Duhovnost

OSJEĆAJ KRIVNJE

Boriš se s krivnjom? Ovi će ti biblijski stihovi pomoći! „Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.” (Iv 3,17)

Boriš se s krivnjom Ovi će ti biblijski stihovi pomoći!

Foto: Shutterstock

 

Svi griješimo. U Poslanici Rimljanima piše: „Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja” (Rim 3,23). Jedna od posljedica grijeha jest krivnja. Prvi korak koji trebamo poduzeti nakon što sagriješimo jest – pokajati se.

Pokajanje zahtijeva iskrenost, prema samome sebi i prema Bogu: „Blago čovjeku kome Jahve ne ubraja krivnju i u čijemu duhu nema prijevare!” (Ps 32,2). Nitko ne dolazi Gospodinu s istinskim kajanjem u srcu ako prije toga nije u sebi prepoznao i priznao si potrebu za oprostom i pomirenjem s Njime. Samo oni koji su prestali pokušavati opravdati svoj grijeh mogu doživjeti duboku i trajnu promjenu koja dolazi po pokajanju. Posljedice svojih grijeha, kako na nas same, tako i na druge, moramo iskreno procijeniti. Uvijek se možemo obratiti Bogu i Njegovim obećanjima u njegovoj Riječi.

Ovih sedam biblijskih redaka bit će vam od pomoći u borbi s krivnjom:

Ivan 3,17: Utjeha po Isusovoj milosti

Mnogi vjernici bore se s osjećajem krivnje i ne mogu ga se riješiti čak ni nakon što su se iskreno ispovjedili. Znaju da ih je Bog spasio, ali svejedno osjećaju krivnju zbog svoje prošlosti. Kad osjećamo krivnju, ustvari osjećamo težinu svog grijeha. U Ivanovu evanđelju stoji:

„Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.” (Iv 3,17)

Iako osjećamo krivnju zbog težine svojih grijeha, imamo sreću što možemo pronaći utjehu po Isusovoj milosti. Posvijestimo si to.

Psalmi 46,1: On je pomoćnik spreman u nevolji

Jedan od najvećih izazova s kojima ćemo se suočiti kad se borimo s krivnjom je taj da se potpuno pouzdamo u Boga i u Njegovu sposobnost da nam pomogne nadvladati krivnju:

„Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji.” (Ps 46,1)

Premda ne možemo uvijek izbjeći krivnju i obeshrabrenje, Sveto nam pismo kaže neka vjerujemo Isusu i obećanjima koja nam je dao.

Druga poslanica Korinćanima 5,21: Naš je grijeh pokriven

Podvrgnuti smo Božjim zakonima te stoga krivi ako taj zakon prekršimo. Samo se je savršen čovjek – Isus Krist – mogao savršeno držati zakona i time nas otkupiti od krivnje. Kao što kaže Druga poslanica Korinćanima:

„Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.” (2 Kor 5,21)

Isus je izvršio otkupljenje na križu učinivši razmjenu: naš grijeh pokrila je njegova savršena pravednost.

Poslanica Rimljanima 8,1: Ljubav

„Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu! Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti.”

Isusova smrt na križu bila je dostatna za sve naše grijehe. Sveto pismo nam govori da nema osude za one koji su u Kristu. To ne znači da se nećemo osjećati loše zbog svojih grijeha, nego da Bog želi da osjećamo ljubav, a ne krivnju.

Jošua 1,9: „S tobom sam”

„Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.”

Ako imamo čvrstu vjeru u Boga, tada ne postoji ništa što nas može i treba obeshrabriti, uključujući krivnju. Bog je tu uz nas usred borbi, zbunjenosti, i boli.

Izaija 55,6: Najučinkovitija oružja

„Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu!”

Kao kršćani, moramo biti svjesni da Zli postoji. Dok se borimo da održimo svoju vjeru, moramo shvatiti da naši neprijatelji nisu nešto što smo ‘izmislili’, već sile tame.

Poslanica Efežanima kaže: „Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” (Ef 6,12).

Najučinkovitija oružja koja imamo u borbi protiv Zloga su naša vjera, mudrost i znanje o Bogu i njegovoj Riječi.

Vjerujemo da su vam ovi biblijski redci ‘olakšali’ teret krivnje te da će vam pomoći da sakramentu ispovijedi pristupate s još većim povjerenjem u Božju ljubav i milosrđe.

Autorica: Lesli White, Beliefnet

Prevela i pripremila Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh