Osobni razvoj

DUHOVNE POSLJEDICE GRIJEHA

Sveti Alfonz de Liguori pomaže ilustrirati što se uistinu događa kad griješimo Ponekad ne shvaćamo težinu naših grijeha dok ne vidimo njihov duhovni učinak...

Foto: Pixabay

Kada griješimo protiv Boga ili bližnjega, obično ne osjećamo posljedice. Ponekad možemo shvatiti što smo skrivili, ali često ustrajemo u svom grijehu i ne razmišljamo baš o tome.

Jedna priča svetog Alfonza Marije de Liguorija pomaže ilustrirati što se uistinu događa kad griješimo, iako to ne vidimo:

U pismima Družbe Isusove stoji zapisano kako je u Indiji jedan mladić upravo kad je napuštao svoju sobu s namjerom da počini grijeh, začuo glas: „Stani! Gdje ideš?”
Okrenuo se i ugledao sliku koja predstavlja Gospu Žalosnu. Izvadivši mač iz svojih grudi, rekla mu je: “Uzmi ovaj bodež i radije probodi moje srce, nego da raniš moga Sina čineći takav grijeh.” Čuvši ove riječi, mladić se ničice baci na zemlju i brizne u plač od duboke tuge, te zamoli oprost od Boga i naše Blažene Djevice Marije.

Možda bi nam ova priča mogla pomoći da se sljedeći put odupremo grijehu. Zamisli Blaženu Majku koja ti pruža mač da joj probodeš srce

Ovo je snažna slika koja se može koristiti u našem svakodnevnom životu. Često postoji grijeh koji bismo mogli nazvati „kućnim ljubimcem”. Znamo da nije u redu, ali teško je odustati.
Možda bi nam ova priča mogla pomoći da se sljedeći put odupremo grijehu. Zamisli Blaženu Majku koja ti pruža mač da joj probodeš srce!

Ova duhovna vježba može nam pomoći da osjetimo duhovne posljedice svog grijeha, iako ga ne možemo vidjeti. Bog nas želi osloboditi ropstva grijeha i pruža nam ruku, čekajući da je uzmemo i vratimo se u Njegov zagrljaj.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh