Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Borim se, ali gorčina u meni je ponekad prevelika. Postajem ravnodušan/ravnodušna, i ustvari kao da više niti ne trebam ništa od svoga supružnika…“

RAZMATRANJE I MOLITVA

„Borim se, ali gorčina u meni je ponekad prevelika. Postajem ravnodušan/ravnodušna, i ustvari kao da više niti ne trebam ništa od svoga supružnika, baš mi je svejedno hoće li reagirati ili neće. Ustvari, ponekad kao da mi je zapravo više stalo do toga da mi kaže nešto krivo ili da nešto krivo napravi, samo da mu/joj to mogu „nabiti na nos“. Ponekad kao da mi je više stalo do toga da se situacija ustvari ne popravi. Kao da ustvari više želim da se situacija ne popravi, da bih se mogao/mogla inatiti. Baš se osjećam izmučeno od svega, bezvoljno, pritisnuto, manje vrijedno i iskreno nemam volje ni za što. Nemam prave volje niti moliti, ponekad mislim da si me i ti, Gospodine, ostavio i da sve to ustvari nema smisla, da molitva ustvari niti ne djeluje. Doslovno osjećam gorčinu kad vidim supružnika i mislim si, bolje je da se uopće ne susrećemo. Napose zato što ne vidim u njemu/njoj ni trunku želje da se pomakne, da se ispriča za svoje pogreške; ne vidim da mu/joj je ustvari imalo stalo do braka. A ponaša se kao da je on/ona bolji supružnik. Užas! Nemam više potrebe za nježnošću, intimnošću, razgovorom niti za bilo čime što bi moglo na brak utjecati pozitivno. Jer ne mogu vjerovati da njemu/njoj nije stalo do našeg braka.“

Duše Sveti, ulij sada u mene čežnju da ja želim spasiti naš brak i raditi na njemu prepuštajući se tebi…

Imaš ovakve osjećaje? I često ti se tada pojavljuju misli poput: „Bog želi da budeš sretan/sretna, ne zaslužuješ ovo“, „zaslužuješ boljeg supružnika“, „tvoj supružnik je tvoj neprijatelj“, „toliko se trudiš, zaslužuješ da se supružnik bolje ponaša prema tebi“…

Sotona zna da smo stvoreni za zajedništvo i on nas ustvari kroz ovo želi natjerati da budemo sami, da se osjećamo usamljeno. A tu koristi naš ponos. Kada to uspije, mi smo jako ranjivi i slabi. Odjednom moji grijesi nisu toliko veliki koliko su supružnikovi, ili ih niti ne vidim. Time zatvorim put Bogu i Njegovoj zaštiti. I ono što nam se nametne jest ovo: da se supružnik ne može promijeniti. I kako dalje?

Jedino kroz posvećenje kroz Duha Svetoga možemo prijeći tu prepreku. Ne promjenom okolnosti i čežnjom da se supružnik promijeni sam od sebe, napose ne kroz naše prigovore. Jer priznali si to ili ne, upali smo u klopku sotone, i ne samo da su ugroženi naš brak i obitelj, već je ugrožena i naša duša. Čudim se zašto se osjećam tako loše, zašto je u meni gorčina, zašto Bog ne pomaže? Iz jednog razloga – nisam odlučio oprostiti i zamoliti Isusa da mi u tome pomogne. Sam/samu sebe predajem mučiteljima (Mt 18,34), a mislim da je najveći problem i neprijatelj – supružnik.

Kajem se iz svega srca što sam upao u mentalitet žrtve, što sam djecu i drugo stavljao ispred supružnika…

Isuse, kajem se što toliko brzo zaboravljam sve ono što si učinio za mene u životu. Oprosti što sam ja odbacio/odbacila svoj brak i time odbacio/odbacila sakrament, a to je teški grijeh. Kajem se iz svega srca što sam upao/upala u mentalitet žrtve, što sam djecu i drugo stavljao/stavljala ispred supružnika, što sam odbacivao/odbacivala nježnost, prijateljstvo, pomirenje, ljubav. Izlij sada obilje svoga Duha Svetoga, duha istine i snage da me obnovi, da mogu supružniku oprostiti svim srcem, ispričati mu se i dopustiti Duhu da kroz mene djeluje i na supružnika. Duše Sveti, ulij sada u mene čežnju da ja želim spasiti naš brak i raditi na njemu prepuštajući se tebi. Sveti arkanđeli Mihaele i Rafaele, u Isusovo vas Ime molim da odagnate svakog duha razdora, gorčine, ljutnje, nemira, nepraštanja i bluda, da odstupi od mene i moga supružnika. Zaštitite naš brak i molite kod Gospodina da ga obnovi. Marijo Majko i sveti Josipe, ovog trena zazivam vaš silni zagovor i blagoslov za obnovu našeg braka i obitelji. Oprosti mi, Isuse, još jednom te molim. Amen!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Samo Istina oslobađa, a grijeh razara. Ispitaj svoje srce. Da, supružnik je zasigurno pogriješio, grešan je, no što si osudio/osudila, grijeh ili njega? Vidiš li da si i ti u grijehu i da te sotona vara?

„Bog mira satrt će ubrzo Sotonu pod vašim nogama. Milost Gospodina Isusa s vama!“ (Rim 16,20).

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh