Poučne priče

BOG NIKADA NE ODUSTAJE OD NAS Kako je susret s bolesnim dječakom promijenio život jednog kirurga „Čim se probudio, dječak je prošaptao: 'Jesi li otvorio i pogledao moje srce?' 'Jesam', odgovorio je kirurg. 'I što si ondje pronašao?', upitao je dječak...“

„Sutra ujutro”, započeo je kirurg, „otvorit ću tvoje srce i…”

„Unutra ćeš pronaći Isusa”, prekinuo ga je dječak.

Kirurg ga je pogledao u oči i uzdahnuo. „Ja ću skalpelom otvoriti tvoje srce”, nastavio je, „kako bih provjerio koliko ga možemo popraviti…”

„Ali kada otvoriš moje srce, pronaći ćeš Isusa u njemu.” Kirurg je pogledao prema roditeljima koji su tiho i zabrinuto sjedili nasuprot njima. „Kada provjerim možemo li ga popraviti, zašit ću tvoj grudni koš i tada ćemo planirati što ćemo sljedeće napraviti.”

„Ali pronaći ćeš Isusa u mom srcu. Biblija kaže da On živi ondje. Puno pjesmica govori o tome kako on živi ondje. Pronaći ćeš ga u mom srcu.”

„Reći ću ti što ću pronaći u tvom srcu”, odgovori mu liječnik, „pronaći ću oštećeni mišić, slabu opskrbljenost krvlju, slabe žile i pronaći ću način kako da sve to popravim.”

„Pronaći ćeš i Isusa jer On ondje živi”, nije se dao zbuniti dječak.

„Zašto? Zašto si to učinio? Ti si ga stavio ovdje!“

Sutradan nakon operacije, kirurg je zabilježio: „…oštećena aorta, oštećena pulmonalna vena, razvijena degeneracija mišića. Transplantacija srca ne bi uspjela. Nema nade za oporavak. Terapija: sedativi i strogo mirovanje. Prognoza:”, ovdje je malo zastao, „smrt u roku od otprilike godine dana.”

Zastao je i na glas upitao: „Zašto? Zašto si to učinio? Ti si ga stavio ovdje! Zbog tebe ga sada boli; i tako će rano umrijeti. Zašto?”

Gospodin je odgovorio: „Dječak, moje janješce, nije bio namijenjen tvome stadu na dugi rok, jer on je dio moga stada i zauvijek će biti. U mom stadu nema boli i ovdje vlada udobnost koju je tebi teško i zamisliti. Njegovi će mu se roditelji pridružiti jednog dana i pronaći će mir, te će moje stado nastaviti rasti.”

Kirurgova je ljutnja rasla. „Ti si stvorio to dijete i to srce u njemu i dopustit ćeš da umre za nekoliko mjeseci! Zašto?!”

„Pronašao sam Isusa…”

Gospodin je ponovio: „Dječak se vraća meni jer je izvršio zadaću koja mu je bila namijenjena; nisam ga stavio u tvoje stado kako bih ga izgubio, već kako bih povratio jedno izgubljeno janje.”

Kirurg je zaplakao.

Malo kasnije, otišao je u dječakovu sobu i sjeo pored njegova kreveta čekajući da se probudi.

Čim se probudio, dječak je prošaptao: „Jesi li otvorio i pogledao moje srce?” „Jesam”, odgovorio je kirurg. „I što si ondje pronašao?” upitao je dječak. „Pronašao sam Isusa”, odgovorio je kirurg.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh