jeftin. Budući da izdavačka industrija u zemlji nije mogla priuštiti objavljivanje knjiga tijekom cijele godine, objavili bi sve svoje nove naslove pred praznike. I rodila se nova tradicija. Islanđani svaki studeni pregledavaju katalog božićnih knjiga nacionalnog udruženja izdavača koji sadrži sve nove naslove objavljene te godine. Zatim, na Badnjak, obitelji razmjenjuju knjige, a večer provode čitajući i pijući vruću čokoladu ili svečani ale zvani jólabland.

Pravi knjiški moljci

Nije slučajno ta tradicija uzela maha na Islandu. Islanđani čitaju više knjiga po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Oni su također neki od najplodnijih pisaca: svaki deseti stanovnik objavio je vlastiti naslov.

Tradicija koju bi valjalo „ukrasti“

Tradicija je ovo koju bismo voljeli vidjeti i kod nas. Čitanje nije samo zabava, već je i dobro za vas! Može nam pomoći da se sklonimo s društvenih mreža, naučimo o iskustvima drugih i izgradimo emocionalnu bliskost s voljenima. To je također sjajan poklon za djecu. Čitanje naglas najvažniji je način da se započne njihov kognitivni razvoj, a ujedno i prekrasan način povezivanja s djecom svih dobnih skupina.

Mnoge obitelji na Badnjak razmjenjuju poklone – zašto umjesto toga ne razmijene knjige? Najteži je dio, naravno, odabrati pravi naslov. Mi vam preporučujemo da zavirite u Biblioteku Figulus, vjerujemo da ćete za svakog člana obitelji pronaći odgovarajući naslov.

Ne postoji ništa poput dobre knjige za podizanje raspoloženja usred zime.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh