Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Bog voli pomagati onima kojima više nema pomoći Bog voli beznadne slučajeve, obožava pretvoriti ih u nešto čudesno. Njegova je strast preobraziti očaj u radost i sreću.

Bog voli pomagati onima kojima više nema pomoći

Foto: Shutterstock


 

Sudbina vjernika je, prije nego što postane košarom prepunom najboljih darova – kao što čitamo u Ponovljenom zakonu (26, 10) – da prvo luta pustinjom. Pouka Svetog pisma govori o obvezi koju su Izraelci imali po dolasku u Obećanu Zemlju. Trebali su svake godine s košarom punom prvih plodova stati pred Boga i ponuditi ju s velikom radošću i zahvalnošću – tako su činili na blagdan Šavuota. Cijelo poglavlje započinje riječima: „Kad stigneš u zemlju…“ Hebrejski izraz vehaja znači najveću radost, jer, premda je Obećana Zemlja osvojena nakon mnogih trpljenja, to je ipak predstavljalo veliku radost, sreću za puk. U psalmima tako piše o ulasku u Erec Izrael: „Usta nam bjehu puna smijeha.“ (Ps 126, 2) Ali je li tako otpočetka bilo s našim usudom? Ne, najčešće on započinje beznadno. Nasreću, Bog voli beznadne slučajeve, obožava pretvoriti ih u nešto čudesno. Njegova je strast preobraziti očaj u radost i sreću. Njegov je omiljeni posao od kaosa napraviti kozmos, a iz tame izvući najljepšu svjetlost!

Iz knjige „Valovi milosti“ Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh