Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Bog intervenira u naš život iznenadnim pojavama i otvara dotada zatvorena vrata Ono što se čovjeku čini kao slučajan događaj, za Boga je prethodno isplaniran susret...

Foto: Shutterstock

 

Pavao želi potvrditi da ga Isus ne napušta u nijednoj muci. I doista – Pavao je iz svake teške situacije za vrijeme svojih misija u Maloj Aziji i Grčkoj izišao kao pobjednik; naprimjer, u Filipima, gdje je, iako bačen u tamnicu, doživio potres koji je razrušio zatvor, a stražar koji ga je čuvao se je obratio. Tu pomoć doživio je od Duha također u Listri, gdje je, iako je bio kamenovan, jednostavno, na medicinski neobjašnjiv način, ustao i dalje evangelizirao, prošavši više od 300 kilometara. Odakle takva snaga? Od onoga koji je parakletos – od Tješitelja i Odvjetnika vjernih Isusu, odnosno od Duha Svetoga. Kad smo udareni šakom trpljenja, odmah nam se primiče ruka koja liječi i brani, mijenja tijek događaja, olakšava nam izlazak iz beznadne situacije, podiže nas nakon pada i otvara dotada zatvorena vrata.

Bog ulazi u naš težak položaj na neprimjetan način, naglo, ali njegovo djelovanje je najefikasnije i dovodi do sreće

Parakletos je netko tko nas zna obraniti po ustima drugih kad nama nedostaje riječi. Netko tko mijenja sudbinu, tko je presudan u svemu. To je Bog, koji intervenira takozvanim iznenadnim pojavama. A treba znati da je u Bibliji to znači izuzetnu Božju intervenciju u sudbinu čovjeka lišena nade. Duh Sveti je prvak u iznenađenjima koje sretno mijenjaju naš položaj. Koliko puta smo bili u takvim fazama života nakon kojih se nismo nadali ničemu dobromu? A upravo tada nekakva nevidljiva ruka, Odvjetnik koji nas tješi i uzima nas u obranu, ne samo u duhu, već i u konkretnim događajima, promijenio je sve nabolje, i to tako da smo mi kasnije snagom tog tješenja uspješno tješili druge. Mogli smo promijeniti njihov položaj. Koliko nam se već puta nije htjelo živjeti i naglo se pojavio netko tko nam je za naš život zahvalio ili smo se javili na telefon i čuli od poznanika da upravo zahvaljujući nama ima želju živjeti?

Ono što se čovjeku čini kao slučajan događaj, za Boga je prethodno isplaniran susret. Odatle te neobične pojavnosti u tijeku događaja koji su se često događali u Pavlovu životu. Čini se da je teofanija najprije iznenađujuća pojava. Ipak, takve su pojave Božji plan koji se neočekivano otkriva. Bog ulazi u naš težak položaj na neprimjetan način, naglo, ali njegovo djelovanje je najefikasnije i dovodi do sreće.

Noću se promijenila straža. Sjedeći iza rešetaka, zamijetio je poznanika koji je izvršavao službu kao stražar…

Kad je moj otac bio osuđen i u zatvoru 1947. godine, ispitivali su ga nekoliko dana, ne štedeći batine. Budući da nije htio ništa reći, izgladnjivali su ga i nije mu dana voda, nakon čega su ga počastili slanim sleđom, da bi se intenzivirala njegova žeđ. Ali nije ga pojeo. Noću se promijenila straža. Sjedeći iza rešetaka, zamijetio je poznanika koji je izvršavao službu kao stražar. Poljska tada nije bila ništa manje podijeljena zemlja nego i danas. Obratio mu se je i zaprijetio mu da će reći da je on također pripadao organizaciji ukoliko mu potajno ne donese kruha i vode. Stražar se toliko uplašio da je brzo kriomice donio kruh i vodu. Ujutro je otac opet bio na ispitivanju, ali ponovno nije ništa jeo i pio, čime je pobudio zaprepaštenje časnika. Slučajnost ili intervencija Zaštitnika s neba?

Nema Više vremena; knjiga; autor Augustyn Pelanowski OSPPE; Nakladnik Figulis; 2017

Ulomak iz knjige „Nema više vremena!“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh