Duhovnost

FRA RICHARD ROHR

Bogu zapravo dolazimo preko naših slomljenosti, a ne preko naših savršenosti Svatko od nas ima slomljene dijelove svoje osobnosti koji se čine kao da nikad ne ozdravljaju, nikad se ne mijenjaju, imamo stvari koje godinama ispovijedamo, a još su uvijek tu...

Foto: Unsplash; S&B Vonlanthen 

…Osjećamo se tako neadekvatnima, tako razdijeljenima. Mislimo si: ne bi to tako trebalo biti – mislio sam da će to otići kad ću doći u ove godine koje imam, ali još je uvijek tu. I mi donosimo Bogu te slomljene djeliće sebe

Mislim da je jedna od najvećih laži koju je toliko ljudi, napose religioznih, vjerovalo ta da dolazimo k Bogu kroz našu savršenost. Ništa ne može biti dalje od istine! Mi zapravo dolazimo Bogu preko naših slomljenosti, a ne preko naših savršenosti.

Dolazimo Bogu kroz naše slabosti. Upravo suprotno od onoga što je većina ljudi mislila, upravo suprotno!!! Ne možemo doći k Bogu kroz poslušnost zakonu, kako bi sveti Pavao rekao. Ne možemo doći k Bogu kroz savršenost, nego kroz svoju ranjenu slomljenost. I tamo, baš u tom prostoru, tamo susrećemo Božje glasnike. Tamo nas pohode anđeli i nalazimo dubine dobrote i milosti koje su u nama, a koje nismo ni mogli zamisliti da bi bile ovdje. Otkriti taj dio, moći konačno reći: OK je, stvarno je OK, ja sam takav kakav jesam, koji jesam, ja sam ja. I iz nekih nevjerojatnih razloga, to je upravo ono što Bog voli. Još uvijek ne znam zašto. Još ga uvijek pokušavam razuvjeriti. Jer JA ne znam kako voljeti nešto slomljeno i nesavršeno. Još uvijek to ne znam. Znam samo voljeti predivne i savršene stvari. Onda dolazi Bog i sve okrene naglavačke.

Iz nekog sebi poznatog razloga, On upravo voli slomljeno i šepavo.

Jednog sam dana i sam shvatio da sam takav i dopustio sam Mu da počne i sa mnom. Tada sam vidio lice koje imam prema samom sebi, prema svom unutarnjem svijetu. To je lice koje imam i prema vanjskom svijetu. Zato, ako ste tvrdi i puni osuđivanja prema sebi, kažem vam, bit ćete takvi i prema drugim ljudima. To je jasno kao dan. Ako ste uskogrudni i škrti prema sebi, bit ćete takvi i prema onima s kojima radite. To je jednostavna matematička jednadžba.

Zato nas Gospodin mora učiti putu suosjećanja. On nas mora podučiti putu voljenja malenosti u sebi, tako da se nemamo čega bojati.

Zaista nema ničega što biste trebali skrivati. Nema ničega od čega biste trebali bježati, ničega što bi vam se trebalo gaditi. To nisam ja koji će vam to dopustiti, to će biti On – Bog će vam dati nevjerojatna dopuštenja: da ponovo ulovite svoju dušu i da budete to što jeste. Nemam puno više od toga za reći – ostalo će samo to posvijetliti i otvoriti, taj misterij Radosne Vijesti. A Bog će vas odatle voditi dalje.

Autor: fra Richard Rohr, “Slomljen, a blagoslovljen”; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh