Osobni razvoj

STRAH OD BOŽJEGA POZIVA

Ne želim biti časna sestra! Ponekad se mladi ljudi boje do kraja otvoriti Bogu jer se boje da bi ih mogao pozvati na nešto što oni ne žele. Što ako me Bog pozove, a ja se nisam spremna odazvati? To nam je pitanje postavila jedna čitateljica

Ne želim biti časna sestra!

Foto: Shutterstock

 

Poštovani!

Posljednjih nekoliko mjeseci po glavi mi se vrte neka pitanja i ne daju mi mira. Bila bih vam jako zahvalna kad bi mi netko odgovorio na njih. Sva se ta pitanja svode na „svrhu moga života“: što je svrha moga života?, kako je prepoznati?, što Bog želi od mene? Iako mi više nije važno što ja želim, ne mogu se oduprijeti strahu da će me Bog, ako mu se predam, otvorim, zvati za redovnicu. Ako je to njegova volja, neka bude tako, ali… ja težim braku i djeci. Želim Bogu služiti na taj način. Želim biti majka, i ako ne budem mogla imati svoju djecu, posvojit ću ih jer volim djecu i ispunjava me rad i pomaganje njima, posebno siročadi. U srcu osjećam što bih u životu voljela raditi i te su želje tako jake, tako žive. Kao i želja za brakom. Zbunjena sam, jako, jer ne osjećam da bih mogla biti redovnica i da je to za mene. Je li to zamka od zloga, kako se ne bih predala, ili?!

Želim imati obitelj i Bogu služiti čitava, ali više od želje za brakom i majčinstvom želim vršiti volju Očevu. Jer je svrha mog života iznad svega, iznad svih mojih planova. Molim vas, uputite me jer sam zbunjena tim pitanjem i strah me da ne odaberem krivi životni poziv.

Hvala vam! Bog vas blagoslovio!

Odgovor:

Poštovana,

svrha svačijeg života je, u prvom redu upoznati Boga, na taj ga način uzljubiti, uz njegovu pomoć živjeti ispunjenim životom te na koncu života dospjeti u nebo. Teško možemo živjeti ispunjenim životom ako ne upoznamo Boga i ako se ne odlučimo otvoriti mu svoje srce. Mnogi su doživjeli velike životne uspjehe u onome čime su se bavili pa ipak su – ako u svoj uspjeh nisu uključili Boga – u duši bili prazni i neispunjeni. Jedna od najčešćih pogrešaka koju su djevojke i mladići tijekom stoljeća činili, a čine je i danas, jest ta da su mislili kako svi oni koje Bog dodirne na poseban način, moraju biti svećenici ili redovnice. Međutim, svećeništvo i redovništvo je samo jedan od načina na koji Bog želi blagosloviti ovaj svijet. Jer, može li svijet biti blagoslovljen bez blagoslovljenih majki i očeva, bez blagoslovljenih poslodavaca koji ljudima nastoje osigurati radna mjesta, bez blagoslovljenih učitelja i liječnika, bez blagoslovljenih muzičara i pekara, itd.? Majka mnogobrojne djece treba Božju blizinu i pomoć Duha Svetoga jednako kao i redovnica; vlasnik velike tvrtke, preko kojega se Bog brine za njegove radnike i njihove obitelji treba Božju blizinu i pomoć jednako kao i župnik neke župe, itd.

Bog će uvijek poštovati našu slobodnu volju, pa i onda kada ne pristanemo na ono što nam nudi kao najbolje za nas. A najbolje za nas nije ni redovništvo ni majčinstvo, nego On sâm. Dakle, slobodno ga pusti u svoj život, otvori mu svoje srce i računaj na njegovu pomoć u svakoj životnoj situaciji. Što god izabrala, imat ćeš radost i žalost, dobre i loše dane. Bit i svrha tvojeg života prvenstveno je u tome da Boga izabereš za svog životnog pratioca. A to je jednako moguće, i jednako blagoslovljeno i u redovničkom staležu i u braku, ali i upravo sada dok još nisi ni redovnica ni supruga ni majka.

Bog brak smatra jednako svetim i važnim kao i redovništvo i zato bračni zavjeti poput redovničkih traju do smrti. Ne očekuj da Bog blagoslovi samo tvoj brak, nego mu dopusti i pozovi ga da blagoslovi sve ono čime ćeš se baviti ti i tvoj budući suprug, kako bi vas pored supružništva, pored očinstva i majčinstva, blagoslivljao i u vašem radu. I na kraju, nemoj zaboraviti da, bez obzira postala redovnica ili ne, Bog od tebe očekuje da iskustvo njegove prisutnosti u svom životu podijeliš s gladnima i žednima, tj. s onima koji također traže svrhu svojih životâ, a nitko ih nije uputio kako je pronaći.

 

J.L.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh