Svetac dana

19. PROSINCA

Blaženi Urban V. – ispovijedao se prije svake Svete Mise koju je služio Živio je strogo i jednostavno, zazirao od svake raskoši, ispovijedao se prije svake mise koju je služio i stekao velik ugled u vjerničkom puku. I kao papa nosio je redovnički habit...

Blaženi Urban V. – ganut pobožnošću hodočasnika iz Hrvatske, poslao je čudotvornu sliku Majke Božje koja se štuje na Trsatu

Danas slavimo spomendan blaženog pape Urbana V., koji je Crkvom upravljao od 1362. do 1370. godine.


Izabran je za papu, iako nije bio kardinal. Odlučno se borio protiv različitih zlouporaba i nepravilnosti u crkvenom životu, posebno u papinskoj kuriji

 

Rođen je 1310. godine kao Guillaume de Grimoard u dvorcu Grizac (Languedoc), na jugu Francuske. Prije stupanja na papinsko prijestolje bio je redovnik benediktinac i obnašao visoke službe u svom redu. Nakon što je doktorirao kanonsko pravo 1342. godine, predavao je u Montpellieru i Avignonu, upravljao opatijama u Auxerreu i Marseilleu i kao papinski legat posjetio je mnoge zemlje. Izabran je za papu, iako nije bio kardinal. Blaženi Urban V. odlučno se borio protiv različitih zlouporaba i nepravilnosti u crkvenom životu, posebno u papinskoj kuriji.

Živio je strogo i jednostavno, zazirao od svake raskoši, ispovijedao se prije svake Mise koju je služio

 

Živio je strogo i jednostavno, zazirao od svake raskoši, ispovijedao se prije svake Mise koju je služio i stekao velik ugled u vjerničkom puku. I kao papa nosio je redovnički habit. Pomagao je osnivanje brojnih učilišta, gradnju crkava i samostana; podupirao je i školovanje siromašnih studenata. Potpomagao je misionare i 1365. pokrenuo križarski rat, u kojem je osvojena Aleksandrija. Od 1309. do 1378. pape su stolovali u francuskom gradu Avignonu (jugoistočna Francuska), pa se to razdoblje crkvene povijesti naziva „avignonsko sužanjstvo” jer su pape tada bili pod velikim utjecajem francuskih kraljeva.

Ganut pobožnošću hodočasnika iz Hrvatske, poslao je čudotvornu sliku Majke Božje koja se štuje na Trsatu

 

Među tim avignonskim papama mirotvorac Urban V. isticao se je svetošću i dobrim djelima. Unatoč opiranju francuskog dvora odlučio se je 1367. iz Avignona vratiti u Rim. Na to su ga pored ostalih nagovarali i car Karlo IV., sveta Brigita Švedska i pjesnik Francesco Petrarca. Na putu za Rim posjetio je Loreto i tamo naišao na mnoge hodočasnike iz hrvatskih krajeva. Ganut njihovom pobožnošću i žalošću zbog gubitka nazaretske kućice, iz Rima im je po franjevcu Bonifaciju poslao čudotvornu sliku Majke Božje koja se i danas štuje na Trsatu. U Vječni grad Urban V. svečano je ušao 16. listopada 1367. godine.

Zbog nemira u papinskim gradovima te zbog nagovora i pritiska francuskih kardinala vratio se je nakon tri godine opet u Avignon. Sveta Brigita prorekla mu je da će u tom slučaju umrijeti. To se i dogodilo na današnji dan, 19. prosinca 1370. u Avignonu. Prije smrti zamolio je da ga iz papinske palače prenesu u obližnju kuću njegovog brata kako bi se mogao oprostiti s običnim pukom.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh