Osobni razvoj

HERMANN EHMANN

Bog je naš najbolji sugovornik Bog nikada neće osuditi našu ljutnju, srdžbu ili razočarenje. Uvijek će nam oprostiti i omogućiti novi početak. S Njim možemo biti onakvi kakvi jesmo

Foto: Shutterstock

 

Bog je uvijek na raspolaganju za razgovor. Bog je najbolji „analitičar“ i „terapeut“ koga si možemo predstaviti. S njim mogu u svako vrijeme komunicirati, njemu mogu sve „povjeriti“, i svoju srdžbu, svoju ljutnju, svoje razočaranje. Budući da je Bog tako – vjeruju i znaju kršćani – u Isusu postao čovjekom, on zna da su emocije sabijene sile, koje traže da se izraze, saopće. O tome govore mnogi izvještaji o susretima u Novom zavjetu.

Isusov Bog nikad ne osuđuje, jer on zna da nas to neće odvesti daleko

I: Nije li i Job grdio i rogoborio u odnosu na Boga? Nije li taj najveći trpeći lik Starog zavjeta svomu Bogu štoviše najžešće predbacivao? I kako je Bog reagirao? On nije korio ionako dosta uzdrmanog Joba – ne, on je korio njegove prijatelje, koji su kao neuviđavni sveznalice nastupili i rugali se Jobu.

Bog nije osjećajna mimoza nego partner u dijalogu, koji potvrđuje sva ljudska osjećanja. I što je najvažnije: Isusov Bog nikad ne osuđuje, jer on zna da nas to neće odvesti daleko. On sluša, nosi, započima, oprašta, omogućuje novi početak. Kod njega mogu biti kakav jesam – bez osjećaja krivnje.

„Bog je veći od našeg srca“ (I. Bours), tako da on može i ljutnju i agresivnost u svako vrijeme „nositi“, štoviše supodnositi.

 

Ulomak iz knjige „Snage nutrine“ autora Hermanna Ehmanna

Izdavač: „Karitativni fond UPT Đakovo” (Narudžbe na adresu: Knjižnica U PRAVI TRENUTAK, 31 400 Đakovo, p.p. 51; Tel/fax: 031/811-774)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh