Duhovnost

PRESVETA EUHARISTIJA

Bog živi među nama „Isus je prisutan u svetohraništu i poziva nas da mu tamo donesemo svoje brige i molitve. Tamo pronalazimo utočište za novu snagu, da kažemo Isusu da ga volimo, da mu kažemo da ga zaista trebamo.“

Bog živi među nama

Foto: Shutterstock

 

U mnogim odlomcima Starog zavjeta naviješta se kako će Bog „prebivati posred njih“ (usp. Jr 7,3, Ez 43,9, Sir 24,8). Ti znakovi Božje prisutnosti, prvo u Šatoru sastanka u pustinji i u jeruzalemskom Hramu, dogodili su se prije najnevjerojatnijeg oblika Božje prisutnosti među nama, Isusa Krista, savršenog Boga i savršenog čovjeka u kojem je drevno obećanje ispunjeno na način koji nadilazi najveća ljudska očekivanja. Također je i obećanje po Izaiji o „Emanuelu“ ili „Bogu s nama“ (Iz 7,14, usp. Mt 1,23) u potpunosti ispunjeno kroz prebivanje Utjelovljenog Sina Božjeg među nama.

U prisjećanju Gospodinove smrti i obnovi djela otkupljenja, euharistija nas podsjeća na dubok osjećaj zahvalnosti koji dugujemo Bogu

Isus je prisutan u svetohraništu i poziva nas da mu tamo donesemo svoje brige i molitve. Tamo pronalazimo utočište za novu snagu, da kažemo Isusu da ga volimo, da mu kažemo da ga zaista trebamo. Kod svetohraništa učimo kako voljeti i crpiti snagu koja nam je potrebna da ostanemo vjerni. Isus nas čeka i raduje se kad ga dolazimo pozdraviti. Tješi nas toplinom svojeg razumijevanja i ljubavi. Pronalazimo vrijeme za izraze kajanja i tuge.

O sacra Convivum, antifona svetog Tome za obred Tijelova, sažima euharistijsku doktrinu i odnosi se na prošlost, sadašnjost i budućnost:

O sveta gozbo,

na kojoj se Krist blaguje,

slavi se spomen muke njegove,

duša se napunja milosti

i daje nam se zalog buduće slave, aleluja.

U prisjećanju Gospodinove smrti i obnovi djela otkupljenja, euharistija nas podsjeća na dubok osjećaj zahvalnosti koji dugujemo Bogu. Euharistija ispunja naš um milošću u sadašnjosti svakodnevnim primanjem Isusa Krista u pričesti. Pobožnošću duhovne pričesti u svojoj duši možemo imati neprestanu euharistijsku prisutnost. Euharistija je obećanje buduće slave, obećanje koje nam je dao sam Krist (usp. Iv 6,54). To je konzumacija našeg euharistijskog života na zemlji.

Iz knjige „Presveta euharistija“ koja izlazi uskoro!

www.figulus.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh