Duhovnost

PETO RADOSNO OTAJSTVO

Bog te želi upotrijebiti, ali možda (još) ne može. Ovo su mogući razlozi!

Foto: Shutterstock

 

Petim radosnim otajstvom – Marija pronalazi Isusa u hramu – obuhvaćen je Isusov život od dana prikazanja u hramu do njegove punoljetnosti koju je stekao navršivši dvanaest godina. Od toga vremena, roditelji više nisu pred Zakonom bili odgovorni za svoju djecu. Moramo se zapitati kad prestaje naša odgovornost pred Bogom? Vjerojatno onda kad i ljubav, a to znači nikad.

Ostao je u Jeruzalemu, a da roditeljima nije rekao ništa o tome

Tri je dana Marija proživljavala u ‘malom’ ona tri strašna dana koja će doći nakon smrti na križu, kad joj sin bude ležao u grobu. Ni njoj ni Josipu nije ta tri dana bilo lako. Bio je to Isusov prvi, a u Bibliji i jedini zapisani ‘neposluh’ prema roditeljima. Premda je Isus bio ispunjen mudrošću i Duhom Svetim, učinio je nešto što je – u najmanju ruku – bilo nepromišljeno: ostao je u Jeruzalemu, a da roditeljima nije rekao ništa o tome.

(Lk 2,41-52) Svake su godine njegovi roditelji išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Kad je Isusu bilo dvanaest godina, hodočastili su s njim po običaju Blagdana. Po završetku tih dana, kad su se vraćali kući, dječak Isus ostade u Jeruzalemu bez znanja svojih roditelja. Misleći da je među suputnicima, odu dan hoda te ga počnu tražiti među rodbinom i znancima. Kako ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem da ga traže. Nakon tri dana nađu ga u hramu gdje sjedi među učiteljima, sluša ih i postavlja im pitanja. Svi koji su ga slušali divili su se njegovu umu i odgovorima. Kad ga opaze, veoma se začude te mu majka rekne: „Dijete moje, zašto nam to učini! Gle! Otac tvoj i ja s bolom smo te tražili.“ „Pa zašto ste me tražili?“ odgovori im. „Zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?“ A oni ne razumješe riječi koju im je rekao. Tada siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. Njegova majka sve je te događaje brižno čuvala u srcu. A Isus je napredovao u mudrosti, rastu i milosti „pred Bogom i pred ljudima“.

Marija se zapitala je li možda već došao njegov čas?

Što je Marija mislila kad joj je sin onako odgovorio? Isus je bio određen da donese radosnu vijest Izraelu. Pisma su jasno govorila o tome. Nedostajala je samo jedna ‘sitnica’. Naime, Marija nije mogla znati s koliko će godina Isus započeti! Vidjevši sina punoljetna kako pun mudrosti poučava učitelje u hramu, a oni ga prihvaćaju i dive mu se, nije li se Marija zapitala je li možda već došao njegov čas?

Često mislimo kako smo spremni vršiti svoje poslanje i prije nego što to Bog odluči, no samo on zna čas kad nam je određeno da ‘započnemo’

Marija je pokazala izvanrednu mudrost i duhovnu zrelost suprotstavivši se sinu usprkos njegovoj punoljetnosti, mudrosti i ispunjenosti Duhom Svetim. Tu bi lekciju svakako trebao naučiti svatko tko hodi Isusovim putem, naročito kršćani pozvani na ‘veće’ služenje u Crkvi po određenom poslanju ili karizmi. Često mislimo kako smo spremni vršiti svoje poslanje i prije nego što to Bog odluči, no samo on zna čas kad nam je određeno da ‘započnemo’. Isus je imao Majku pored sebe koja ga je na neki način ‘spriječila’ da započne prerano. I mi imamo majku koja to čini, dakako, samo ako imamo dovoljno povjerenja u nju. Ta majka je naša Crkva!

Možda još nismo spremni?

Možda ćemo se pokatkad osjećati kao dvanaestogodišnji Isus ako nam biskup ili župnik ne dopuste sve ono što bismo htjeli, no ne trebamo zbog toga očajavati.

Ako nam Bog daje da mu na određeni način služimo, on će pronaći i najbolji način, te vrijeme i mjesto za početak našega djelovanja. Možda još nije došlo vrijeme jer mi, ili oni kojima trebamo služiti, još nisu za to spremni? (…)

Marija nas kroz to otajstvo uči poslušnosti Duhu Svetom. Shvatimo kako je za mnoge stvari u životu potrebna duhovna zrelost

Sjedinjujući svoj život s Isusovim kroz to radosno otajstvo, pripremamo se za takve situacije u svom životu. Marija nas kroz to otajstvo uči poslušnosti Duhu Svetom. Shvatimo kako je za mnoge stvari u životu potrebna duhovna zrelost, koja posjeduje ne samo mudrost i znanje nego i iskustvo života, što ga ne može nadomjestiti ni jedna škola. Svaki je kršćanin svjedok svog života, a njegovo poslanje treba biti njegovo svjedočenje životom. Prije nego što se ‘prerano’ nekamo zaletimo, nastojmo sve što nam se u životu događa ‘vidjeti’ u Božjem svjetlu, kako bi to postalo našim dragocjenim iskustvom. Iskustvo se sastoji od postojanosti i prokušanosti. Te su nam dvije vrline veoma potrebne za ponizno i uspješno vršenje svakoga poslanja u Božjem kraljevstvu, a stječu se samo vlastitim životnim iskustvom.

Mnogi su u obitelji doživljavali različite negativnosti, koje su ostavile dubok trag u duši. To treba biti iscijeljeno kako više ne bi negativno utjecalo na naš stav prema Bogu, sebi, bližnjima i svijetu općenito

Već sam napisao kako to otajstvo uključuje sve ono što se u našoj duši događalo od rođenja do punoljetnosti. Pritom su najvažniji prvi mjeseci nakon začeća i prve godine života. Mnogi su u obitelji doživljavali različite negativnosti, koje su ostavile dubok trag u duši. To treba biti iscijeljeno kako više ne bi negativno utjecalo na naš stav prema Bogu, sebi, bližnjima i svijetu općenito. Nabrojat ću samo neke od mogućih negativnih okolnosti u kojima smo se mogli naći kao djeca:

– neprisutnost jednog ili obaju roditelja zbog smrti, razvoda ili bilo koje vrste odvojenog života;
– neprihvaćanje od jednog od roditelja;
– alkoholizam u obitelji;
– česte i teške svađe roditelja;
– teško siromaštvo;
– bezboštvo roditelja;
– teška bolest jednog od roditelja;
– bolest djeteta, bolno liječenje, te odvojenost od roditelja zbog liječenja;
– ponižavanje i neprihvaćanje od okoline;
– usamljenost, odrastanje bez braće, sestara i prijatelja;
– roditelji koji zbog posla nisu mogli posvetiti svoju pažnju djetetu;
– razočaranje izgledom ili spolom;
– razočaranje inteligencijom;
– zlostavljanje roditelja ili skrbnika;
– osjećaj odbačenosti od bliskih osoba;
– uskraćena pažnja, priznanje i nježnosti;
– noćne more i različite vrste strahova;
– velik broj drugih utjecaja do kojih možete doći sami ili o njima čitati u knjigama koje se bave nutarnjim iscjeljenjem.

Donosim nekoliko primjera da shvatimo utjecaj neiscijeljenih duševnih rana na naš život. (…)

 

Iz knjige „Krunicaˮ autora Josipa Lončara.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh