Osobni razvoj

KAKVA JE MOLITVA MILA BOGU?

‘Bože, žao mi je što nisam tako nevin i odan, poput onog farizeja koji stoji ispred mene’ U duhovnom životu uspoređivanje je uvijek pogrešno

Foto: Pixabay

Farizejstvo počinje od uspoređivanja s drugima u cilju preuveličavanja vlastitog ega

Moliti moramo da bismo dobili snagu, a ne da bismo glumili da smo snažni. Molitva postaje opasnost za onog tko ju iskorištava da bi omalovažavao druge. Farizeje možemo susresti i danas, i to popriličan broj u našem svijetu. Farizejstvo počinje od uspoređivanja s drugima u cilju preuveličavanja vlastitog ega. Svako uspoređivanje vražje je djelo, jednako onom kojem je cilj vlastito uzdizanje, kao i onom koje nas nagoni da osjećamo prijezir prema sebi.

Da se carinik ovako molio: „Bože, žao mi je što nisam tako nevin i odan, poput onog farizeja koji stoji ispred mene“ – njegova molitva ne bi bila mila Bogu

Svatko od nas je neusporediv. Ne možemo biti onakvima kakvi bismo trebali biti. Nitko nije objekt s kojim ću se uspoređivati, jer moram biti svoj, a ne netko drugi, pak čak i ako bi to bivanje drugim značilo da sam znamenit ili savršen. Da se carinik ovako molio: „Bože, žao mi je što nisam tako nevin i odan, poput onog farizeja koji stoji ispred mene“ – njegova molitva ne bi bila mila Bogu. Carinik je, jednostavno, uvidio istinu o sebi i priznao ju je, čak i ne svrnuvši pogled na farizeja da bi se s njim uspoređivao. Mnogi od nas čine tu osude vrijednu pogrešku – gledamo na druge umjesto na sebe. Nevažno je činimo li to da bismo se uzoholili ili zato da bismo se prezreli. U duhovnom životu uspoređivanje je uvijek pogrešno.

Iz knjige „Valovi milosti“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh