Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Bog zna kada treba darovati dijete paru Nije rečeno da je brak bez djece osuđen da bude nesretan. U brak s muškarcem ili ženom ulazi se prije svega jer se njemu ili njoj želi dati ljubav. Ovo je primarni cilj kršćanskog braka

Foto: Unsplash, Klara Kulikova 

 

„Ivan mu je ime”. Ime Ivan znači „dar Božji”. Djeca su uistinu dar Božji. Stoga se djeca ne prave, ni pod svaku cijenu, već se imaju. Zato je tužno kad netko kaže: Napravili smo dijete! Dijete je uvijek plod ljubavnog čina između jednog muškarca i jedne žene. Stvoritelj života je Bog. Bog zna kada treba darovati dijete paru, sastavljenom od jednog muškarca i jedne žene.

Nije rečeno da je brak bez djece osuđen da bude nesretan. U brak s muškarcem ili ženom ulazi se prije svega jer se njemu ili njoj želi dati ljubav. Ovo je primarni cilj kršćanskog braka

Poznajem mnoge parove koji su odbili umjetnu oplodnju, prepuštajući se volji Boga Oca i Stvoritelja, te nakon nekoliko godina, kada su najmanje očekivali, dobili su više od jednog djeteta. Ako dijete dolazi, to je za radost para, a ako ne dolazi, to je također za radost para. Nije rečeno da je brak bez djece osuđen da bude nesretan. U brak s muškarcem ili ženom ulazi se prije svega jer se njemu ili njoj želi dati ljubav. Ovo je primarni cilj kršćanskog braka.

Ako dijete dolazi kao dar Božji, treba ga prihvatiti i ljubiti

Jao onima koji se žene samo s namjerom da imaju jedno dijete. Ako dijete dolazi kao dar Božji, treba ga prihvatiti i ljubiti. Činjenica da Država dozvoljava pobačaj ne znači da se ne čini zločin. Pobačaj nikada ne može biti opravdan. Gospodar života je Bog. Kad je bila trudna sa mnom, da je moja majka rekla: ne želim ovo dijete jer sam već zašla u određenu dob (44 godine), te i zbog siromaštva, ja se ne bih bio rodio, te mi danas mnogi ljudi ne bi govorili: Zahvaljujem Gospodinu što postojiš. Ono čega su djeca potrebna, kako bi bili prijazni, snažni i odlučni, jest vidjeti kako se mama i tata vole. U obiteljskom ozračju rastao je Sveti Ivan Krstitelj. Iznad svega je bio odgajan da ljubi Boga.

Bez Boga djeca odrastaju kao trske na vjetru. Što će biti od tvog djeteta? Dragi čitatelji, oprostite mi ako razmišljam na kršćanski način.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh