Aktualnosti

BORBA ZA NEOVISNOST // Pater Ike Mandurić: ‘Ako Katalonija ikada proglasi neovisnost, Hrvatska mora biti među prvima koja će ju priznati’ Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma „ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike“. Evo kako je p. Ike prokomentirao želju Katalonaca za neovisnošću.

Pater Ike Mandurić: 'Ako Katalonija ikada proglasi neovisnost, Hrvatska mora biti među prvima koja će ju priznati'

U španjolskoj pokrajini Kataloniji zadnje se vrijeme vodi borba za neovisnost i pokušaj osamostaljenja.


Rezultati referenduma

Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine. Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma „ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike“.

O kompleksnosti stanja u Španjolskoj govori i izjava španjolskog premijera Mariana Rajoya koji je pozvao katalonsku vladu da „odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”. Španjolski Ustavni sud ranije je poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim. Katalonija je industrijski i turistički jedna od najrazvijenijih pokrajina  u Španjolskoj na koju otpada oko 20 posto BDP-a, što nam dovoljno govori o njenoj važnosti.

Komentar patera Ikea Mandurića

Pater Ike Mandurić na svom je profilu na Facebooku osvrčući se na stanje u Kataloniji napisao sljedeće:

Katalonija!
Naviru li vam sjećanja?
Ako Katalonija ikada proglasi neovisnost, Hrvatska mora biti među prvima koja će ju priznati. Barem mi to moramo razumjeti.
Iz poštovanja prema svim domoljubima svijeta, i svim sanjarima slobode, moramo stati uz ideju slobode koju ovaj narod toliko dugo sanja.
Ili ni sami na slobodu nemamo pravo.

Hoće li san Katalonaca postati stvarnost, tek ćemo vidjeti.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh