Duhovnost

BOG UVIJEK ODGOVARA NA MOLITVU

Čemu služe ‘neuslišane’ molitve

Foto: Shutterstock

Bog nam uvijek odgovara na molitve. Možda nam ne daje odgovore koje bismo htjeli, ili nam ne odgovara onda kad nam to odgovara, ali Bog nam uvijek daje svoj odgovor i uvijek će nam ga davati, vodeći računa o tome što je u određenom trenutku najbolje za nas.

Nešto o tome zašto Bog ‘ne odgovara’ na naše molitve. Kaže jedan svećenik: „Bilo je dana u mom životu kad mi se činilo da Bog zna da ja još uvijek nisam spreman prihvatiti odgovor na moju molitvu i Bog je tada tražio od mene da pričekam”.

Neke stvari Bog ne može dati sve dok se osoba nije pripremila i očvrsnula svoj duh pravom, istinskom molitvom. Takva molitva čisti kuću, pere prozore, vješa zastore, postavlja stol, otvara vrata, sve dok Bog ne kaže: „Kuća je spremna, sada mogu doći kao pravi gost”

Trebali bismo imati na umu da Bog uvijek odgovara na molitve. Možda nam ne daje odgovore koje bismo htjeli, ili nam ne odgovara onda kad nam to odgovara, ali Bog nam uvijek daje svoj odgovor i uvijek će nam ga davati, vodeći računa o tome što je u određenom trenutku najbolje za nas.

„Hvala Ti, Gospodine, za sve neuslišane molitve”

Ima jedna pjesma koja kaže: „Hvala Ti, Gospodine, za sve neuslišane molitve”. Izgleda da je ovaj čovjek shvatio da su ga upravo neuslišane molitve dovele na pravi put. Molitva ne služi  da bi mijenjala Božje odluke ili Boga u nešto uvjerila. Molitva mijenja nas. Molitva je duhovna disciplina kroz koju se mi oblikujemo u Isusove učenike. Neke stvari Bog ne može dati sve dok se osoba nije pripremila i očvrsnula svoj duh pravom, istinskom molitvom. Takva molitva čisti kuću, pere prozore, vješa zastore, postavlja stol, otvara vrata, sve dok Bog ne kaže: „Kuća je spremna, sada mogu doći kao pravi gost”.

Sveti Franjo učio je u cijeloj godini kako moliti. Imao je pet ‘korizmi’ tijekom jedne godine. Pet je puta slobodno odlučivao: „Bože, ja želim biti s Tobom, želim šutjeti pred Tobom, želim ustrajno očekivati Tvoju riječ, želim očistiti svoju kuću i svoj život, želim otvoriti prozore, oprati zastore, postaviti stol, želim da mi Ti budeš dragi gost. Samo to te molim. Ne iznosim Ti svoje probleme, poteškoće, jer znam da Ti sve to znaš, ali ja znam koliko si Ti velik i koliko možeš biti blizu meni i mom životu“. Molio je da se može diviti otajstvu života i svega stvorenog, da može ponizno očekivati Božju riječ i da može prebirati u srcu ono što je živio.

Divite se koliko je velik vaš Bog! Prebirite u srcu ono što vam je Bog poručio

Upravo tako nama ovdje govori Gospa. Divite se koliko je velik vaš Bog! Prebirite u srcu ono što vam je Bog poručio. Nemojte moliti samo tako, da Boga informirate o svojim problemima. Molite tako da dopustite Bogu da vas On oblikuje. U školi molitve razgovarajte sa svojim Bogom i onda će vam Bog uistinu uslišati sve ono što vidi da je dobro, lijepo, pametno i poželjno za vas kao vjernike. Neka nam Gospa pomogne da naše molitve budu uistinu razgovor s Bogom, da budu iskrena želja: „Ja želim biti bolji kršćanin, bolji čovjek, ja želim, Bože, da Ti dođeš kao dragi gost u kuću moga srca”.

Autor: fra Drago Vujević  (Medjugorje-info.com)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh